Budžetom za 2022. planiran rast plata u javnom sektoru od 7,3 odsto

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Saša Stevanović ponovio je danas da je budžetom za 2022. godinu na nivou države predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto u proseku.

Sasa-StevvanovicStevanović je za Televiziju „Prva“ objasnio da je planiran rast plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, naglasivši da za to ima dovoljno novca u budžetu.

On je istakao da Ministarstvo finansija i Vlada predviđaju i sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo, jer žele da obezbede njihov trajan i stabilan rast.

Država je usmerena na rast životnog standarda, povećavamo plate i penzije i to trajno, ukazao je državni sekretar i dodao da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova, te se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju.

Stevanović je, govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, ocenio da su na pregovorima tokom avgusta i septembra poslodavci, sindikati i država bili na istom zadatku.

Prema njegovim rečima, cilj države jeste da u kratkom roku izjednači minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom, pri čemu je sada pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom veća od 80 odsto.

Državni sekretar je napomenuo da u poslednjih par godina zarade rastu i u privatnom sektoru u proseku iznad sedam odsto, i to mnogo brže nego inflacija.

On je, kada je reč o penzijama, podsetio na to da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i da Srbija ima stabilan penzioni sistem.

Država pored švajcarske formule koristi svaki fiskalni prostor da pomogne penzionerima i tako se oduži našim najstarijim građanima koji su podneli ogroman deo tereta, podvukao je Stevanović i podsetio na to da će već u februaru svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara.

Državni sekretar je ocenio da će u ovoj godini privredni rast biti iznad sedam procenata, odnosno da se očekuje da bude i 7,5 odsto, dok je za sledeću godinu predviđen rast od 4,5 odsto.

To je rast koji će biti stabilan. Investirali smo u prethodnom periodu, povećavali proizvodne kapacitete, tako da smo obezbedili trajan i stabilan rast u narednom periodu, zaključio je Stevanović.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.