Climathon Valjevo 2023 – Aerozagađenje tema četvrtu godinu zaredom!

Zahvaljujući valjevskoj organizaciji “iRevolucija”, koja je 2020. godine uspela Valjevo da stavi na mapu Climathona, naš grad će četvrtu godinu zaredom biti deo ove globalne inicijative u čijem fokusu je ekologija i koja se smatra jednom od najmasovnijih kolektivnih klimatskih akcija u svetu. Kao i prethodne tri godina, u centru pažnje Climathona u Valjevu, koji će se održati u subotu, 28. oktobra 2023. godine, biće dugogodišnji problem aerozagađenja u našem gradu, s tim što se ovoga puta pažnja dodatno skreće na uticaj industrijskog emitovanja zagađujućih materija u vazduhu.

Aerozagađenje Valjevo - Foto iRevolucija

Aerozagađenje tokom zimskih meseci u Valjevu – Izvor: iRevolucija

“Program ovogodišnjeg Climathona u Valjevu koncpiran je tako da odgovori na važna pitanja koja se tiču procesa odlučivanja u vezi sa temom kvaliteta vazduha u Valjevu, ali i da osnaži dijalog između svih učesnika.”, ističu organizatori.

Climathon Valjevo 2023 održaće se u Holu Centra za kulturu i podeljen je u tri bloka. Program počinje kratkom prezentacijom Vladimira Radosavljevića o aerozagađenju u Valjevu u prethodnh godinu dana. Glavni događaj u prvom bloku biće Okrugli sto uz učešće programskog menadžera delegacije EU u Srbiji Antoana Avinjona (Antoine Avignon), gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, predstavnika relevantnih lokalnih i nacionalnih institucija, eksperata EKOblok mreže, uticajnih aktivista i valjevskih medija.

U drugom bloku slede tri predavanja na kojima će se govoriti o preseku stanja kvaliteta vazduha u ovoj godini, o uticaju aerozagađenja na zdravlje građana i o tome šta su nacionalne institucije uradile po tom pitanju. Nakon toga, održaće se panel na temu industrijskog zagađenja.

Industrijsko zagađenje vazduha - Foto iRevolucija

Izvor: iRevolucija

Treći blok biće posvećen edukativnom sadržaju i s tim u vezi iRevolucija je u saradnji sa projektnim timom Beogradske otvorene škole pripremila i organizuje dve radionice namenjene organizacijama civilnog društva (OCD) i lokalnim medijima koji poseduju web stranice. Prva radionica zamišljena je kroz aktivnost sklapanja mernog uređaja (indikativni merač kvaliteta vazduha) u kojoj će participanti steći osnovna znanja da samostalno razvijaju merače u budućnosti. Predstavnici OCD i medija na kraju radionice zadržavaju svoj merač koji će biti konektovan na mrežu Sensor Community. Druga radionica posvećena je integraciji aplikacije xEco vazduh na web stranicama OCD i lokalnih medija. Na radionici se dobijaju uputstva za postavljanje aplikacije xEco vazduh na web stranicama medija koje mogu da emitovati podatke o kvalitetu vazduha u realnom vremenu.

Zinteresovanim građanima dozvoljeno je da prisustvuju programu Climathona od 14 časova. Ulaz na događaj je besplatan, a za učešće na radionicama neophodna je prijava putem web stranice irevolucija.net!

Screenshot_20231025_123614_Gallery

Ovu inicijativu podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), Međunarodnom ekološkom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), Udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

Pogledajte promo video za Climathon Valjevo 2023:

M.P.M.

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.