Blokada radova na deonici izgradnje brze soabraćajnice Iverak – Lajkovac

Porodica Slobodana Milinkovića iz Valjevske Loznice uz podršku svojih komšija Loznice, Veselinovaca i Popučaka danas su blokirali radove na izgradnji brze soabraćajnice Iverak – Lajkovac, zbog nerešeni pravno – imovinskih odnosa. Milinković kaže da još uvek nisu dobili rešenje o eksproprijaciji 1,36 hektara koliko im se oduzima za izgradnju brze saobraćajnice pre godinu i po dana, niti su za svoje imanje dobili novac. Sada okruženi saobraćajnicama nemaju više uslova da se bave stočatrstvom, što je bila osnovna delatnost ove porodice. Problem su i sve češće poplave njihovog poseda, jer je, kako tvrde, „brza saobraćajnica“ preusmerila i zaustavila dosadašnje tokove vode.

laznica-iverak1

Pre godinu i po dana Milinkovići su dozvolili mašinama da uđu u njihov posed jer im je rečeno da izvođač radova ima dozvolu za radove, da postoji rešenje o eksproprijaciji i bilo im je obećano da će i oni vrlo brzo dobiti i rešenje i novac. Ukoliko ne dozvole radove, tada im je, kako kažu, zaprećeno da će morati da plate “ležarinu kamiona i ostalih građevinskih mašina”.

laznica-iverak2

“ Stalno su obećavali, od danas do sutra, da ćemo rešiti ovaj spor, ali od toga nije bilo ništa. Rešio sam danas ovde na svom imanju da okupim svoje drugove i prijatelje koji imaju sličan problem da vidimo šta ćemo. Tražim da mi se zemlja isplati i ova stoka otkupi po bilo kojoj ceni, samo da više ne majkava ovde. Morao sam da prodam prvoklasnih 10 grla jer više ne mogu na noge jer su stalno na betonu jer mi je pašnjak zaposednut. Ostao sam sa 32 grla sada i ne znam šta ću sa njima“, kaže Slobodan Milinković i priča kako je godinama kupovao okolnu zemlju kako bi se okućio, nije pitao za cenu, a sada je došao drugi i uzeo je.

laznica-iverak6

„Skup sam juče redovno prijavi, a popodne mi je kući došla policija, bili su korektni, ali ja sam sinoć završio kod doktora, ostavljali su me u bolnici, ali nisam prihvatio jer sam ja prijavio ovaj skup u morao sam danas biti ovde“, rekao je danas novinarima Milinković, pokazao izveštaj svog doktora i najavio blokadu barske pruge ako se danas niko od nadležnih ne pojavi.

Sladjana Milinković, Slobodanova snaha, kaže da nikoga nema da čuje vapaj domaćinstva koje broji osam članova.

„ Ja i moj suprug imamo troje dece, oprdelili smo se za život na selu. Imali smo 40 grla stoke, sada 32 grla. Ne znamo štaćemo sa stokom u ovom skučenom prostoru, ostali smo bez pašnjaka… Mi finansijski više ne možemo da izdržaimo, šta da radimo… da pustimo krave na ovu trasu …Da li je moguće da dosada nije po našem pitanju rešeno ništa, imali smo samo prazna obećanja, a od obećanja se ne živi. Blokirali smo danas radove na našoj zemlji, još uvek ništa nam nije isplaćeno. Kako živeti?“ zapitala se Sladjana Milinković i rekla da neće odustajati dok njihovi zahtevi ne budu rešeni.

„Tražimo da nam se otkupi naša stoka, da bude plaćena naša zemlja i da vidimo gde ćemo i od čega da živimo.“, rekla je Milinković.

laznica-iverak3

Mirko Marković iz Lukavca došao je sa nekoliko meštana Lukavca i Popučaka da podrži Milinkoviće jer i oni imaju sličan problem sa gradnjom brze saobraćajnice.

„ Mi tražimo od državnih organa i sudova da budu efikasniji u rešavanju ovoh problema, da reše ove naše slučajeve koji su na sudu , još ima slučajeva da nisu izašli na teren. To se sada razvlaći po godinu i po dana po sudovima, a oni su već godinu i po dana ušli u naše parcele. Mi pitamo kada će se to završiti, kada, još za dve, tri godine? Država nam je obećala unrzani postupak, meni je naredno roćište zakazano za 6.oktobar, a to nije završno ročište, nego jedno u nizu.

laznica-iverak5

Dok su meštani Valjevske Loznice čekali da se pojavi neko iz „Putev Srbije“ ili nadležnog ministarstva pojavila se policija koja ih je legitimisala.

Kako Valjevska posla saznaju, iz gradske uprave u Valjevu meštanima Loznice i okolnih sela, koji su danas na blokadi brze saobraćajnice, je ponudjeno da formiraju delegaciju koja bi o trošku grada otišla danas na pregovore u Beograd, u Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture , medjutim, ta ponuda je odbijena.

U medjuvremenu, meštani Valjevske Loznice su blokirali i drugi pravac brze saobraćajnice koji se nalazi na imanju Milinkovića i Joviše Ružičića.

Podsećamo, ovo nije prvi bunt vlasnika parcela kojima su “građevinske mašine bez papira i novca upale na posede”. Blokade su do sada, na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac ,organizovali meštani Veselinovaca i Popučaka.

laznica-iverak4

Na trasi saobraćajnice, u delu koja prolazi kroz selo Popučke u dužini od oko dva kilometra, nalazi se 20 gazdinstava ili preko 85 posto kuća i pomoćnih zgrada koje su planirane za rušenje na celoj trasi dugoj preko 17 kilometara.

Izvodjač radova na saobraćajnici Iverak -Lajkovac je kineska kompanija “Čajna Šandong”.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.