Besplatne članske karte Biblioteke za zaposlene u valjevskim zdravstvenim ustanovama

Povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, potpisan je Protokol o saradnji između valjevske Biblioteke i ovdašnjih zdravstvenih ustanova, na osnovu koga su svi zdravstveni i nezdravstveni radnici zaposleni u Opštoj bolnici i Domu zdravlja, ostvarili pravo na besplatnu člansku kartu Biblioteke u trajanju od godinu dana. Protokol o saradnji potpisali su Violeta Milošević, direktor Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, kao i direktori valjevskog Doma zdravlja i Opšte bolnice Valjevo, dr Branka Antić i dr Zoran Đurić.

Ostvarivanja obostranog interesa u pogledu unapređenja rada ustanova i zadovoljavanja potreba zaposlenih u zdravstvu, da nakon pomoći bolesnima, nađu vreme i za sebe kroz čitanje knjiga, koje je Biblioteka ovim projektom učinila dostupnijim, poklonivši im besplatne članske karte, stvoren je preduslov za zajedničko angažovanje ustanova iz različitih sektora na promociji čitanja i celoživotnog obrazovanja.

“Sa željom da i na ovaj način pokažemo svoju podršku zdravstvenim ustanovama i njihovim zaposlenim, zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, istovremeno smo poslali poruku da želimo knjigu i čitanje da učinimo dostupnim svima u Valjevu. Veliki broj zdravstvenih radnika već čita i članovi su naše Biblioteke, a akcija je usmerena i na one koji do sada nisu nalazili vremena za čitanje. Želeli smo da ih podsetimo i ohrabrimo da nam se pridruže, da im poručimo da se u literaturi često mogu naći odgovori na pitanja i dileme koje život pred nas postavlja, a da ne govorimo o mogućnosti da se kvalitetno provede slobodno vreme i opusti uz dobru knjigu. Uvereni smo da će oni koji knjizi daju šansu, poželeti da budu naši korisnici u budućnosti, da će i drugi članovi njihovih porodica prepoznati našu ustanovu kao pouzdanog partnera i podršku, bilo da je reč o obrazovanju, neformalnom obrazovanju, korišćenju čitaonica i baza informacija koje nabavljamo i čuvamo za svoje korisnike”, kaže direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

Projekat “Besplatna članska karta biblioteke za sve zdravstvene radnike Valjeva”, započet ne slučajno na praznik knjige, nesumnjivo spaja kulturu i zdravstvu, ali je i divan gest prema svi zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koji su istinski heroji u ovom kovitlacu pandemije. Knjiga važi za najznačajniju civilizacijsku tekovinu, slovi za čovekovog najboljeg prijatelja, a prijatelj više u turobnim vremenima je uvek dobrodošao. Zaposleni u OB Valjevo i Domu zdravlja, koji do sada nisu bili članovi valjevske Biblioteke, kroz ovu inicijativu će, kada dobiju besplatnu godišnju člansku kartu, sigurno poželeti da nastave da redovno čitaju i budu redovni korisnici usluga koje pruža Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”.

“Kada se bibliotekarstvo posmatra u svetlu knjiga, evidentno je da se zbog informatičke ere i protoka informacija sve više čita i koriste knjige i naučna pomagala. Bibliotekarstvo je stvar informacija. Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” ide u korak sa savremenim tokovima i digitalno se transformiše za svoje korisnike. Osavremenili smo elektronski pristup zakazivanja knjiga i produžetaka termina kao i odjavu i prijavu. Ponosni smo na blizu 3.000 aktivnih članova za koje Biblioteka nabavlja aktuelne naslove i baštini vredne knjige u svojoj bibliotečkoj građi, čekajući adekvatan prostor”, istakla je Violeta Milošević prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji.

Direktori OB Valjevo i Doma zdravlja zahvalili su Biblioteci na lepom gestu i pokrenutoj inicijativi. Dogovorena je dalja saradnja, imajući u vidu da postoje Edukativni centri sa stručnom literaturom i u Opštoj bolnici, kao i u Domu zdravlja, što je značajno za edukaciju svih zaposlenih.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.