Lokalni front: “Zbog “izbornog turizma” neophodna potpuna revizija biračkog spiska”

Aktivisti Loklanog fronta održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o podacima koji “jasno pokazuju da se broj upisanih u birački spisak u našem gradu drastično menjao, tokom decembra prošle i u januaru ove godine, a u svrhu poslednjih izbora”. Ukazujući na “izborni turizam”, frontovci su izneli podatke Republičke komisije, prema kojima je Valjevo za 25 dana, između 22. novembra i 17. decembra, “izgubilo” 474 punoletna građanina, kao i da naš grad sada ima 299 birača više nego na dan izbora! Kako je rečeno novinarima, iako postoji zakonski uslov i mogućnost za formiranje Radnog tela, čiji bi posao bio potpuna revizija biračkog spiska u našem gradu, na tom putu “postoji prepreka koju je nemoguće zaobići”, a to je predsednica Skupštine Snežana Rakić (SNS), koja utvrđuje predlog rešenja o obrazovanju takvog Radnog tela.

LF

Sa konferencije Lokalnog fronta

Jasminka Nedeljković je u svom izlaganju uporedila podatke iz zvanično objavljenih dokumenata organa Republike Srbije i gradskih organa o broju upisanih birača u birački spisak na teritoriji Grada Valjeva i kako su se cifre menjale od 23. oktobra do izbora 17. decembra 2023. godine.

– U Gradu Valjevu je na dan 23. oktobra prošle godine u birački spisak bilo upisano 75.340 birača. Gradska uprava je kao informaciju od javnog značaja dostavila malo drugačiji odgovor na isto pitanje: na dan 23. oktobra bila su upisana 3 birača više, dakle 75.343. Pitanje je ponovljeno u novembru i odgovor Gradske uprave je brzo stigao: na dan 22. novembra, dakle tačno 30 dana kasnije, birački spisak Grada Valjeva sadržao je 75.347 birača, odnosno 4 birača više nego mesec dana ranije. A, onda je naš grad zadesila katastrofa neviđenih razmera. Za svega 25 dana, između 22. novembra i 17. decembra, Valjevo je izgubilo 474 punoletna građanina! Ovu cifru pokazuje stranica Republičke komisije koja nas izveštava da je na dan izbornog 17. decembra Valjevo imalo samo 74.873 birača. Ubrzo posle ovog nezaboravnog dana rodio se novi pojam “izborni turizam”- iznela je podatke Jasminka Nedeljković pozivajući se na stranicu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave  uz napomenu da neki podaci nisu uporedivi, jer je posle 23. oktobra došlo do smanjenja broja biračkih mesta, sa 118 na 103.

Prema njenim rečima, hiljade i hiljade građana izborni dan proveli su u putu između nekoliko biračkih mesta, a nezvanični šampion je izvesni gospodin Rikanović koji je u birački spisak bio upisan na najmanje desetak mesta širom Srbije i Bosne, ponegde i sa članovima svoje porodice.

– Da li to i Valjevo ima 500 svojih Rikanovića? Verujemo da ih ima, jer tačno 30 dana kasnije, do 18. januara, najveći deo njih se poslušno vratio u birački spisak našeg grada. Prema podacima Gradske uprave, naime, Valjevo sada ima 299 birača više nego na dan izbora! Prilično je lako utvrditi gde se nalazi mašina koja klonira Rikanoviće. Da bi svaki od njih mogao da glasa na “najčistijim izborima u istoriji” mora da poseduje važeću ličnu kartu sa adresom koja odgovara adresi u biračkom spisku. Dakle, mesto gde se lične karte izdaju moralo bi postati prva meta istrage i mi na ovu činjenicu podsećamo nadležne organe koji su zaboravili zašto postoje. Rikanović i ostali Rikanovići imali su sasvim legalan način da u jednom od gradova koje će posetiti na vreme prijave prebivalište i tamo, potpuno legalno, i glasaju – rekla je Nedeljković.

Jasminka Nedeljković

Jasminka Nedeljković, Lokalni front

Nedeljković je iznela i podatak da je Valjevo na dan 18. januara imalo ponovo preko 75.000 birača, tj. tačno 75.172 i uporedila taj podatak za cifrom iz poslednjeg popisa iz 2022. godine koja tvrdi da je Valjevo tada imalo 68.722 punoletna građanina.

“Razlika je 6.450 u korist Rikanovića. Nešto preko 8% biračkog tela. Zakon je jasan: ako čovek dođe na biračko mesto sa važećom ličnom kartom i upisan je u birački spisak, niko ga ne sme sprečavati da glasa. Sasvim logično i prirodno, ali samo u ozbiljnim državama koje nikada nisu razvijale proizvodnju Rikanovića”, kazala je Jasminka Nedeljković.

Aktivista Lokalnog fronta i odbornik u Skupštini grada Valjeva Željko Trifunović istakao je da je pre narednih izbora za odbornike Skupštine grada neophodna suštinska revizija biračkih spiskova. Pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi i na Poslovnik Skupštine grada, Trifunović je naveo mogućnost formiranja Radnog tela čiji bi posao bio potpuna revizija biračkog spiska u našem gradu.

