Beloruska delegacija u poseti Valjevu

Prijateljski odnosi Srbije i Belorusije su tradicionalno dobri, ali su mogućnosti i potrebe mnogo veće, saglasili su se predstavnici delegacije Belorusije, koju je primio zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković. U delegaciji su bili ambasador Republike Belorusije u Beogradu Valerij Briljov, savetnik Ambasade Belorusije Mihail Kažuro i Ivan Aleksandrovič Čarota, istaknuti beloruski slavista, profesor i šef Katedre za slovenske književnosti beloruskog državnog univerziteta u Minsku.

Privrednu saradnju dve zemlje karakteriše mali obim robne razmene kao i nedovoljno investicija na obe strane. Zamenik gradonačelnika dr Zoran Živković istakao je da je potrebno definisati saradnju i razvijati zajedničke projekte u oblasti sporta, kulture, turizma, verskog turizma, medicine i privrede.

U Belorusiji grad Valjevo već dugo vidi bitnog zajedničkog prijatelja, a potvrda toga je i Sporazum o saradnji Grada Valjeva i beloruskog grada Molodečno, koji je potpisan u januaru 2017. godine, a definiše razvijanje saradnje u sferama delatnosti od zajedničkog interesa: ekonomiji, industriji, trgovini, zaštiti životne sredine, turizmu, kulturi, humanitarnoj sferi, obrazovanju, sportu, preduzetništvu, informativnim tehnologijama, gradskom planiranju i sistemu saobraćaja.

Zamenik Živković se u ime gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića zahvalio predstavnicima Ambasade Belorusije na podršci uz obećanje da će Grad učiniti sve kako bi se promovisali izuzetno dobri odnosi dva bratska naroda.

 

Grad Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.