Čas ga vidiš, čas ga ne vidiš – Agencija za zaštitu životne sredine “skinula” sa sajta Godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za 2018

Vest o podacima iz izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine o stanju kvaliteta vazduha u našoj zemlji za 2018. godinu Valjevska posla objavila su pre 3 dana pod naslovom “Valjevo zvanično u prošloj godini u samom vrh najzagađenijih gradova Srbije “zahvaljujući” PM10 i benzo(a)pirenu!”. Kao potpisnik tog teksta i novinar koji se poslednje 3 godine intenzivno bavi temom aerozagađenje u našem gradu, čekala sam celo leto da Agencija zvanično na svom sajtu objavi taj godišnji izveštaj, pošto je do ove godine praksa bila da se izveštaj obelodani okvirno krajem maja. Bar jednom nedeljno “vrebala” sam sajt Agencije čekajući izveštaj. Konačno ga “ukebah” prošle sedmice. Detaljno sam ga pročitala, posebno obraćajući pažnju i kopirajući podatke vezane za Valjevo koje su mi bile potrebne za vest.

Aerozagađenje

Printscreen naslovne strane Godišnjeg izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2018. godine

Manje-više znali smo da rezultati merenja za 2018. ne mogu biti ružičasti, jer ipak se radi o godišnjem izveštaju koji iznosi podatke retroaktivno za godinu unazad, a svi znamo kako smo disali protekle zime… Ali, važnost ovog izveštaja Agencije je što zvanično dobijamo podatke i brojke, koji onda mogu da se upoređuju i analiziraju. Zvanični podaci su “dokaz” o stanju i potencijalni “alarm” da nešto treba da se preduzme. Problem je i razlog što ponovo pišem o tom izveštaju je što ga više na zvaničnom sajtu Agencije nema! Izveštaj je “skinut” samo posle nekoliko dana od postavljanja i podaci sada nisu dostupni. Celokupan izveštaj nije dostupan.

Aerozagađenje

Izvori zagađenja za PM 10 čestice na nivou Srbije

U traganju za odgovorom na pitanje zašto je izveštaj uklonjen pozvala sam Agenciju za zaštitu životne sredine. Sekretarica direktora, kojoj sam se predstavila i rekla zbog čega zovem, rekla je da se direktoru Filipu Radovću moram obratiti isključivo putem e-maila. Poslala sam e-mail naslovljen na gospodina Radovića, tražeći obrazloženje zašto je godišnji izveštaj o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji za prošlu godinu uklonjen sa zvanične internet prezentacije Agencije!?

Aerozagađenje

Kategorija kvaliteta vazduha su 2018

Aerozagađenje je vrlo osetljiva tema među Valjevcima. Javnost itekako reaguje na vesti i tekstove iz ove oblasti i to burno. Informacije o stanju (ne)kvaliteta vazduha iznosim na portalu Valjevska posla nepristrasno i ne uvijam ih u celofan sa mašnicom. Po objavljivanju vesti u kojoj su saopšteni prošlogodišnji podaci iz izveštaja za prošlu godinu, veliki broj reakcija i komentara usledili su kao i uvek na društvenim mrežama, ali je bilo i sugrađana koji su nam putem e-maila ili direktno na portalu tražili da im pošaljemo link gde mogu da pročitaju taj izveštaj. Nažalost, “klasičan” link koji vodi ka tom izveštaju više ne postoji, ali “srećom” te sam celokupan dokument u pdf formatu “download-ovala” sa njihovog sajta prošle sedmice pripremajući vest. Postavićemo ga ovde, da bi svi zainteresovani građani mogli da mu pristupe, kad već nije dostupan tamo gde treba da bude. I naravno za ne daj Bože da ne ispadne da sam izmislila te podatke!

Aerozagađenje

Statistički prikaz benzo(a)pirena u PM10 u 2018

U međuvremenu, nadam se odgovoru iz Agencije zašto su uopšte “skinuli” izveštaj!?! Jedva čekam da saznam razlog! Biće to, sigurna sam, odličan materijal za novu vest! Ukoliko ga vrate, biće zanimljivo uporediti podatke iz “skinutog” i “vraćenog” izveštaja.

 

Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.