Ansambl “Venac” prvi put pred valjevskom publikom

Valjevska publika će u  subotu, 10. juna, u Centru za kulturu, moći da pogleda koncert Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije “Venac” iz Gračanice, koji će se prvi put našem gradu predstaviti pesmom i igrom sa podneblja iz kojeg dolaze.

Nastupiće 50 članova Ansambla “Venac”, ženska i muška pevačka grupa i 10 muzičara. Domaćin ovog folklornog ansambla, osnovanog 1964. godine u Prištini je ovdašnje KUD Abrašević, koje će na koncertu nastupiti sa dve koreografije. Koncert je besplatan i zakazan je za 20 časova!

Sa koncerta u Pančevu, maj 2017. godine (izvor: www.ansamblvenac.rs)

Članovi Nacionalnog ansambla “Venac” iz Gračanice predano i uspešno rade na očuvanju igre, pesme, običaja i tradicije naroda sa Kosova i Metohije i u svom bogatom repertoaru, koji pre svega čine koreografije sa prostora Kosmeta, imaju preko 35 koreografija najpoznatijih koreografa.

Sa koncerta u Pančevu, maj 2017. godine (izvor: www.ansamblvenac.rs)

Na Vidovdan 1999. godine Ansambl “Venac” proteran je iz svojih prostorija u Prištini i biva privremen smešten u Nišu. No, članove ansambla to nije sprečilo da nastave sa svojom misijom predstavljanja bogatog kulturnog nasleđa sa kosmeta i prenošenja pesama i igara sa ovog podneblja i cele Srbije. Ansabl se kolektivno vratio na svoje ognjište u oktobru 2003. godine, radeći u izuzetno teškim uslovima u Čaglavici nadomak Prištine, da bi se 2008. preselio u Gračanicu i tamošnji Dom kulture u kojem se i danas nalazi. Napornim i mukotrpnim radom svih članova, ansambl uspeva da oživi i obogati kulturna dešavanja širom Kosova. Ansambl “Venac” je u svom preko 50 godina dugom radu imao zapažene koncerte i nastupe širom Srbije, ali i zemalja u regionu. I dan dans sarađuje sa najeminentnijim umetnicima i koreografima širom Srbije.

Sa koncerta u Pančevu, maj 2017. godine (izvor: www.ansamblvenac.rs)

Osnivač Nacionalnog ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ je Vlada Republike Srbija, a pod upravom je Ministarstva kulture i informisanja.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.