Novi kutak za knjige i note

Muzička škola “Živorad Grbić” unapredila je svoj prostor i proširila svoj program rada novom bibliotekom i nototekom. Zamišljena kao moderan, funkcionalan i višenamenski kutak u okviru škole, tek osnovana biblioteka predstavlja dodatnu podršku uspešnoj obrazovnoj misiji ovdašnje Muzičke škole, koja zasigurno spada u najznačajnije valjevske brendove. Proces od ideje do realizacije ovog projekta trajao je preko godinu dana, a biblioteka na dan početka rada broji oko 3.000 naslova. Police ispunjavaju muzikološke knjige, beletristika, knjige iz istorije i istorije umetnosti, razni rečnici, knjige koje se bave jezikom i književnošću, ali i brojne note za sve instrumente, kamernu muziku i orkestre. 

MS-Biblioteka-2

Biblioteka Muzičke škole “Živorad Grbić” / Foto: Mutap Damir

Direktorka Muzičke škole mr Suzana Radovanović Perić ističe da je nova biblioteka osmišljena da liči na biblioteku jedne aristokratske dnevne sobe, a da “ne zatvori” muziciranje kao osnovna funkcija svake muzičke škole. Samim tim u ovom divno osmišljenom prostoru će se i dalje izvoditi interni časovi, tribine, predavanja i razgovori koje će priređivati škola.

“Mi decu muzički obrazujemo, ali smo institucija koja decu pre svega obrazuje. Ta opšta kultura i opšte obrazovanje su nešto što kod nas ima primarnu funkciju i na čemu svi puno radimo. Trudimo se da kroz instrument i kontakt sa umetnošću naši đaci pre svega razviju duhovnost. A, gde je duhovnost, tu su i knjige. A, tamo gde su knjige mora da postoji jedna lepa biblioteka. Verujem da će postojanjem biblioteke i to obilje znanja na jednom mestu našu decu inspirisati da više čitaju i više istražuju”, kaže direktorka valjevske Muzičke škole.

MS-Biblioteka-4

Biblioteka Muzičke škole “Živorad Grbić” / Foto: Mutap Damir

Projekat osnivanja i početka rada biblioteke u okviru Muzičke škole uspešno je realizovan uz pomoć donatora i prijatelja.

“Kada smo krenuli u delanje vezano za ovaj posao shvatili smo da to ne možemo da uradimo sami. Međutim, tamo gde je dobra ideja, tamo su i prijatelji koji će tu ideju da pomognu. Nama su u želji da stvorimo našu biblioteku i nototeku pomogli pre svega valjevski privrednici, ali i značajne valjevske institucije, profesori Muzičke škole, kao i potomci samog profesora Živorada Grbića. Posao je trajao preko godinu dana i zahvalnost pre svega dugujemo Tijani Čitaković, našoj profesorki koja je bila jako hrabra da se upusti u tu priču, najpre sakupljanja nota, pa arhiviranja, zatim komunikacije sa gradskom Bibliotekom, bibliotekom Valjevske gimnazije i sa nototekama muzičkih škola u Beogradu. Stvarno se jako puno angažovala da mi svi otkrijemo kako se to radi i kako se pravi biblioteka”, naglašava mr Suzana Radovanović Perić.

Ona ističe da je već formirana bibliotečka sekcija, kao i da je upravo početak rada biblioteke motivisao zaposlene koji rade u njoj da se pokrene i časopis. Prvi broj časopisa Muzičke škole “Živorad Grbić” ugledaće svetlost dana na kraju ove školske godine, a plan je da se od naredne školske godine objavljuje po jedan broj u polugodištu.

“Pozivam sve one koji imaju u svojoj ličnoj biblioteci knjige koje po sadržini odgovaraju za biblioteku muzičke škole, a voljni su da ih poklone, da to urade i dobrodošli su kao donatori naše biblioteke. Takođe pozivam nekadašnje bivše učenike Muzičke škole, koji su završili svoje muzičko obrazovanje i više ne koriste note, da nam ih slobodno donesu, jer škola je svake godine brojnija i deci trebaju note da bi lepo svirali i napredovali”, uputila je poziv direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić.

Na “Koncertu dobrodošlice” upriličenom 9. novembra, povodom Dana prosvetnih radnika i otvaranja koncertne sezone 2021/2022, Muzička škola “Živorad Grbić” zahvalila se prijateljima/donatorima za podršku u osnivanju biblioteke i nototeke škole. Zahvalnice su svečano uručene valjevskim privrednicima i preduzetnicima: Urban Technics, Metalprom, Publik, Veterinaria i Titan Web Design, zatim institucijama: Gradskoj biblioteci “Ljubomir Nenadović”, Valjevskoj gimnaziji, Modernoj galeriji, Kazneno-popravnom zavodu, kao i pojedincima: Branislavu Grbiću, Veliboru Rankoviću, Draganu Đokiću, profesorima Tijani Čitaković, Božani Divac, Jeleni Mirković, Svetlani Dujaković, Ani Miljković i Mini Čkojić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.