Naredna sedmica posvećena zdravlju usta i zuba valjevskih mališana

Od 13. do 18 maja u našem gradu biće organizovana Nedelja zdravlja usta i zuba. Cele naredne sedmice predavanja u vrtićima realizovaće tim Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža), Zavoda za javno zdravlje Valjevo i Crvenog krsta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i uz podršku Grada Valjeva.

Pored niza predavanja, koja će o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe biti organizovana tokom cele naredne sedmice u svim obdaništima, biće organizovane i grupne posete predškolaca Službi stomatologije, prilikom kojih će budući prvaci obići ordinacije i moći da razgovaraju sa zubarima.

Završna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba biće održana u četvrtak, 23. maja, od 10 časova u obdaništu Vidra. Uz prigodan program biće dodeljene nagrade na tradicionalnom konkursu za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizacijiinstituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou. Ovogodišnji slogan je “Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta”, a cilj kampanje je poboljšanje zdravlja usta i zuba kod dece i stvaranje navika održavanja pravilne higijene zuba.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od 20-90% u zavisnosti od zemlje. U svetu 60-90% školske dece i blizu 100% procenata odraslog stanovništva ima zubni kvar. Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3% stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.