Besplatna mobilna aplikacija za praktičnu i direktnu podršku mentalnom zdravlju

Zahvaljujući projektu “Svako može da pukne”, koji sprovodi mreža za mentalno zdravlje “NaUm” uz podršku ACT projekta i Vlade Švajcarske, redizajnirana, unapređena verzija besplatne mobilne aplikacije “Krug Zdravlja” ponovo je dostupna za sve one kojima je potrebna psihološka podrška. “Krug Zdravlja” predstavlja jednostavan “alat” koji ljudima pomaže da brzo i lako dođu to stručnih psiholoških saveta i podrške, da se edukuju, informišu, unaprede svoje mentalno zdravlje, potraže i dobiju pomoć besplatno.

Krug-Zdravlja-aplikacija

Kroz opciju “Pitajte psihologa” možete potpuno anonimno da postavite bilo koje pitanje psihološke prirode i izneti problem koji vas muči i u roku od 48 sati dobićete odgovor kliničkog psihologa – psihoterapeuta. Na ovaj način može se pomoći i onima koji zbog prirode problema ne mogu da potraže pomoć (agorafobija – strah da osoba izađe sama iz kuće, da putuje i slično, zatim socijalna anksioznost – osoba ima strah i oseća nelagodu da komunicira sa ljudima), osobama koje zbog udaljenosti nemaju pristup profesionalnoj pomoći, kao i onima koji žele da ostanu anonimni. Uzimajući u obzir činjenicu da ljudi, a naročito mladi provode najveći deo vremena sa mobilnim u ruci, zašto ne upotrebiti telefon kao “alat” za mentalno zdravlje?!

Neke od opcija koje aplikacija sadrži su: Info box – tekstovi o najčešćim psihičkim poremećajima i informacije o dostupnoj podršci, Blog – tekstovi psihologa o raznim svakodnevnim temama i problemima koje nas muče, Psihološki testovi – omogućavaju osobi da uz stručne i standardizovane testove proveri svoje mentalno stanje, Prepoznavanje simptoma, tehnike za prevazilaženje određenih stanja, opcija Pitajte psihologa, Video radionice – kratke radionice koje imaju za cilj da osobama pomognu oko rešavanja nekih mentalnih tegoba, Informacije o tome gde se mogu obratiti za pomoć, Kalendar događaja – najava raznih događaja koje organizujemo u okviru našeg projekta.

Kako Svetska zdravstvena organizacija upozorava, predstoji nam pandemija mentalnih poremećaja kao posledica krize s kojom se suočavamo a prema nacionalnom istraživanju realizovanom u okviru projekta CoV2Soul, broj osoba koje pate od depresije se udvostručio u odnosu na pre-pandemijski period. Zbog toga je izuzetno važno da ne zapostavimo svoje mentalno zdravlje i da iskoristimo sve moguće resurse da ga sačuvamo.

Mreža “NaUm”, jedina mreža za mentalno zdravlje u Srbiji, osnovana je 2015. godine u Beogradu  u okviru projekta “PRO.ME.NE. – PROmocija MrežE za mentalNo zdravljE”, koji finansira Evropska unija, a nosilac projekta je Caritas Srbije. Mreža je formirana u cilju efikasnijeg rada na razbijanju stigme i umanjenju diskriminacije a čine je 12 udruženja iz cele Srbije koja zajedničkim snagama rade na edukaciji i informisanju javnosti o značaju očuvanja mentalnog zdravlja. Mreža “NaUm” je 2017. godine unapređena u Mrežu branilaca ljudskih prava.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.