CENTAR ZA OBRAZOVANJE I RAZVOJ „MIONICA“-Osvrt na 2020. godinu i planovi za 2021.

Centar za obrazovanje i razvoj „Mionica“ je u godini na izmaku i pored velikih izazova i teškoća usled pandemije virusa korona uspešno realizovao brojne programe u saradnji sa opštinom Mionica – izjavila je v.d. direktor Centra za obrazovanje i razvoj „Mionica“ Vesna Stanković .

Opština MionicaNaime, realizacija obuka i kurseva je obustavljena polovinom marta, nakon što je Vlada Republike Srbije proglasila vanredno stanje u celoj zemlji zbog epidemije koja je izazvana korona virusom, ali čim su se stekli uslovi Centar za obrazovanje i razvoj je nastavio sa sprovođenjem planiranih aktivnosti strogo poštujući sve propisane mere zaštite.

Ove godine smo organizovali obuke koje su u funkciji dodatnog obrazovanja građana opštine Mionica. Naši korisnici bili su vaspitači i polaznici vrtića, nastavnici i učenici škola, radnici lokalne samouprave i javnih opštinskih ustanova, poljoprivrednici, privrednici, dakle, građani svih uzrasta – naglasila je v.d. direktor Centra za obrazovanje i razvoj „Mionica“ Vesna Stanković.

Prema njenim rečima, čim su se stekli uslovi obnovljen je rad škole plesa, folklornog ansambla i etno-pevačke grupe „Mione“, muzičkog zabavišta za predškolce, kurs programiranja i škola glume za učenike osnovne škole, novinarska radionica za učenike od petog do osmog razreda i škola engleskog jezima za predškolce i osnovce. Najveće interesovanje je bilo za novoustanovljenu školu gimnastike, koja se od jeseni tri puta nedeljno realizuje u Hali sportova Mionica u saradnji sa Sportskim centrom.

Opština MionicaPre pooštravanja epidemioloških mera, Centar je organizovao i školski čas kulture govora za učenike osnovnih škola na teritoriji Opštine i Srednje škole u saradnji sa Udruženjem „Izražajnost“ iz Beograda. Takođe, uspešno je realizovan seminar za prosvetne radnike Osnovne škole “Milan Rakić“ i Srednje škole Mionica pod nazivom „Javni govor i tehnike izlagačke pismenosti“.

U Centru su već skovani planovi za narednu godinu, a glavni ciljevi biće akreditacija Centra kao pravnog lica za izvođenje programa stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, izrada i realizacija plana stručnog usavršavanja na nivou lokalnih samouprava Kolubarskog okruga, sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih, izrada i realizacija novih obrazovnih programa za učenike, nastavnike, zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i privrednike, povezivanje i umrežavanje sa drugim obrazovnim centrima na nacionalnom i međunarodnom nivou i pozicioniranje Centra za obrazovanje i razvoj „Mionica“ kao lidera neformalnog obrazovanja u regionu.

Centar planira da i u narednoj godini nastavi sa sprovođenjem postojećih obuka. Od novina planiramo školu ručnih radova, obuku iz kaligrafije, obnavljanje škole fotografije i škole pčelarstva sa akcentom na praktičnoj obuci, dok će polaznici škole glume prirediti pozorišnu predstavu. Takođe, u planu su seminari i predavanja iz oblasti obrazovanja, turizma, zdravstva, privrede i poljoprivrede i obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave – ističe v.d. direktor Centra za obrazovanje i razvoj „Mionica“ Vesna Stanković.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.