“Bele žive prirode” Ljubice Mrkalj u Modernoj galeriji u Valjevu

U subotu, 19. marta, u 12 časova, u Modernoj galeriji Valjevo biće svečano otvorena izložba Ljubice Mrkalj pod nazivom “Bele žive prirode”. Višedecenijsko slikarstvo Ljubice Mrkalj, građeno na iskustvima slikarstva fantastične figuracije, i danas jednako privlači pažnju publike i kritike. Valjevci, zahvaljujući Modernoj galeriji, imaju privilegiju da se “lično” sretnu sa delima za koje kritičari kažu da su natočene magijom i tajanstvom, i koje karakterišu kao vodećim u umetnosti definisanoj kao “lična mitologija”.

LJUBICA-MRKALJ-plakat

Plakat za izložbu “Bele žive prirode” Ljubice Mrkalj u Modernoj galeriji u Valjevu

Tekst za katalog koji prati ovu izložbu Lubice Mrkalj pisala je istoričarka umetnosti, naša Valjevka Jelena Matić i francuski kritičar Iv Kobri.

Istoriju nastanka “belih živih priroda” opisala je sama umetnica. U nastojanju da razreši egzistencijalna pitanja, tokom postdiplomskih studija u Beogradu, umetnica je oformila prostor koji je doživljavala kao monašku ćeliju – prostor izolacije i kontemplacije. Prostor omeđen belim zastorima izrodio je važan prizor jednim slučajnim događajem. Plodovi pribavljeni za posmatranje i prehranu akcidencijom su razasuti po beloj površini pobuđujući kod umetnice niz asocijacija – od onih da su, nezavisno od propadanji, ti plodovi slika života do usmeravanja pogleda ka istoriji slikarstva. Posmatranje prizora izrodilo je razumevanje imanentnosti života i smrti i saznanje da su prosuti plodovi “mogli da figuriraju na platnu kao klasična mrtva priroda, u punom sjaju holandskog slikarstva”.

Ljubica Mrkalj rođena je 1946. godine u Odžacima. Diplomirala je 1971. godine na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije u klasi profesora Mladena Srbinovića završila je 1973. godine. U okviru studijskih putovanja boravila je u Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Portugaliji, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Egiptu i Maroku. Dobitnica je Prve nagradu za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti u Beogradu 197. godine. Od 1973. godine živi i radi u Parizu. Pored slikarstva piše poeziju i prozu: “Arijadnino klupko”, Beograd 2004; “Pancir – košulja duginog sjaja”, Beograd 2009; “Ikonolatrija”, Beograd 2014. Bavi se umetničkom fotografijom i performansom. Član je ULUS-a (1971), Francuskog udruženja umetnika “Kuća umetnika” (1974), Udruženja srpskih književnika (2012).

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.