“Dani domaćih iz našeg kraja” tokom februara u “Europromu”

U nastavku Europromove kampanje “Dani domaćih” tokom februara meseca u svim maloprodajnim objektima “ljubičaste” trgovine proizvodi koji su na posebnoj akciji su domaći proizvodi iz našeg kraja. Februarskom akcijom pod nazivom “Dani domaćih iz našeg kraja” dalje se promoviše robna marka “Domaće”, koja je pokrenuta pre 6 godina na Sajmu SPREG i koja je po svom konceptu, kvalitetu i ceni već prepoznata i odlično prihavaćena na tržištu. Trinaest proizvoda sa oznakom “Domaće” od osam proizvođača iz našeg kraja (Yu Europa, Aronko, Mlekara Kačarević, Mlekara Agro Maja, Farma jaja S produkt, Pekara Beljić, Jablanik i Europek) nalazi na specijalnom sniženju do kraja meseca, a potrošači će imati priliku i da ih probaju u okviru brojnih degustacija i promocija koje će biti organizovane tokom ove akcije.

Sa konferencije za novinare kompanije Europrom / Foto: Slobodan Ćirić

Proizvodi robne marke “Domaće” su proizvedeni u našim krajevima, od sirovina koje su takođe iz naših krajeva. Zaposleni u proizvodnim pogonima proizvođača okupljenih oko marke “Domaće” su iz našeg kraja i njih je preko 300. Proizvodi sa oznakom “Domaće” proizvode se po staroj, tradicionalnoj, često zaboravljenoj recepturi, ali uz primenu savremene tehnologije i uz savremenu primenu koncepta kvaliteta i standarda. To su proizvodi koji se gotovo svakodnevno nalaze na trpezi: sir, kajmak, kačkavalj, jaja, hleb, meso, kolači, kore, krem, čokolada, sokovi. Prema rečima Bojane Perić, PR menadžera “Europroma”, zajedička nit svih proizvoda robne marke “Domaće” je da su izuzetno kvalitetni, da u svom sastavu nemaju nikakve štetne aditive i primese, što je jako bitno sveži su zna se gde su napravljeni i cenovno su vrlo prihvatljivi.

“Mnoga naša istraživanja pokazala su da mnoge proizvode robne marke “Domaće” potrošači doživaljavaju kao autentične lokalne brendove. Ako potrošač svesno uđe u objekat Europroma, da ciljano i sa namernom kupi isključivo određeni proizvod robne marke “Domaće”, ne videći zamenu za njega, to onda znači mnogo više od bilo kakve brojke i procenta. To znači da smo napravili mnogo, da smo se izborili da u moru drugih proizvoda upravo ti proizvodi iz naših krajeva postanu brendovi i lice naše tradicije”, rekla je na konferenciji za medije najavljujući februarsku akciju “Dani domaćih našeg kraja” Bojana Perić, PR menadžer kompanije “Europrom”.

Europrom

Kako je Bojana Perić naglasila, robna marka “Domaće” podstiče lokalni i regionalni razvoj, predstavlja vid velike podrške i pomoći  lokalnim domaćim proizvođačima, ne samo da se njihovi proizvodi nađu na Europromovim policama, već i da budu konkurentni, da opstanu na surovom tržištu, ali i da šire svoj posao, kapacitete, asortiman i da imaju potrebe za novim zapošljavanjima. “Ovde je reč o malim proizvodanjama kojima je potrebna marketinška podrška. Prethodnih  6 godina radimo na tome da kroz razne komunikacione kanale i alate, što pre, izraženije i intenzivnije reč o ovim proizvodima dođe i do uha i do svesti krajnjeg potrošača”, kazala je Bojana Perić.

