73 požara na građevinskim objektima za nepuna 2 meseca u Valjevu – Vatrogasci apeluju na veći oprez i odgovorno ponašanje!

U periodu od 1. decembra 2023. godine do danas, Vatrogasno-spasilački bataljon Valjevo imao je ukupno 153 intervencije, od čega su 73 bila požara na građevinskim objektima. Podsećajući upravo da period grejne sezone karakteriše povećan broj požara na građevinskim objektima, komandant ovdašnjeg Vatrogasno-spasilačkog bataljona  Aleksandar Rakić uputio je danas apel svim građanima Valjeva na veći oprez i odgovornost!

Vatrogasci Valjevo (3)

Foto: Valjevska posla

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu odgovorni i prema sebi, svojim porodicama, komšijama, da obrate pažnju, da očiste svoje dimanjake, peći na čvrsta goriva, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preoptrećujue elektorinstalacije, naravno da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela. Takođe apelujemo na sve naše građane da obrate pažnju na mere bezbednosti tokom grejne sezone, a to su: neodlažite pepeo u plastične kontejnere ili u blizini gorivog materijal, neostavljajte malu decu bez nadzor u prostoriji sa šporetom ili pećima sa ložištima na čvrsta goriva, ili električnom grejalicom, ne ostavljajte uključene električne uređaje bez nadzora, prilom izlaska iz kuće ili stana obavezno isključite električne uređaje”, istakao je komandant valjevskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona Aleksandar Rakić.

Aleksandar Rakić Vatrogasci Valjevo

Alaksandar Rakić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Kao razloge za izbijanje požara na građevinskim objektima neveo je nepažnju ljudi, neispravne ili neočišćene dimnjake i peći na čvrsto grejanje, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće i drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektroinstalacija, neispravne električne uređaji.

“Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ljudi. U periodu od 1. decembra do danas, naš bataljon imao je ukopno 153 intervencije, od toga 73 požara na građevinskim objektima, što zaista nije malo. Poseban problem predstavljaju stare elektorinstalacije u zgradama koje su projektovane u nekom ranijem periodu, koje su bile predviđene za mali broj potrošača. Sada je u takvim zgradama mnogo veća potrošnja, mnogo veći broj uređaja se koristi i samim tim je neophodno kompletno promeniti elektroinstalacije, u svakom stanu i zajedničkim prostorijama, jer u suprotnom ostaje opterećenje na strujomerima, što je zaista problem, jer može da dođe do izbijanja požara”, upozorio je Rakić.

Vatrogasci Valjevo (1)

Foto: Valjevska posla

Komandant valjevskog Vatrogasno-spasilačkog bataljona napomenuo je da je navedeni brroj intervencija u poređenju sa prethodnim godinama približno isti.

“Prošle godina smo imali oko 800 intervencija, ali i prošle godine u ovom periodu od početka decembra do kraja januara smo imali sličnu brojku od 70 i nešto požara samo na građevinskim objektima. Poslednji požar većih razmera bio je u proizvodnom pogonu u Gradcu. To je bio baš veliki objekat, mada smo uspeli brzo požar da lokalizujemo i sprečimo njegovo širenje. Na sreću nije bilo povređenih lica, što je najbitnije”, kazao je Rakić.

20240126_101204

Foto: Valjevska posla

Govoreći o broju zaposlenih, komandant Rakić je kazao da je u toku ove godine primljeno 5 pripadnika bataljona, da je jedan otišao u penziju. Što se tiče vozila, Rakić je rekao da bataljon ove godine treba da dobije još dva navalna vozila.

“Sve to nije dovoljno, ali se trudimo da svoj posao radimo i realizujemo na najbolji mogući način sa onim što imamo i čime raspolažemo”, istakao je Alaksandar Rakić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu.

M.P.M.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.