Sve o slučaju zlostavljanja u IS Petnica

Pet devojaka koje su u Istraživačkoj stanici Petnica doživele seksualno nasilje za nedeljnik “Vreme” je ispričalo detalje zlostavljanja koje je trajalo od 2003. do 2014. godine.

Bile su maloletne, ili tek punoletne, kada ih je čovek identifikovan kao S. primoravao da se skidaju, fotografišu gole, a u nekoliko slučajeva dogodilo se i celonoćno maltretiranje i fizičko nasilje. S. je polaznicima programa u Petnici, u kojoj je bio “možda i od osnivanja”, predstavljan kao autoritet i omiljena osoba, i bio je zadužen za pregledanje radova koje su pisali, a koji su kasnije objavljivani u “Petničkim sveskama”. Ono što deca nisu znala je da S. nema autoritet da odluči da li će rad izaći u toj publikaciji – što je bila stvar prestiža i uspeha za polaznike, garancija poziva za narednu godinu. Ali, S. ih je ucenjivao govoreći im da im radovi neće izaći ako ga ne budu slušali.

Nakon što je u Srbiji odjeknula priča o zlostavljanju u školi glume Mike Aleksića, devojke su odlučile da strahote koje su doživele prijave policiji. Svi advokati koje su kontaktirale rekli su im, međutim, da su slučajevi zastareli.

Sagovornici “Vremena” opisuju S. kao čudnog, mračnog, grubog ili ciničnog, ali i harizmatičnog. Pravio je sedeljke za odabrane, uvek uz mnogo vina, kojim je dodatno onesposobljavao devojčice. Na tim sedeljkama je, kaže jedna od njih, bilo “uobičajeno” da se te fotografije razgledaju, i u Petnici se znalo da S. fotografiše devojčice.

“U Petnici vlada uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš. Dok pregleda rad, ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, naizmenično te hvali i priča ti da si glupa. Onda u pauzi uzme fotoaparat. Ako kažeš da nećeš, preti da ti neće objaviti rad”, govori jedna od polaznica i dodaje da je njoj bilo “predstavljeno kao da je normalno” da S. fotografiše decu.

Sastanci s njim počinjali su kasno uveče i mogli da potraju po šest sati, uz verbalno zlostavljanje, ako devojčica ne bi pristala na fotografisanje.

Ona je imala 16 godina kada joj je, tokom pregledanja rada, S. tražio da ostane u majici ali skine brushalter.

“Počinjem da se osvešćujem da je to pogrešno. On neprekidno škljoca, slika me iz raznih uglova, ali sve vreme ubrzano diše i dahće, počinjem da se bojim da ga ta situacija seksualno uzbuđuje”, ispričala je devojka.

S. joj je pokazao druge slike golih devojčica da bi je “ubedio da su umetničke”. Dala mu je izgovor da će sutradan doći, i tada sa sobom povela dečaka, što su devojčice u Petnici često radile. Ali S. bi “pratnju” ignorisao ili jednostavno – izbacio napolje.

Leta 2014, jedna od polaznica odlazi kod S. i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice. Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici. Konačno je pobegla i zavrištala, što je alarmiralo okolinu i dovelo do prvih pokušaja da se deca zaštite. Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu. Tada dolazi informacija da je sa S. razgovarano i da se “neprihvatljiva situacija više neće ponoviti”. Mišljenović kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod S. odlazi samo u grupi. To su uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

Deca su se poveravala jedna drugima, i na sve načine se dovijala kako ne bi išla kod S. sama. Jedna sagovornica navodi da mu je kazala da ona voli da fotografiše, nakon čega ju je brutalno vređao i terao je da mu pere sudove, a onda da iz jedne od prljavih čaša pije. Druga devojka navodi da je morala kod njega i da je tražila drugarima da posle sat i po vremena zakucaju na vrata, da kažu da je stigao lek koji mora da popije odmah jer se prethodnog dana povredila.

Jednu od polaznica S. je pozvao na vino, otišla je s dečkom. Kada je dečko otišao da spava, S. je izvređao, da je zanima samo seks, sve vreme je terajući da pije.

“Govorio je da mora da me kazni. Naterao me da se skinem, govorio mi koje poze da zauzimam. Sve vreme me prisiljavao da pijem, prolila sam vino po sebi u jednom trenutku. Naterao me da odem da se tuširam, i gledao me dok sam se tuširala. Onda me je opet polio vinom i oterao na tuširanje. Tek kada je moj dečko počeo da se budi, prestao je”, ispričala je ona.

