Autorsko veče i predstavljanje kulturne ponude Valjeva u Nikšiću

Tokom jula i avgusta meseca, valjevski multimedijalni umetnik Dejan Bogojević predstavio se crnogorskoj publici u Nikšiću i Budvi. Tokom svoje autorske večeri u Nikšiću, u okviru koje se predstavio izložbom slika i književnim stvaralaštvom, Bogojević je kao Gradskog veća zadužen za kulturu predstavio je i kulturnu ponudu Valjeva. U Budvi još traje njegova izložba stripa pod nazivom “Skriveni biser strip umjetnosti”.

U organizaciji JU Muzeji Nikšić i JU biblioteka “Njegoš” Nikšić, u Gradskoj kući u Nikšiću upriličeni su izložba slika i književno veče Dejana Bogojevića. Krajem jula otvorena je njegova 64 samostalna likovna izložba pod nazivom “Promisli”. Izloženo je 40 najnovijih radova nastalih ove godine rađenih tehnikom akrilikom i kombinovanom tehnikom na platnu. U književnom delu autorske večeri ovaj multimedijalni umetnik iz našeg grada predstavio se književnim formama kojima se godinama posvećuje, a to su savremena poezija, kratka proza i haiku.

Tokom boravka u Nikšiću, Dejan Bogojević kao član Gradskog veća Grada Valjeva zadužen za pitanja kulture predstavio je kulturnu ponudu Valjeva i mogućnost saradnje u oblasti kulture Nikšića i Valjeva. Tamošnju publiku upoznao je sa radom valjevskih ustanova kulture (Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, Narodnog muzeja, Centra za kulturu, Međuopštinskog istorijskog arhiva, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”, Centra za negovanje tradicionalne kulture “Abrašević”, kao i sa programima tradicionalnih umetničkih manifestacija i festivala našeg grada, kao što su Valjevski Jazz Fest i Tešnjarske večeri… Predstavio je i bogat izbor izdanja naših ustanova kulture koja su naišla na interesovanje tamošnje publike. Takođe, govorio je i o turističkom potencijalu Valjeva i okoline. Iste večeri upriličena je i projekcija promotivnog filma o Valjevu.

“Nadam se da je ovo novi momenat u saradnji Valjeva i Nikšića. Umetnici su kadri da naprave jake spone međusobno jer se izuzetno dobro razumeju. Uvek smo pravili i uzvratne posete i likovne kolonije i radionice. Nadam se da ćemo napraviti tu kopču između naša dva grada”, kazao je u Nikšiću Dejan Bogojević.

U Budvi, u bioskopu Cadmus Cineplex, i tokom avgusta meseca traje Bogojevićeva izložba stripa. Izložbu pod nazivom “Skriveni biser strip umjetnosti” otvorio je Simon Vučković, strip umetnik koji je između ostalog rekao da Bogojević pripada onoj slavnoj generaciji autora avangardnog stripa koja je u Srbiji stasavala tokom 90-ih godina.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.