Dani Meggle proizvoda u Europromu tokom maja

Europromova kampanja “Dani domaćih” u maju mesecu biće u znaku Meggle kompanije, tako da će kupci verni “ljubičastoj trgovini” moći da pazare Meggle proizvode u svim radnjama Europroma po akcijskim cenama. Kako je rečeno na konferenciji za novinare kompanije Europrom, svi artikli kompanije Meggle, koji će biti promovisani tokom maja meseca, proizvedeni su u Srbiji, u njihovoj proizvodnji učestvovali su građani Srbije i sve sirovine neophodne za njihovu proizvodnju su sa teritorije naše zemlje, što u potpunosti opravdava pravu definiciju domaćih proizvoda bez obzira ko je vlasnik kompanije koja ih proizvodi.

Sa konferencije za medije kompanije Europrom

Meggle je nemačka kompanija koja postoji preko 125 godina, ali celokupna proizvodnja kao i nabavka sirovina odvija se u našoj zemlji.

“U ovoj industriji presudna je sirovina, koja nas opredeljuje i gde možemo da kažemo da smo domaća kompanija. Sva sirovina, svo sirovo mleko koje dolazi kod nas u fabriku na obradu potiče iz Srbije. Za proteklioh 8 godina ne sećam se perioda kada smo bili prinuđeni da uvozimo sirovinu zbog količine ili kvaliteta iz zemlje Srbije. Jako nam je bitno da sirovina bude domaća i kvalitetna”, istakla je menadžer prodaje i marketinga kompanije Meggle Višnja Stanković.

Višnja Stanković, menadžer prodaje i marketinga kompanije Meggle

Bavarska kompanija Meggle u Srbiju je došla 2011. godine preuzimanjem mlekare Mladost iz Kragujevca, koja je imala 30 radnika. Tokom proteklih 8 godina značajno je unapređeno poslovanje mlekare koja je preuzeta i do sada je u opremu za proizvodnju uloženo preko 10 miliona evra. Kompanija Meggle sada ima preko 150 stalno zaposlenih radnika. Mlekara je registrovana na dnevnu prerardu od 170.000 litara. U proseku poslednja 4 meseca prerada je oko 125.000 sirovog mleka dnevno. Paralelno sa investiranjem u opremu radilo se na razvijanju asortimana i ponude na domaćem tržištu, prvenstveno onih proizvoda koji se proizvode u Kragujevcu. U protekle 4 godine značajno je unapređen izvoz Meggle proizvoda na evropsko i na trržište Rusije.

Kampanju “Dani domaćih” kompanija Europrom pokrenula je pre 9 meseci. Akcijskim cenama, prezentacijama, degustacijama i drugim promotivnim aktivnostima, potrošačima se skreće pažnja na domaće brendove, ali i podstiče kupovina proizvoda proizvedenih na teritoriji naše zemlje. Bojana Perić, PR menadžer kompanije Europrom predočila je koliko je sve to značajno za razvoj domaće privrede, ali i istakla važnost i neophodnost uključivanja države u celu tu priču.

“Kako su u našoj zemlji sve intenzivnije kampanje kojima se promoviše kupovina domaćih proizvoda, postavlja se pitanje koliki je uopšte njihov njihov efekat, da li se doprlo do svest potrošača i da li sve te kampanje imaju uticaja na domaću privredu. Prilično sam sigurna da na to niko u Srbiji nema tačan i precizan odgovor. Sve ove kampanje su prosto rečeno pojedinačne kampanje, koje iniciraju određeni proizvođači, trgovine i asocijacije i odnose se na određen teritorijalni region naše zemlje. Ono što nedostaje i što bi sigurno dalo veliki vetar u leđa jeste nacionalna kampanja i da na nivou cele zemlje imamo jedno opredeljenje o kupovini i negovanju domaćih proizvoda i domaće privrede”, kazala je Bojana Perić i dodala da veliki broj zemalja to uveliko već radi.

Bojana Perić, PR menadžer kompanije Europrom

Bojana Perić je kao primer navela Crnu Goru, u kojoj je pre godinu dana pokrenuta nacionalna kampanja pod nazivom “Kupujmo domaće”. Tu kampanju pokrenuli su Vlade Crne Gore i Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa tamošnjim proizvođačima i trgovinskim lancima. U 6 najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori jasno i vidljivo obeležili si domaće proizvode i na prvom mestu istican je kvalitet domaćih proizvoda. Posle mesec dana napravljeno je istraživanja koje je pokazalo da je čak 70% javnosti nakon samo mesec dana bilo u potpunosti upoznato sa samom kampanjom i šta ona podrazumeva. Iz tih 6 najvećih trgovinskih lanaca saopšteno je da je osetno povećana prodaja domaćih proizvoda i istaknuto je da se oko 20% potrošača izjasnilo da su češće kupovali domaće proizvode u tih mesec dana.

“U svim medijskim oglašavanjima naglašavano je da to nije samo kampanja, već opredeljenje Crne Gore: i Vlade i Privredne komore i proizvođača i trgovaca Crne Gore. Opredeljenje kao nešto što će da traje. Ceo taj proces ima za cilj promenu navike ljudi i potrošača na našim prostorima. Nažalost, mi smo isticali nekoliko puta do sada da je na našim podnebljima već dugo prisutna klima da je sve što je tuđe bolje od našeg. Nismo navikli da čuvamo naše. Promena takvih navika u ponašanju i kupvini treba da bude zajednički cilj i države i Privredne komore i raznih ministarstava i medija, naravno i proizvođača i trgovaca”, naglasila je PR menadžer kompanije Europrom Bojana Perić i izrazila nadu da će ideja “čuvanja domaćeg” biti prepoznata i od strane Vlade Republike Srbije i biti pretočena u nacionalnu kampanju.

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.