Naredne godine, ova devojka dolazi u Petnicu u nameri da se raspravi sa S., od kojeg dobija “tužnu priču o ženi, ratištu, deci”. Tu pravi pauzu u priči. Kasnije ga sreće, preprečivao joj je put i situacija je bila preteća, ali je od njega dobila USB stik sa svojim slikama.

“Videla sam sve fotografije. One za koje sam znala kada su nastale, i fotografije sebe bez svesti. Potpuno gole. Stavljao je na mene jabuke, tkanine, premeštao moje telo u razne poze”, priča ona i dodaje da su te slike nastale kada je došla kod njega da razgovaraju. Samo nagađa kako je ostala bez svesti, da li zbog alkohola ili jakog anksioznog napada.

Odlazi u upravu i prijavljuje osnivaču i bivšem direktoru, Vigoru Majiću, i direktoru Nikoli Božiću šta se dogodilo. Odgovaraju joj da je s njim razgovarano, da je on težak čovek, pa i suicidalan. Kažu joj da je hard disk sa fotografijama “sklonjen”. Tokom celog tog razgovora, S. stoji ispod prozora i sluša. Iste godine, s njim je sporazumno raskinut radni odnos, ali naredne godine ovu devojku zove koleginica i govori joj da je S. upravo u Petnici.

Zvanično, od 2017. nema nikakve veze sa Istraživačkom stanicom Petnica, ali mejl prepiske u koje je “Vreme” imalo uvid pokazuju da je aktivno učestvovao u izradi “Petničkih svezaka”. Uprava navodi da su ga angažovali honorarno jer su čuli da je u teškoj materijalnoj situaciji, i da nije imao nikakav kontakt s decom.

 

MAIL UPRAVE ISP KOJI JE POSLAT SVIM ČLANOVIMA

 

Dok javnost u neverici iščekuje više informacija, među kojima je i identitet zlostavljača, MONDO je ekskluzivno došao u posed mejla koji je uprava ISP poslala svim svojim članovima. U njemu se navodi da su obavešteni o tome da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao medije u želji da progovori o svojim iskustvima. ISP jasno navodi da osuđuje bilo koji vid nasilja, uznemiravanja i zlostavljanja, i izražava duboko žaljenje zbog ove situacije. Prema našim saznanjima, uprava ISP je odlučna u nameri da pusti žrtve da prve govore i ispričaju šta su doživele, i da se tek onda javno i zvanično oglasi.

Email objavljujemo u integralnoj verziji, kako nam je i dostavljen.

“Drage saradnice i saradnici,

U želji da otvoreno komuniciramo i proaktivno pristupamo izazovima, pišem vam da sa vama podelim vest koja će vas nažalost verovatno uznemiriti a možda i uticati na vas zbog vaše povezanosti sa Petnicom.

Obavešteni smo da je određeni broj bivših polaznica kontaktirao jednu novinarku da podele iskustva seksualnog nasilja koja su doživele u Stanici. Uprava ISP je dala izjave na poziv novinarke, a sadržaj našeg pristupa ćemo kratko sumirati u nastavku. Prilično je izvesno da će tekst uskoro biti objavljen, ali ne znamo detalje niti na koji način će priča biti dalje preneta u medijima i javnosti, pa smo smatrali da treba da se svi, koliko je to moguće, pripremimo na to.

Petnica osuđuje svaki oblik nasilja, zlostavljanja i uznemiravanja. U Petnici se uvek težilo najvišim standardima zaštite i brige o dobrobiti svih učesnika i učesnica u obrazovnom procesu. Izuzetno nam je žao i izvinjavamo se svim osobama koje su doživele bilo koji oblik nasilja u Petnici. Nastojali smo da sve osobe koje svojim ponašanjem ugrožavaju druge udaljimo iz Petnice. Posvećeni smo stalnom unapređenju procesa rada i pokušavamo da radimo na podizanju opšteg nivoa pedagoške obučenosti i spremnosti za nošenje sa izazovima svih koji rade sa polaznicima u Petnici.

Kada smo početkom ove godine, sa pojavom ove teme u širem društvenom kontekstu, uvideli da je potrebno dodatno unaprediti mehanizme reagovanja i razumevanje date problematike, prihvaćena je inicijativa da se jasnije definišu procedure prevencije i zaštite od uznemiravanja i zlostavljanja. Upravni odbor je u martu usvojio Deklaraciju o unapređenju zaštite integriteta učesnika i učesnica u obrazovnim aktivnostima IS Petnica, a nedavno je usvojen i prateći Akcioni plan koji jasno definiše korake koji će biti učinjeni da bismo se kroz obrazovanje i podizanje svesti efikasno suočili sa ovim širim društvenim problemom i da bi međuljudski odnosi u ISP bili na visokom nivou poštovanja, ravnopravnosti i tolerancije.

