Akcija prikupljanja potpisa za ukidanje sirovog lignita!

U organizaciji  udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor za ljudska prava Valjevo, u ponedeljak,  8. marta u našem gradu počinje prikupljanje potpisa za ukidanje prodaje i upotrebe sirovog lignita kao najvećeg trovača i krivca za prekomerno aerozagađenje. Valjevci će do 15. marta moći da se svojim potpisom priključe borbi “Za čistiji vazduh”, koja će voditi na još 10 “frontova” u Srbiji. Cilj je da se za 7 dana, u 11 najzagađenijih srpskih gradova, sakupi 30.000 potpisa za zakonsku zabranu sirovog lignita. Sve što građani treba da urade je da na ulicama potraže osobu sa zalenim balonom i kod nje potpišu Narodnu inicijativu “Za čistiji vazduh.

Akcija prikupljanja potpisa “Za čistiji vazduh” trajaće od 8. do 15. marta, a deo je projkta “Potpiši-Prodiši”, koju je pokrenulo Udruženje građana “Srbija u pokretu”. Valjevska udruženja iRevolucija, Lokalni odgovor i Odbor Va, lokalni su partneri u ovom poduhvatu koji se, pored Valjeva, istovremeno sprovodi još u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Boru, Užicu i Nišu.

Valjevo prednjači u Srbiji i Evropi po prekomerno zagađenom vazduhu. “Čuveni” smo po višestrukim prekoračenjimam koncentracije veoma štetnih PM čestica tokom grejne sezone, najvećim “pikovima” u zimskim mesecima, nažalost i po broju prevremenih smrti usled aerozagađenja. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, u 11 najzagađenijih gradova Srbije godišnje zbog posledica  aerozagađenja  prerano  umre  3.600  ljudi, a  na Valjevo odlazi čak  20%  od  tog  broja,  što  znači  da  zbog  zagađenosti  vazduha svake godine Valjevci izgube 720 svojih sugrađana. S tim u vezi, udruženja koja u ponedeljak startuju sa prikupljanjem potpisa “Za istiji vazduh”, aktivirala su na društvenim mrežama akciju u kojoj njihovi aktivisti, držeći zeleni balonom u rukama, minutom ćutanja odaju počast svim osobama preminulim od aerozagađenja u Valjevu i Srbiji.

Sa izbijanjem pandemije korona virusa u Srbiji, tema aerozagađenja je na izmaku prethodne grejne sezone pala u zapećak. Širenje virusa i posledice oboljevanja od COVID-19 postala je tema broj jedan, kako u svetu tako i kod nas. Kako se za naš grad već odavno zna da nosi taj neslavni epitet najzagađenijeg grada u Srbiji, a neretko i u Evropi, broj zaraženih i preminulih Valjevaca od posledica korona virusa učinili su da i po toj neslavnoj i nesrećnoj statistici budemo u samom vrhu. Dakle, postali smo grad koji u svojoj  državi prednjači ne samo po broju dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, već i po broju zaraženih i preminulih osoba od posledica korona virusa. Svetski naučnici doveli su u spregu zagađenje vazduha sa povećanim rizikom od zaraze korona virusom i smrtnog ishoda, što dodatno alarmira da se hitno mora započeti rešavanje problema aerozagađenja u našem gradu jer se Valjevcima, sa već načetim plućima, crno piše ako pandemija potraje!

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.