Naredna sedmica posvećena zdravlju usta i zuba valjevskih mališana

Od 13. do 18 maja u našem gradu biće organizovana Nedelja zdravlja usta i zuba. Cele naredne sedmice predavanja u vrtićima realizovaće tim Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža), Zavoda za javno zdravlje Valjevo i Crvenog krsta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i uz podršku Grada Valjeva.

Pored niza predavanja, koja će o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe biti organizovana tokom cele naredne sedmice u svim obdaništima, biće organizovane i grupne posete predškolaca Službi stomatologije, prilikom kojih će budući prvaci obići ordinacije i moći da razgovaraju sa zubarima.

Završna manifestacija Nedelje zdravlja usta i zuba biće održana u četvrtak, 23. maja, od 10 časova u obdaništu Vidra. Uz prigodan program biće dodeljene nagrade na tradicionalnom konkursu za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizacijiinstituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou. Ovogodišnji slogan je “Oralno zdravlje čuvamo od najranijeg uzrasta”, a cilj kampanje je poboljšanje zdravlja usta i zuba kod dece i stvaranje navika održavanja pravilne higijene zuba.

U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od 20-90% u zavisnosti od zemlje. U svetu 60-90% školske dece i blizu 100% procenata odraslog stanovništva ima zubni kvar. Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3% stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.