Ona je takođe istakla koliko je u celoj toj priči bitna uloga trgovine i trgovaca koji su u direktnom kontaktu sa krajnjim potrošačima, jer upravo trgovci i trgovine prenose proizvođačima važne informacije dobijenih od potrošača, koje su bitne smernice za njihove dalje aktivnosti. “O tome koliko naša podrška kao trgovine znači domaćim proizvođačima sa kojima sarađujemo govori primer da svi oni za prethodnih 6 godina beleže rast prodaje svojih proizvoda u Europromovim objektima. Kada se uporedi 2019. sa 2018.godinom, proizvođači koji su zabeležili najveći rast su Mlekara Kačarević (50 %) i Mlekara Agromaja (60 %). Upravo je i cilj cele ove ideje i sinergije nas kao trgovaca i svih ovih proizvođača da se obezbedi ne samo njihov opstanak već i povećanje obima posla”, rekla je PR menadžer “Europroma” Bojana Perić.

Sa konferencije za novinare kompanije Europrom / Foto: Slobodan Ćirić

Hleb sa ognjišta, kukuruzni i polubeli hleb valjevske Pekare “Beljić” uvršteni su sa još 9 proizvoda drugih proizvođača u februarsku akciju “Dani domaćih iz  našeg kraja”. Pekara “Beljić” od 2017. godine posluje u potpuno novom objektu površine 400 m2 proizvodnog i oko 100 m2 magacinskog prostora. Uz pomoć opreme koju poseduje može da proizvede i do 15.000 jedinica tokom 24 sata.

“Naš hleb sa ognjišta se stoprocentno pravi od brašna, koje se dobija mlevenjem celog zrna pšenice, kvasca, soli i vode, bez dodatnih primesa. Trudimo se da ostanemo u esnafu u svim elementima proizvodnje. Obrada testa na radnoj površini se vrši ručno i hleb se peče u pećima na drva. Distribuiramo ga u ranim jutarnjim časovima, ali i  direktno iz peći na police u periodu od 13 do 15 časova, što jedinsvenost kada je reč o ovom proizvodu. Moram da istaknem značaj robne marke “Domaće” i povezanost nas proizvođača sa Europromom koji je regionalni trgovinski lider u severozapadnoj Srbiji. Ta naša povezanost nam omogućuje rast potrošnje, samim tim i povećanje proizvodnje, što dovodi do popravljanja privredne slike i povećanja životnog standarda u našoj lokalnoj zajednici”, kazao je predstavnik Pekare “Beljić” Aleksandar Beljić.

Sa konferencije za novinare kompanije Europrom / Foto: Slobodan Ćirić

Kačkavalj “Krstaš” Mlekare “Agro Maja” takođe je odabran kao proizvod koji se u Europromu može kupiti po sniženoj ceni u okviru februarske akcije “Dani domaćih iz našeg kraja”. Mlekara “Agro Maja” postoji već 10 godina. Osnovana je 2009. godine u prostoriji od 70 kvadrata sa 7 zaposlenih i proizvodnjom 350 kilograma mleka. Nakon decenije rada, ova mlekara posluje u modernom objektu od 1.500 m2, otkupljuje 20 tona mleka od 440 proizvođača sa područja 7 opština i ima 38 zaposlenih radnika. Proizvodi 3 proizvoda: kačkavalj “Krstaš”, topljeni sir za mazanje, i urda (sir koji nastaje kao nus proizvod u proizvodnji kačkavalja). Ima dugogodišnju saradnju sa Europromom, svoje proizvode plasira na područje cele Srbije i Crne Gore, a trenutno su pregovori za izvoz i na teritorije ostalih članica CEFTA.

“Akcenat smo stavili na kontrolu kvaliteta proizvoda. Vršimo dvostruku kontrolu kvaliteta i to pre svega kroz kontrolu ulazne sirovine. Mlekara “Agro Maja” poseduje u svom sastavu internu laboratoriju koja se bavi analizama i detekcijom promena na mleku izazvanim bolešću krava i njihovim lečenjem, takođe i detekcijom materija koje se dodaju mleku u cilju prikrivanja bolesti i lečenja krava. Sve to je usmereno ka poboljšanju kvaliteta proizvoda, a kao finalni dodatak tom kvalitetu je dvostruka pasterizacija proizvoda, koja se vrši prilikom pasterizacije mleka na 70 stepeni i prilikom kuvanja kačkavalja koja se obavlja na 86 stepeni”, predstavio je važan segment poslovanja Mlekare “Agro Maja” Mileta Bojanić, zamenik direktora ove mlekare iz Divaca.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.