Ćorsokak?

Posle 2 meseca od formiranja, Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Valjevu nalazi se, po svemu sudeći, u ćorsokaku. Naši izvori tvrde da je veliki problem nedostatak članstva i da će posle “prelazna” 3 meseca biti teško formirati Gradski odbor u Valjevu. Ceo problem, dodatno je začinio nedavni verbalni sukob između predsednice IO i dela članova odbora, koji joj, između ostalog, zameraju što je pre članstva u SSP-u bila politički aktivna prvo u DS-u, potom u LDP-u i u Novoj stranci. Prema nezvaničnim informacijama, na poslednjem sastanku odbora u prostorijama stranke došlo je do verbalnog sukoba između predsednice IO i jednog od članova, a deblji kraj rasprave “izvukao” je deo nemeštaja.

Izvor: Stranka slobode i pravde – Valjevo / FB /

Sredinom juna meseca, u restoranu Giardino, formiran je Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde u Valjevu, kojem je prisustvovao i predsednik partije Dragan Đilas, ali valjevski novinari na taj događaj zvanično nisu bili pozvani. Za predsednika IO izabrana je Jelena Milošević, kao prva sa članskom kartom SSP-a u Valjevu. Naši izvori kažu, da je uzrok nezadovoljstva dela članstva izborom Jelene Milošević na čelo IO, osim njene političke prošlosti, ujedno i nedostatak njene inicijative i angažovanosti. Nezadovoljstvo je očigledno kulminiralo na poslednjem sastanku odbora, kada je došlo do ozbiljnog verbalnog sukoba jednog od članova i Miloševićeve. Cepale su neke slike, bilo je vređanja, i na posletku, kako sazanjemo, nastradao je, navodno, sto u stranačkim prostorijama. Fizičkog obračuna nije bilo i srećom niko nije povređen.

Tragom informacije o svemu što se desilo, kontaktirali smo Jelenu Milošević-Krajinović, koja je potvrdila da jeste bilo rasprave na poslednjem sastanku odbora, ali da je nameštaj, dok je ona bila tu, bio čitav. Kazala je da nema informaciju da je bilo šta polomljeno.

Ona nam je još rekla da nikada nije imala, niti ima pretenzije, da bude predsednik budućeg Gradskog odbora SSP u Valjevu. Objasnila je da je Inicijativni odbor faktički “prelazno” telo koje treba tehnički da pripremi sve za formiranje Gradskog odbora i da ona kao predsednica IO ne igra nikakvu ulogu u odlučivanju.

“Ja se ne stidim članstva u partijama u kojima sam bila i vrlo sam ponosna na politike tih stranka u periodu u kojem sam bila njihov član. Borac sam i poštujem tekovine demokratije. Imam svoje stavove. Jesam menjala stranke, ali svoje stavove ne. Ako je nekome problem moje predhodno angažovanje u politici, to je u redu, ali se zbog tih ljudi svoje političke prošlosti neću odreći. Sve što mislim da može da doprinese razvoju društva i grada, ja ću biti deo toga i svojim idejama daću svoj doprinos”, kaže Jelena Milošević-Krajinović.

Jelena Milošević-Krajinović, predsednik Inicijalnog odbora Stranke slobode i pravde u Valjevu / Izvror: FB

Ona dodatno pojašnjava da je predsednik IO inače samo tehničko lice, poput sekretara, koje treba da pripremi teren za osnivanje budućeg Gradskog odbora i da su njena ovlašćenja ograničena, kao i uloga u donošenju odluka.

Inače, izostanak obraćanja javnosti putem medija jedna je od stvari koja se u javnosti spočitava SSP-u, jer se od formiranja IO nijednom nisu oglasili i predstavili na lokalu. Tek je pre nekoliko dana, nakon formiranja vlasti u Valjevu, poslato prvo saopštenje za javnost. Milošević-Krajinović nam je objasnila da po pravilniku partije nema ingerencije da organizuje konferenciju za novinare i da su zbog toga, ali i novonastale situacije sa epidemijom koronavirusa, izostala obraćanja SSP-a građanima Valjeva.

Saznajemo da će u narednim danim u Valjevo doći predstavnici centrale SSP-a, kako bi se problem funkcionisanja IO u Valjevu rešio. Da li će uslediti sankcije za ponašanje za određene članove i kakav će biti epilog događaja, ostaje da se vidi. Rok za formiranje Gradskog odbora je sredina septembra, tako da članstvo pod hitno treba da se konsoliduje i prevaziđe unutrašnje sukobe, lične animozitete i nedoumice, ukoliko u tu zbog stranačkih ubeđenja i želje za nekom istinskom političkom promenom, a ne zbog ličnih interesa.

Partija koja pretenduje da bude javno proklamovana u stranku koja prednjači “pravom i jedinom opozicijom” u Srbiji sebi ne sme da dozvoli bilo kakve unutarstranačke sukobe ni u jednom odboru, bilo gradskom, opštinskom ili inicijativnom. Jer, obični građani, koji nisu zatrovani politikom, mogu pomisliti da ako ne mogu lepo da se dogovore međusobno dok su u opoziciji, kako li se tek mogu složiti kad dođu na vlast. Šta li tek mogu pomisliti i misle zli jezici?

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.