Ciklusom koncerata valjevska Muzička škola obeležava 65 godina postojanja

Ove nedelje, valjevska Muzička škola će ciklusom koncerata obeležiti 65 godina svog uspešnog rada. Juče je održan prvi koncert proslave posvećen muzici solista škole, laureata republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, kao i nastup devojačkog hora srednje škole. Danas Valjevce od 18 časova u svečanoj sali škole, očekuje muzika najmlađih učenika škole, polaznika muzičkog zabavišta i pripremnog razreda kao i izvođenja kamernih ansambala i orkestara najmlađih.

U sredu, velikim koncertom horova i orkestara škole, škola će se Valjevcima predstaviti programom u Centru za kulturu, od 20 časova, a ovonedeljni „rođendanski“ program školskih koncerata zaokružiće muziciranje učenika izdvojenih odeljenja iz Lajkovca i Mionice, u četvrtak u 18 časova, u svečanoj sali škole.

Valjevska muzička škola je za 65 godina postojanja u Valjevu, iznedrila na stotine muzičkih umetnika, solista, pedagoga, profesora univerziteta, estradnih zvezda. Prepoznatljiva po izuzetnom uspehu svojih učenika na brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, i ove godine je ponovila tradicionalan uspeh u ovom segmentu svog rada, sa preko 250 osvojenih nagrada. Duh velikog entuzijaste i muzičkog pedagoga prof. Živorada Grbića i dalje je prisutan u ovoj instituciji, koja je u toku godine domaćin izuzetnih koncerata prestižnih domaćih umetnika, ali i organizator četiri međunarodna takmičenja mladih muzičara – VART, Međunarodni susreti flautista „Tahir Kulenović“, HORFEST, i međunarodno takmičenje gudača „Zlatne stepenice“ .

Poslednjih godina, valjevska muzička škola intenzivno neguje međunarodnu saradnju sa obrazovnim institucijama iz Slovenije i Nemačke, a u godini jubileja za međunarodni projekat saradnje sa gimnazijom iz Pfafenhofena, operu „Didona i Enej“ engleskog kompozitora Henrija Persla, ova institucija je nagrađena i međunarodnom nagradom za scensko stvaralaštvo mladih „Papageno Award“ u Austriji.

Proslava Dana valjevske muzičke škole završava se koncertom jednom od najpoznatijih srpskih orkestara „Gudača Sv. Đorđa“ u subotu, 25. maja, s početkom u 20 časova.

Koncert Gudača Sv. Đorđa je program koji ujedinjuje dva velika programa MŠ “Živorad Grbić”. Obeležavanje jubileja i 4. međunarodno takmičenje “Zlatne stepenice”, koje će se realizovati u prostoru Muzičke škole i Valjevske gimnazije od 24. do 26. maja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.