Nadamo se da će naš kontinuirani rad na ovim važnim pitanjima i posvećenost potrazi za uvek boljim rešenjima biti dovoljni da zadržimo poverenje roditelja koji šalju svoju decu u Petnicu, kao i svih saradnika, prijatelja i zaposlenih u ISP.

Iz ogromnog poštovanja prema svemu što pružate Petnici, nismo želeli da za ovo čujete iz novina ili glasina. Ovaj mejl šaljemo na listu rukovodilaca, saradnika i mlađih saradnika. Ukoliko mediji postave pitanje kvaliteta i bezbednosti rada u Petnici danas, daćemo sve od sebe da gore navedeno objavimo i široj javnosti. Nadamo se da će izneto pomoći i vama da odgovorite na eventualna pitanja koja će možda doći do vas ukoliko ova vest odjekne.

Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja i nadamo se da ćete nam pomoći da u budućnosti polaznicima pružamo inovativne obrazovne sadržaje u skladu sa najvišim standardima i u najbezbednijim mogućim uslovima”, glasi mejl poslat članovima Petnice.

ZBOG ČEGA NISTE PRIJAVILI DA U STANICI IMATE ČOVEKA KOJI PRAVI FOTOGRAFIJE NAGIH MALOLETNICA? “ISKRENO, BILI SMO U ŠOKU I NISMO SE TOGA SETILI”.

Povodom iznetih optužbi oglasio se osnivač i bivši direktor Petnice Vigor Majić koji je rekao da se “užasno oseća” povodom svega i da nije znao da se dešavalo seksualno zlostavljanje, već samo da je dobijao ranije pritužbe da je S. verbalno grub. Kada je 2017. godine pred upravu Petnice došla devojka koja je otkrila šta joj se sve dešavalo, S. je udaljen iz Petnice i od dece.

Sada se oglasio i trenutni direktor Istraživačke stanice Petnica, Nikola Božić, koji je opisao kakav je S. čovek i šta zna o fotografisanju.

“On je u Petnici bio jako dugo, možda čak i od samog osnivanja. Na neki način on je povučen i osobenjak je, ali sa druge strane veliki erudita, načitan, poznavalac muzike, informisan. Sa njim je moglo da se razgovara o mnogo stvari. Nisam nikada prisustvovao fotografisanju, ali znam da su kolege i koleginice bile zadovoljne onim kako on pravi portrete. To je ono što ja znam”, rekao je Božić za “Vreme”.

Nikola Božić i Vigor Majić,

Kaže da nema informacije o incidentu iz 2014. godine kada je jedna devojka izletela iz S. kancelarije vrišteći, ali da se seća šta se dešavalo 2017.

“Sećam se druge situacije iz 2017, ali ne znam ništa o bilo kom incidentu iz 2014. godine. Prvu informaciju da se nešto događa dobio sam 2017. kada sam već bio pomoćnik direktora za programe. Kada se ta devojka pojavila, razgovor je počeo sa mnom, odmah sam uključio Vigora Majića. S. je odmah uklonjen iz Petnice, a 2018. je sa njim sporazumno raskinut radni odnos”, ispričao je on.

Policiju, kako tvrdi, nisu pozvali jer nisu imali pristanak žrtve, a na pitanje zbog čega nisu prijavili da u Stanici imaju čoveka koji pravi fotografije nagih maloletnica, odgovorio je: “Iskreno, bili smo u šoku i nismo se toga setili”.

Ljudi koji su pokrenuli inicijativu da S. bude sklonjen iz Petnice, nisu bili zadovoljni reakcijom Uprave.

“Ne znam. To je bio jako težak proces, ja sam bio izuzetno šokiran, pozvao Vigora da dođe odmah, jer nije bio u Stanici. To što je S. uradio, ne mogu ni da razumem ni da podržim, a kamoli da skrivam. Imali smo dilemu oko davanja otkata jer smo smatrali da bi po Zakonu o radu sudskim putem bio vraćen na posao. Zato je na kraju dogovoren sporazumni raskid. Ja sam tada rekao i to i danas mislim: ako Petnica treba da stane iza osobe koja nešto tvrdi, Petnica će da stane iza te osobe” rekao je Božić i dodao da pod tim misli na osobe koje su se obratile sada povodom zlostavljanja, ali i sve druge.

