Najnovije vesti

DA SE JAVNOSTI SAOPŠTI IME ČOVEKA KOJI JE ZLOSTAVLJAO DEVOJČICE: Zorana Mihajlović reagovala povodom skandala u Petnici

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je pitanje seksualnog uznemiravanja i nasilja nad devojčicama koje se od 2003. do 2014. godine dešavalo u Istraživačkoj stanici „Petnica“, ne samo poražavajuće za društvo, već ogromna odgovornost tadašnje uprave ove institucije.

Mihajlović je ocenila da je opravdavati saznanja da jedan saradnik seksualno uznemirava maloletne devojke time da je on „težak, suicidalan čovek“, sklon grubom ophođenju, sramno i neprihvatljivo od strane tadašenjeg direktora Vigora Majića.

Gospodine Majiću, ne mislite li da su, od toga kako kažete „ja nisam hteo da ga nosim na savesti“, mnogo važniji životi te dece koja su vam dala svoje poverenje i koja su u želji da napreduju, obrazuju se i ostvare svoje potencijale, zloupotrebljena od strane jednog autoriteta? Šta one i njihovi roditelji imaju od Vašeg izvinjenja danas? Znali ste šta se dešava u instituciji koju vodite i šta ste učinili? Niste uradili ništa, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da je Srbija danas zrelo društvo spremno da se bori protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije i da žene više ne ćute i ne skrivaju se pod velom krivice.

Ona je istakla da je, nažalost, tadašnja uprava „Petnice“ umesto da rešava problem, isti zataškavala, poričući i okrećući glavu od onoga što se dešava.

Mihajlović je izrazila uverenje da će nadležno ministarstvo odreagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima i da će odgovorni biti i zaista pozvani na profesionalnu odgovornost.

Zarad kredibiliteta institucije koje je tu da neguje talente i iznedri mlade naučnike i naučnice, a pre svega zarad dece koja tu dolaze, očekujem da se javnosti saopšti ime čoveka koji je godinama zlostavljao i seksualno uznemiravao maloletne devojčice, kojih je bilo bar 20, poručila je potpredsednica Vlade.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.