“Agonija kolektiva Medicinske škole se nastavlja”

Kolektiv valjevske Medicinske škole izdao je saopštenje za javnost u kojem se ukazuje da se agonija ovog kolektiva nastavlja. U saopštenju se ističe da se obistinjuju svi preduzeti koraci novoimenovane direktorke Ana Ilić, a koje je kolektiv već predvideo, najavio i izrekao 16. januara 2023. godine. Jedan od tih koraka i zadataka koji se sprovodi u delo je, kako se naglašava, i razrešenje Školskog odbora – onog istog koji je glasao protiv Ane Ilić. Takođe se u kazuje da slede pritisci na pojedine “neposlušne” zaposlene, Savet roditelja, pa čak i same učenike!

Valjevo

Medicinska škola Valjevo / Foto: Valjevska posla

Kolektiv kolektiva Medicinske škole na početku informacije za javnost citira deo saopštenja od 16. januara: “U roku od sedam dana od svog postavljenja, (…) gospođa Ilić već je najavila svoje sledeće poteze. Na udaru su se našle i druge kolege na rukovodećim pozicijama u školi, svakako sledi i pritisak na Školski odbor, a ni sedam dana po postavljenju gospođa Ilić najavila je i značajna finansijska ulaganja u samu školu.”

U nastavku se kaže da se agonija kolektiva Medicinske škole u Valjevu nastavlja.

“Kao što smo i mnogo pre postavljenja gospođe Ilić za vršioca dužnosti, kao i ekspresnog imenovanja za direktora, znali da je tako nešto odavno planirano i hirurškom preciznošću sprovedeno, tako se i koraci navedeni u ovom citatu sprovode u delo. Vanredna inspekcijska kontrola, sprovedena od strane Biljane Marković, republičkog prosvetnog inspektora, koja je u školu poslata ranije navedenog 16. januara 2023, istog dana kada je nova direktorka počela sa radom, dok su njene kolege sa kojima bi trebalo da sarađuje protestovale ispred škole, utvrdila je, naravno, nepravilnosti. I to ne prvi put. Zapravo, prvi put je bio samo nekoliko dana pre, kada je spomenuta inspektorka svojim izveštajem o “verovatnim nezakonitostima” proizvela razrešenje bivšeg direktora. Stigao je novi zadatak od (ne)vidljivih, a egzekutor isti – razrešiti Školski odbor, onaj isti koji je glasao protiv Ane Ilić. Pita se Skupština grada, a jasno je šta će se desiti! Uskoro biće biran novi Školski odbor, naravno bolji, lepši i poslušniji”, navodi se u saopštenju.

Kako se ukazuje, sada slede pritisci na pojedine “neposlušne” zaposlene, Savet roditelja, pa čak i same učenike, jer su utvrđene i “nezakonitosti u radu učeničkog parlamenta, a nova direktorka upućena da odredi mere kako bi se te nepravilnosti otklonile”.

“Za to vreme članove parlamenta kontaktiraju osobe van škole kako bi iz prve ruke čule kako se deci dopada nova direktorka. Naravno, to je bilo potpuno očekivano. Koren reči naravno je “narava”, staroslovenska reč za prirodu. Trebalo bi da je sve ovo što se dešava stoga prirodno. Neprirodno je jedino to što se mi, kao prosvetni radnici i intelektualci, koji i dalje veruju da su čast i integritet ideali za koje se do kraja treba boriti, osećamo tako neprirodno poniženi. Naravno, mi ćemo se boriti. Pozivamo sve koji našu školu vole i cene onoliko koliko i mi da nam u toj borbi pomognu”, poručuje kolektiv Medicinske škole u saopštenju.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.