“Mi pričamo o jednoj situaciji, a možda ima drugih za koje ne znamo”, istakao je on i naglasio da apsolutno veruje ženama koje su se javile.

“Nema razloga da im se ne veruje. U 21. veku, važno je da im se veruje. Ne mogu da ispravim prošlost, ali ovo je važno za ono što planiramo u budućnosti. Imaćemo mrežu za poverljivo prijavljivanje. Mi već dve godine radimo te stvari, a intenzivirali smo ih u poslednjih nekoliko meseci, od slučaja ‘Aleksić'”.

SVE FOTOGRAFIJE IZBRISALI KAKO BI ZAŠTITILI DECU

Jedna od žrtava je istakla da su svi u Petnici znali za ovo, ali da je jedina reakcija bila da su pojedini ljudi prestali da šalju polaznice same kod S. već isključivo u pratnji – i to nakon incidenta kada je devojka vrišteći istrčala i S. kancelarije i rekla da joj je tražio da je slika i da spusti bretelu, pa sam krenuo da joj to uradi. Uprava Petnice, odnosno, tadašnji direktor Vigor Majić i sadašnji direktor Nikola Božić delimično ili u potpunosti negiraju da su im bili poznati detalji ovog događaja. Majić kaže da je dobijao samo žalbe na verbalnu grubost.

Tad smo od rukovodilaca čuli da S. fotografiše i da deci to smeta. Nismo čuli ništa o seksualnom nasilju, ali jesmo da je neprijatno, grubo, da ima grubih reči. Nismo imali predstavu da tu ima ozbiljne agresije i ovoga (seksualnog nasilja). Nisam čuo ni za kakvo vrištanje i izletanje u dvorište. Odmah sam razgovarao sa njim, negirao je da je bilo ičega drugog osim problema sa tekstovima, da deca teško prihvataju njegove sugestije, i obećao je da neće više biti problema. Poverovao sam mu. Bio sam uverene da je reč o usamljenom incidentu koji nije imao seksualnu konotaciju. Nisam prepoznao problem“, otkrio je Vigor Majić za Vreme.

On je istakao da je verovao da je Majić suicidalan, a to je govorio i žrtvama koje su mu se obraćale.

“U vreme kad smo odlučili da ga izbacimo, on ima blizu 60 godina, vraća se u Valjevo, ostaje bez posla. Nije lako izbaciti nekoga na ulicu. Nisam stručan ali mi je prolazilo kroz glavu da li ću nositi na savesti njegov život ako budem pregrub. Bilo me je strah. Ali, odlučili smo da on više ne sme da ima kontakta s decom. Od 2014. više nije vodio programe, ostavili smo samo da radi ‘Petničke sveske’, bio je jako pedantan u tome”, rekao je Majić i dodao da je jedina žalba rukovodioca i saradnika isto uvek bila u vezi sa grubosti prema polaznicima.

“Par puta u domenu grubosti u ophođenju, nefokusiranosti na ono što radi. Mislili smo da smo to rešili tako što su saradnici išli sa decom.”

Kada su 2017. godine prvi put čuli svedočenje jedne žrtve, prelomili su…

“Ispričala nam je svoje ekstremno iskustvo. Bila je jako uznemirena i shvatili smo da je vrag odneo šalu. Prelomili smo, više nije bilo nikakve rasprave, glasanja, samo kako to da uradimo, da ga sklonima, a da nam niko ne napravi pravni problem, pa da preko suda bude vraćen. Rekao sam mu da mora da ode iz Stanice. Da završi ono što je započeo u smislu sređivanja radova i da zauvek ode. Bilo je bolno i teško, on je delovao vrlo depresivno.”

Majić je otkrio da su mu se tri žrtve pomenutog S. javile, ali da je dobru komunikaciju ostvario samo s jednom. Priznao je da nije znao kako da se ophodi i rekao da da zna da je pogrešio u pristupu, jer ih je i zvao da dođu u Petnicu da drže edukaciju.

“Meni su njihovi mejlovi bili šok. Mislio sam da je ova jedina situacija iz 2017. godine bila jedina.”

Otkrio je i šta se dogodilo s fotografijama koje je S. slikao, a čiji sadržaja je traumatičan za žrtve.

“Mi smo ceo računar uzeli i reformatirali. Nismo ga pregledali. Verovali smo da ćemo tu videti stvari koje nisu u redu i da to ne treba više da postoji. Mislili smo da štitimo decu”, rekao je Majić i dodao da sada veruje da je S. nasilnik.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.