DA VALJEVO PRODIŠE: Alarmantni podaci porasta aerozagađenosti i broja obolelih

Poslednje tri godine, što je potvrdila državna Agencije za zaštitu životne sredine, Valjevci udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji, koji sadrži i teške metale, poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Još gore, smeša dima, čađi, prašine i kiseline utiče i na pojavu astme, bronhitisa i druga oboljenja pluća, do onog najtežeg – kancera.

Početkom 2016. godine u Valjevu je zabeleženo najveće zagađenje vazduha u poslednjih 6 godina. Alarmantni podaci pokazuju da je u januaru mesecu prošle godine koncentracija čađi na pojedinim mernim mestima u Valjevu bila devet puta veća od dozvoljenih vrednosti. Ovdašnji Zavod za javno zdravlje zabeležio je u tom periodu čak rekordne vrednosti štetnih čestica u vazduhu u Novom naselju.

Jedno od rešenja za smanjenje zagađenja vazduha svakako je nastavak toplifikacije grada, ali i podizanje svesti naših sugrađana da izaberu zdraviju alternative za loženje u svojim domovima u zimskog periodu od uglja, jer je prema ocenama stručnjaka upravo ugalj najgore moguće rešenje za ogrev i najveći „trovač“ vazduha i naših pluća.

Kako je u poslednje tri godine nivo zagađenosti vazduha rastao, povećao se i broj obolelih u Valjevu. Pre tri godine stepen zagadjenosti bio je 74 mikrograma po kubnom metru, broj obolelih od kancera bio je 53, a broj obolelih od opstruktivnih bolesti pluća 90. Stepen zagađenosti sledeće godine skočio je na 76 mikrograma, broj obolelih od kancera na 63, a od opstruktivnih bolesti na 108. Lane smo imali stepen zagađenosti od 73 mikrograma, ali se broj obolelih povećao, od raka pluća na 84, a od opstruktivne bolesti na 192 obolela. To su zvanični podaci gradskog Saveta za Zdravlje, koji su više nego zabrinjavajući.

Valjevo


Projekat “Da Valjevo prodiše!”, koji se sufinansira iz budžeta Grada Valjeva, bavi se temom erozagađenja, ukazivanjem na problematiku zagađenosti vazduha u Valjevu, koje je svake zime na listi Top 3 grada, čiji građani udišu najotrovniji vazduh u Srbiji. Zatim, naporima koje Grad Valjevo ulaže da se taj problem reši, odlukama i projektima gradskog rukovodstva i JP “Toplana”, vezanih za smanjenje emisije štetnih gasova, posledicama koje takav vazduh ima po zdravlje, kao i podizanju svesti o težini i važnosti problema svih naših sugrađana, koji su najbitnija karika u celom poduhvatu nazavanom „Da Valjevo prodiše!“.


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.