Debitant kao najprijatnije iznenađenje Super lige može hrabro i do Evrope

Večeras u 21 sat, na bazenu u Lajkovcu, naš jedini superligaški klub VK Valis dočekuje vaterpoliste “Crvene Zvezde”. Šef stručnog štaba, trener valjevskih “vidri” Miloš Saković je na konferenciji za medije istakao da je večerašnja utakmica od velikog značaja za “Valis”, jer će ukoliko osvoje bodove osigurati plasman u prvih 6 ekipa, čime im se “otvara” i Evropa. Sve je to i više od očekivanog za jednog debitanta, koji je poneo epitet “najprijatnijeg iznenađenja” Super lige. VK Valis ujedno je obezbedio plasman u četvrtfinale Kupa Srbije i u jučerašnjem žrebu je za protivnika izvučen Novi Beograd, trenutno jedna od najjačih ekipa. Svi mečevi za plasman u “Fajnal For” igraju se 11. decembra. Osim superligaškog takmičenja i borbe za plasman u “finalnu četvorku”, “Valisovce” čeka i odlazak u Rijeku na takmičenje u Regionalnoj ligi.

Valis-1

Sa konferencije za medije VK Valis / Foto: Valjevska posla

Uoči večerašnjeg megdana, trener Saković je na konferenciji za medije istakao da nema “glamurozne izjave” pred utakmicu sa “velikim gigantom” kao što je “Zvezda”, ali da očekuje da njegov tim prikaže “što je bolju moguću igru za ovaj period”.

“Moram da podsetim da smo se mi kao ekipa formirali u avgustu i za sada pružamo zadovoljavajuće partije. Imali smo poraz od Novog Beograda, što je bilo očekivano. “Zvezda” je definitivno favorit, oni su jedna od tri ekipe koja igra Ligu šampiona, ali smatram da će naši momci dati maksimum i da će na, uslovno rečeno, domaćem bazenu u Lajkovcu, imati podršku koja će nam dati vetar u leđa da možemo da se suprotstavimo “Zvezdi” kako treba. Mi smo u procesu građenja svoje igre i dok nije izgradimo igru nećemo doći do tog nekog našeg maksimuma. Smatram da je bitno za naše igrače da ispune zadatke sa treninga i da će to doneti pozitivan rezultat”, kazao je Saković.

Milos-Sakovic-VALIS-1-1

Miloš Saković, trener VK Valis / Foto: Valjevska posla

Što se tiče Regionalne lige, “Valis” je u grupi sa “Katarom” iz Crne Gore, KVK “Korčulom”, “Medveščakom” i “Primorjem” iz Hrvatske i sa “Najsom” iz Srbije.

“To je prvi turnir u okviru Regionalne lige koji će “Valis” nastojati da reši što je bolje moguće u svoju korist, a to podrazumeva plasman na “Fajnal For” Regionalne lige. Generalno, za sada je nepoznanica ko je tu kvalitetnija ekipa. Smatra se da je “Primorje” glavni favorit, a zatim “Vojvodina”. Ispostavilo se da smo mi u okviru Superlige odigrali nerešeno sa “Vojvodinom”, tako da, kad bih morao da prognoziranam, rekao bih da su ekipe više ili manje ujednačene i da će to biti interesantno takmičenje, s obzirom na to da ne znamo puno o hrvatskim klubvima, pogotovo o “Medveščaku” i “Korčuli”. Ne mogu tačno da preciziram, ali ono što znam jeste da su se svi pojačali imajući u vidu da učestvuju ove godine u Regionalnoj ligi”, rekao je Saković.

Prema Sakovićevim rečima, najveći problem sa kojim se “Valis” susreće je fond igrača koji je trenutno na raspolaganju pri jako zgusnutom rasporedu takmičenja na tri fronta.

“U sredu smo završili osminu finala Kupa protiv “Najsa”, pobedili smo, plasirali su četvrtfinale i sad već u subotu igramo sa “Crvenom Zvezdom”. A, sledeću sredu putujemo u Rijeku da igramo pet utakmica vezano iz dana u dan. Da bi se igralo u visokom ritmu, to zahteva veliki broj igrača. Mi trenutno nismo u mogućnosti tome da odgovorimo, ali radimo na tome da bi za sledeću sezonu bila veća konkurentnost i da bismo olakšali borbu na tri fronta. Pripreme su različite za ligaški deo i  za turnirski deo, tako da je dosta zanimljivo za nas trenera da probamo da održimo ekipu u visokom ritmu i na zadovoljavajućoj formi”, istakao je trener “Valisa”.

Nebojsa-Stojakovic-VALIS-1

Nebojša Stojaković, predsednik Uprave VK Valis / Foto: Valjevska posla

Predsednik UO VK Valis Nebojša Stojaković je u obraćanju novinarima kazao da na osnovu dosadašnjih rezultata, “Valis” kao klub nosi epitet najprijatnijeg iznenađenja Super lige i da je od planiranih 9 bodova osvojeno 10. Prema njegovim rečima, zasigurno je ostvaren primarni cilj koji je postavljen na početku sezone, a to je da VK “Valis” i Grad Valjevo i sledeće godine imaju Superligaša. On je izrazio zahvalnost gradu i gradonačelniku Lazaru Gojkoviću za pomoć za odlazak u Rijeku, gde “vidre” u okviru Regionalne lige očekuje 5 utakmica u 4 dana. Kako je Stojaković najavio, nakon turnira u Hrvatskoj, “Valis” 4. decembra ide na Banjicu na megdan “Partizanu”, a da bi trenutnog šampiona države, ekipu “Radničkog” iz Kragujevca 18. decembra trebalo da dočekaju pod balonom u SRC Petnica.

“Balon u Petnici bi trebalo da se podigne 1. decembra i povratkom u Valjevo očekujemo jedan normalan, a ubrzo i pojačan trenažni proces. Tako da nastavak sezone očekujemo u boljem ritmu i svežiji i orniji”, kazao je Stojaković i izrazio zahvalnost predsedniku Opštine Lajkovac Andriji Živkoviću uz čiju pomoć je “Valis” uspeo da prebrodi treninge i utakmice u prethodnom periodu.

Na novinarsko pitanje koliko sredstava je potrebno VK Valis za narednu godinu, a koliko se očekuje da će dobiti od Grada, predsednik kluba Nebojša Stojaković je kazao da cifre zavise od toga da li će “Valis” ostvariti 6. mesto u Super ligi, čime bi se klubu “otvorila” Evropa. A, to dodatno uvećava budžet i troškove.

“Mi kao ozbiljan klub planiramo da se na tom frontu takmičimo. Ono što je bilo u našem planu orijentaciono je oko 12 miliona dinara. To bi bio naravno deo projektovanog budžeta za narednu godinu. Ako nas pitate koliki bi budžet bio da bi ostvarili ovaj fond igrača i za sledeću godinu, da bi se takmičili na tri fronta, uključujići i nastup u Evrpi, to bi bio budžet od ukupno oko 30 miliona dinara, precizirao je Nebojša Stojaković.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine.