Aleksandar Vučić: Neće biti uveden i stepenasti cenzus

Nisu tačne informacije da će biti uveden i stepenasti cenzus, odnosno cenzus za koalicije, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će, pored pitanja snižavanja izbornog cenzusa, biti razmotren i prirodni prag za manjinske stranke.

“Kada biste uvodili stepenasti cenzus ili ga povećavali, onda biste išli kontra interesa onih koji su manji, protiv interesa političkih protivnika. O tome nismo ni razmišljali, neće biti toga”, rekao je Vučić novinarima, upitan da li je bilo reči i o stepenastom cenzusu. Vučić je rekao da novine koje su to objavile nisu prenele tačne informacije.

Dodao je da se, kad je reč o cenzusu, mora voditi računa da se ne pogorša status manjinskih grupa, odnosno da se njima ne poveća prirodni prag i to pitanje će biti dodatno razmotreno. Stepenasti cenzus podrazumeva izborni prag od 3 odsto za stranke koje samostalno izlaze na izbore, a za koaliciju dve stranke, on bi bio 7 odsto, a za koaliciju tri ili više stranaka 10 odsto. Komentarišući izjave onih koji kritikuju ideju o smanjenju cenzusa neposredno pred izbore, Vučić je rekao da se tom merom dobija reprezentativniji parlament i da to može da pogodi samo najjaču stranku, a to je i dalje Srpska napredna stranka.

“Svi koji žele da izađu na izbore su se saglasili sa tim. A oni koji ne žele, to su oni koji su protiv autopoteva, pruge, protiv svake fabrike. Smetaju im ovakve i onakve kocke, kada isplatimo ‘švajcarce’, ni to ne valja. Ja još nisam čuo da su zadovoljni. Te političke komentare razumem, jer oni moraju da budu protiv, ali koje je njihovo pravo tu ugroženo?“, rekao je Vučić.

On je rekao da se opozicija protivi toj ideji samo zbog toga što nakon izbora neće moći da kaže da SNS ima 60 odsto u parlamentu, a da osim Socijalističke partije Srbije ostali ne postoje.
“A ja hoću da se ponosim razlikama i drugačijim idejama. Da vratimo život u parlament. I to ćemo i da uradimo”, rekao je on.

Govoreći o navodima pojedinih medija da su u krvi lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića pronađeni tragovi opijata nakon saobraćajne nesreće u Beogradu, Vučić je rekao da ne želi da o tome govori ali da ako su lekari sa VMA to potvrdili – onda nema nikakve sumnje.

“Ali ja i ne znam koga bi to iznenadilo i šta je tu čudno”, rekao je on.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.