Čitajte deci bajke, jer dete koje čita, postaće čovek koji misli!

Povodom Svetskog dana čitanja bajki, koji se obeležava 26. februara, u Osnovnoj školi “Nada Purić” organizovano je niz aktivnosti implementiranih u tematsku nedelju pod nazivom “Bajkovita nedelja”, koja je trajala od 26. februara do 1. marta 2024. godine.

IMG_20240226_080603_035

Dok mobilni telefoni i crtani filmovi nisu preuzeli tu ulogu, nije moglo da se zamisli da dete ode na spavanje, a da mu roditelji ne pročitaju barem jednu bajku. Albert Ajnštajn je govorio: “Ako želite da vaše dete bude inteligentno, čitajte mu bajke! Ako želite da vaše dete bude veoma inteligentno, čitajte mu još bajki!” Mnogi pisci navode kako im je upravo slušanje bajki u detinjstvu pomoglo da postanu dobri.

Znajući koliko su bajke važne za decu, jer ih od malih nogu uče da razlikuju dobro od zla i prenose univerzalne poruke o važnim moralnim vrednostima – poštenju, hrabrosti, iskrenosti, bibliotekar OŠ “Nada Purić” Bojana Lalović Milanović ističe da se čitanjem bajki kod dece razvijaju veštine slušanja, koncentracije i kreativnog mišljenja. Škola je uključena u akciju “Čitajmo glasno” što pomaže kod obogaćivanja detetovog rečnik, a same bajke na zanimljiv način približavaju deci svet čitanja i knjiga. Iako su bajke ponekad zastrašujuće, to daje priliku roditeljima da sa decom razgovaraju o mnogim važnim temama.

IMG_20240227_144303

“Tematskim danima integrisane su različite strategije učenja, kao što su učenje kroz istraživanje, igru, učenje zasnovano na imaginaciji, kroz rešavanje problema, iskustveno učenje, situaciono učenje. Na ovaj način se integrišu igra, planirano učenje i učenje u praktičnim životnim situacijama. Učenicima se omogućava da istražuju i da se angažuju u njima smislenim situacijama, u kojima na kreativan način prave veze između prethodnog i novog iskustva. Kroz tematske časove zajedno istražuju i uče jedni od drugih učenici različitih uzrasta i svako daje doprinos svojim autentičnim iskustvom”, ističu iz vrednog kolektiv OŠ “Nada Purić”.

Tokom “Bajkovite nedelje” gosti Četvrte osnovne škole bili su predstavnici Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, koji su pored prikaza obrazovnih profila u okviru profesionalne orijentacijs pokazali i bajkovite kostime iz ruku učenika smera stilskih krojača. Učenicima su na panoima bila dostupna i bajkovita zanimanja, kao i izložba prikaza bajke Pepeljuga iz 33 zemlje sa 4 kontinenta.

Školska biblioteka bila je mesto susreta sa Brankom Alimpijević, bibliotekarom i master filologom, autorom priručnika “Bajke u obrazovanju i vaspitanju”. Predavanju su prisustvovali predstavnici Valjevske gimnazije, brojnih osnovnih škola, Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, kao i direktor i članovi kolektiva.

“Cilj svih aktivnosti bio je jačanje međupredmetne kompetencije kod učenika, kao i razvoj veštine slušanja, koncentracije, kreativnog mišljenja i bogaćenje dečjeg rečnika. Nastavnici i stručni saradnici su kroz svoje aktivnosti integrisali različite strategije učenja, kao što su učenje kroz istraživanje, igru, učenje zasnovano na imaginaciji, kroz rešavanje problema, iskustveno učenje, situaciono učenje”, naglašavaju pedagog OŠ “Nada Purić Biljana Vukašinović.

Za kraj “Bajkovite nedelje” bio je organizovan maskenbal kojem su se učenicima škole pridružili i predškolci. Svi su bili  jako kreativni, a druženje sa raznim junacima likovima iz bajki bilo je nezaboravno.

Svi nastavnici, učitelji i stručni saradnici su uzeli učešće u realizaciji tematske nedelje sa oko 40 različitih aktivnosti, među kojima:

-Čarobna kuhinja – duh iz boce, hemijski kameleon, balon koji ne puca… (Ogledi iz fizike i hemije)

-Magično bilje i Čajanka kod ludog šeširdžije (Biologija)

-Bajkoviti likovi (Likovna kultura)

-Gramatika u bajkama (Srpski jezik)

-Vilinski hvatač snova – Geometrijski elementi i umetnost (Matematika)

-Dvorci Vojvodine – Izrada maski i dvorca po uzoru na umetnicu Meri Bler (Geografija)

-Biblijska priča o caru Davidu (Veronauka)

-Kraljevske dinastije – Priča o Nemanjićima… (Istorija)

-Igrokaz “Crvenkapa i vuk” (Nemački jezik)

-Muzika iz filma Snežana i sedam patuljaka (Muzička kultura)

-Oslikavanje karti fraktalnom tehnikom (Pedagog)

-Snalaženje u začaranoj šumi (Fizičko vaspitanje)

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.