“Barka detinjstva” valjevskog umetnika Zorana Andrića deo globalne borbe protiv korona virusa

Valjevski slikar Zoran Andrić predstavlja Srbiju među 250 slikara iz 120 zemalja sveta na E – izložbi MASK ART, čiji je cilj popularizacija nošenja zaštitnih maski u globalnoj borbi protiv korona virusa. Ovaj projekat pokrenula je međunarodna nevladina organizacija MEADOWS u saradnji sa UNESCO-m. Andrić je na konkurs poslao delo “Barka detinjstva” koju je naslikao leta 2013. godine na jednoj od plaža Boke Kotorske.

 

“Barka detinjstva” u formatu zaštitnih maski

“Kreativnost u izolaciji – Umetnici protiv COVID-19” naziv je elektronske izložbe za koju je selektovano 250 slika umetnika iz celog sveta. Motivi sa tim delima naći će se na zaštitnim maskama koje će biti štampane uz podršku UNESKO i koje bi trebalo da podstaknu stanovnike iz celog sveta na pridržavanje predloženih preventivnih mera od
strane Svetske zdravstvene organizacije u borbi protiv novog korona virusa u uslovima pandemije.

Na ovoj izložbi pokrenutoj iz UNESCO-ve kancelarije u Bejrutu, Srbiju predstavlja valjevski likovni umetnik Zoran Andrić. On je na konkurs poslao ulje na platnu “Barka detinjstva”, koja je nastala 2013. godine na jednoj od plaža Boke Kotorske. Na pitanje, zašto se opredelio baš za to platno, umetnik kaže da je razlog što je detinjstvo i mladost sadašnjih generacija sputana opasnim korona virusom.

“Opredelio sam se za ovu sliku zato što naše detinjstvo nije bilo opterećeno ovakvim stvarima, mislim na novi virus, kako je opterećeno detinjstvo i mladost ovih generacija. Drugi razlog je naša velika ljubav prema moru i Boki Kotorskoj. I najzad, treći razlog su uslovi konkursa koje je slika “Barka detinjstva” zadovoljavala”, kaže slikar i dodaje da mu je prilikom izbora pomogla i supruga Ljiljana koja, inače, po Zoranovom kazivanju aktivno učestvuje u njegovom stvaralaštvu.

Ulje na platnu “Barka detinjstva” autora Zorana Andrića

Na naše pitanje kako je saznao za ovaj međunarodni konkurs, Zoran odgovara da ga je obavestio prijatelj iz jedne beogradske ambasade, inače, dobar poznavalac slikarstva.

“Taj prijatelj mi je preneo da ga je kontaktirala gospođa Lena Kelikian, koja je predsednik i osnivač nevladine organizacije MEADOWS sa sedištem u Bejrutu, i koja je rekla da bi volela da se prijavim na ovaj konkurs. Ona je sa mojim stvaralaštvom bila upoznata preko društvenih mreža i još nekim drugim umetničkim putevima”, objašnjava Zoran Andrić kako se našao među 250 izlagača na ovoj svetskoj izložbi.

On navodi i podatak da neke zemlje, kao na primer Sloveniju, predstavlja nekoliko slikara, a da je iz Srbije on sam. Izložba je, za sada, organizovana povodom Svetskog dana kulturne različitosti i može se pogledati na web stranici UNESCO-ve kancelarije u Bejrutu. S toga je u planu da jednog dana, kada pandemija prođe, slike sa ove virtualne izložbe budu preseljene u realnost, neku od prestižnih bejrutskih galerija.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

One comment

  1. Tomislav Gajic

    Zoran Andric, nas sugradjanin, je vanserijski stvaralac i originalan slikar. Prepoznaje ga svet, nadam se da cemo i mi vise nego do sada.