– Grupa građana “Lokalni front VA – Slobodni ljudi” ispunjava uslov iz stava 2  drugog člana Zakona o lokalnoj samoupravi, jer ima odbornika u Skupštini grada i može predlagati kandidate za članove ovakvog Radnog tela. Na tom putu postoji prepreka koju je za sada nemoguće zaobići: predlog rešenja o obrazovanju ovakvog Radnog tela utvrđuje niko drugi do predsednica Skupštine, g-đa Rakić, koja ja na jednoj od poslednjih sednica izjavila kako nju ne zanimaju predlozi Lokalnog fronta i time drastično narušila Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Uzgred, g-đa Rakić je pogazila i Poslovnik koji u članu 167 garantuje pravo odbornika da podnosi predloge i postavlja pitanja – kazao je Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović, Lokalni front

Trifunović je pojasnio šta bi bio delokrug takvog Radnog tela:

– Prvi korak je da se odredi uzorak od pet biračkih mesta u gradu sa kojih je nestao najveći broj građana, što je lako uraditi poređenjem broja birača od 22.novembra i 17.decembra. Odabrali smo mesta gde je smanjenje broja bilo najveće: za 22, za 19, na dva mesta po 18 i na jednom mestu 17, što je ukupno 94 osobe. Sada imamo i podatak o broju birača koji su se na ova mesta vratili u spisak do 18. januara. Prostim poređenjem spiskova od navedena tri datuma relativno lako je doći i do imena i adresa Valjevaca kojih su odlazili i vraćali se u birački spisak. Strogo poštujući propise o zaštiti podataka o ličnosti radno telo će im uputiti pismeni poziv da objasne uočene promene svog prebivalištu – završio je izlaganje Trifunović.

Ljubomir Radović i Jasminka Nedeljković

Ljubomir Radović, Lokalni front,

Kandidat za narodnog poslanika na listi “Srbija protiv nasilja” Ljubomir Radović, konstatovao je da je teško poverovati da se 300 naših sugrađana u roku od mesec dana tek tako prošetalo do nekog drugog prebivališta i natrag.

– Ukoliko oni objasne da su to učinili sa opravdanim razlogom, ili da nisu glasali u svom novom prebivalištu, Radno telo će to konstatovati u svom izveštaju Skupštini grada i javnosti. U suprotnom slučaju, Radno telo bi nastavilo svoj posao obradom sledećeg uzorka sa gradskih biračkih mesta. Takav nalaz bio bi, verujemo, i dobar osnov za podnošenje krivičnih prijava za NN lica zbog manipulacije biračkim telom na dan 17. decembra”, rekao je Radović naglašavajući da je poenta svega upozorenje javnosti da biračka mesta više nisu jedina mesta gde se u Srbiji mogu pokrasti izbori.

Predlog Lokalnog fronta je da se do dana izbora za odbornike Skupštine grada utvrdi stvarni broj birača u Valjevu.

– Ne verujemo, naravno, da će ovakav predlog biti prihvaćen. Zato, uvek nam ostaje onaj teži, ali i zanimljiviji način, da sa svojim prijateljima krenemo u obilazak grada, od kuće do kuće i od stana do stana – kazao je Radović.

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović, kandidat za narodnog poslanika na listi “Srbija protiv nasilja”

Radović je uporedio broja glasova na parlamentarnim izborima od 2022. i 2023. godine, koji pokazuje da je grupacija “Srbija protiv nasilja” u dve kolone 2022. godine u Valjevu dobila ukupno 10.221 glas, a 17. decembra na jednoj listi 13.046, odnosno skoro 3.000 glasova više.

– Ovih 13 hiljada i nešto glasova bilo je 27,73% , što je daleko iznad proseka Srbije od 23,66%. Bolji rezultati zabeleženi su jedino u velikim beogradskim opštinama, u Novom Sadu, niškim opštinama Medijana i Pantelej. Nešto bolji rezultat od Valjeva zabeležili su još Užice sa 29,45% i Pančevo sa 27,99%. Primera radi, u Šapcu je procenat liste “Srbija protiv nasilja” bio 24,85, u Kragujevcu tačno 27%, u Čačku 24,43, Kraljevu 22,33, Požarevcu 23,42 i tako dalje. Uzgred, otvara se jedno zanimljivo pitanje:: zašto je opozicija najbolje rezultate, često i ubedljive pobede, ostvarila u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gradovima koji odavno imaju i autoputeve i gasovode? Rezultat od 17. decembra daje nam pravo da se nadamo i boljem ishodu narednih izbora u našem gradu. Ohrabruje nas, pre svega, i činjenica da je platforma Lokalnog fronta sa radnim nazivom “Valjevo i tačka” prihvaćena od najvećeg dela opozicione javnosti i opozicionih organizacija u našem gradu. Radićemo na njenom usavršavanju sa svima koji mogu i žele da nam u tome pomognu”, kazao je Ljubomir Radović, kandidat za narodnog poslanika na listi “Srbija protiv nasilja”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.