“Abraševićevci” na Festivalu folklora “Danetzare” u Nemačkoj

Članovi folklornog ansambla i orkestra Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” iz Valjeva, zahvaljujući pozivu i saradnji sa folklornim ansamblom Akademskog kulturno – umetničkog društva “Mika Mitrović Jarac” iz Beograda, krajem juna i početkom tekućeg meseca, učestvovali su na 10. Međunarodnom festivalu folklora “Danetzare” u Erfurtu u Nemačkoj. Pored njih, učestvovalo je nekoliko društava iz Nemačke, kao i iz Ukrajine, Slovačke, Istočnog Timora, Ekvadora, Meksika i SAD, čiji je orkestar sastavljen pretežno od Hrvata iz Rijeke, sa kojima su, sasvim spontano, folkloristi iz Srbije napravili žurku na jednom od trgova u Erfurtu, pa su svi, uključujući i slučajne prolaznike, đuskali uz r’n’r hitove ex-Yu.

Svi su puni dragih uspomena, govoreći o bajkovitom nemačkom gradu, u kojem su u starom gradskom jezgru očuvane brojne građevine koje datiraju iz srednjeg veka. Folkloristi iz Srbije bili su smešteni u samom centru, u divnom hotelu čije je zdanje staro nekoliko stotina godina. Na Festivalu u Erfurtu, od ukupno 38 učesnika iz Valjeva i Beograda, bilo je 17 valjevske dece, od kojih su mnogi po prvi put sada išli u inostranstvo. Uživajući u sjajnom druženju sa kolegama iz folklornog ansambla AKUD “Mika Mitrović Jarac”, kao i sa ostalim učesnicima, ali i zbog izuzetne organizacije i ljubaznosti organizatora, ovaj 10. Festival u Erfurtu, za sve predstavlja izuzetno, veoma lepo iskustvo. To su tvrdnje i starih (samo na osnovu folklornog staža) i mlađih članova igračkog ansambla i orkestra valjevskog CZNTK “Abrašević”. Naglašavaju da su se odlično uklopili sa kolegama iz AKUD “Mika Mitrović Jarac”, čiji su članovi prvenstveno studenti beogradskog Medicinskog fakulteta. Ovo beogradsko akademskog kulturno – umetničko društvo nosi ime takođe studenta medicine, narodnog heroja Miodraga Mitrovića – Mike Jarca, istaknutog u odlučnom zalaganju za prava radnika, seljaka i studenata, koji je poginuo kao komandir udarne partizanske čete boreći se protiv okupatora u rodnom kraju, u Majuru kraj Šapca 1941. godine.

Inače, Međunarodni festival folklora u Erfurtu priređuju svake druge godine i zainteresovani učesnici mogu se prijaviti u periodu od septembra do decembra prethodne godine i to uz značajnu sumu neophodnu za kotizaciju. Obzirom da su članovi folklornog ansambla i narodnog orkestra, čim se ukazala mogućnost, jasno iskazali volju da putuju na Festival u Nemačku, zahvaljujući saradnji sa sekretarom Saveza amatera Srbije, Srboljubom Ninkovićem, koji je umetnički rukovodilac folklornog ansambla CZNTK “Abrašević” iz Valjeva i AKUD “Mika Mitrović Jarac” iz Beograda. Nije “valjevska podvala”, ali je činjenica da je AKUD “Mika Mitrović Jarac” platio kotizaciju, a na ovom festivalu u pitoresknom nemačkom gradiću učestvovalo je više Valjevaca, nego Beograđana. Najvažnije od svega je da su svi skupa uživali na turneji i brojnim nastupima, a folklorce iz Srbije publika je tražila i na “bis”.

Prvog dana, uvršteni su u program svečanog otvaraja 10. Međunarodnog festivala folklora i tom prilikom na scenu je izašlo 10 igračkih parova koji su izveli splet “Igre iz Obrenovca”. Sutradan su održali četiri polučasovna nastupa na scenama raspoređenim na trgovima širom Erfurta, kao i u velikom tržnom centru, gde su takođe zadobili izuzetnu pažnju publike. Trećeg dana, pored završnog defilea, folkloristi iz Srbije održali su još tri nastupa.

Festival je izuzetno posećen, praćen i od strane selektora festivala iz drugih država. Folkloristi iz Beograda i Valjeva izveli su “Igre iz Srbije”, “Vlaške igre”, “Vranjansku svitu”’, kao i zahtevne “Igre iz Gnjilana” i koreografiju “Tambura ljubavi”. Interesantan, kao drag momenat, ocenjuju da su za svečanost zatvaranja Festivala učesnici iz svih država morali da nauče istu koreografiju i u svojim nošnjama svi skupa je izvedu na ogromnoj sceni. Uz zajedničko fotografisanje, taj nastup je posebno bio upečatljiv, kaže sekretar CZNTK “Abrašević” Milena Urošević.

Inače, uz izuzetno lepo iskustvo učešća na jednom međunarodnom festivalu, kao i boravka u divnom i uređenom gradu očuvane arhitekture, za članove igračkog ansambla i orkestra CZNTK “Abrašević” iz Valjeva, ovo je dragoceno iskustvo jer su nadogradili igračku, odnosno sviračku tehniku i scenski iskaz u saradnji sa kolegama iz Akademskog kulturno – umetničkog društva “Mika Mitrović Jarac”.

Prilikom odlaska, folkloristi iz Srbije obišli su Prag, dok su u povratku boravili u Drezdenu. U Valjevo su stigli prema planu 03. jula. I odmah, ovde ih je dočekao poziv da naredne godine članovi igračkog ansambla i orkestra Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević” iz Valjeva učestvuju na Festivalu folklora u Belgiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.