Deca u Srbiji: Seks, droga i alkohol u osnovnoj

Pogledajte rezultate istraživanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Čak 17 odsto učenika u školama bilo je jednom ili više puta žrtva vršnjačkog nasilja, a 15 odsto njih je zlostavljalo drugog učenika, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

“Svaki deseti učenik bio je izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto njih je reklo da su njihove neprikladne fotografije objavljene na internetu”, rekla je Jelena Gudelj Rakić, glavni istraživač za Srbiju.

Reč je o pilot istraživanju o zdravstvenom ponašanju školske dece po jedinstvenoj metodologiji Svetske zdravstvene organizacije, u kojoj su učestvovali učenici petog i sedmog razreda osnovnih škola, kao i prve godine u srednjim školama, a ukupno đaci iz 86 škola u Srbiji.

Što se tiče upotrebe cigareta, skoro svaki treći učenik (31,5 odsto) u prvom razredu srednje škole je bar jednom tokom života pušio. Skoro svaki drugi je probao alkohol, a četvrtina učenika se opila bar jednom u životu.

“Marihuanu je tokom života bar jednom probalo 12,5 odsto učenika prvog razreda srednje škole, dok dva odsto srednjoškolaca svakodnevno upotrebljava marihuanu”, rekla je Gudelj Rakić.

Oko 23 odsto učenika prvog razreda srednje škole, skoro svaki četvrti, imao je seksualne odnose i to osam odsto devojčica i 36 odsto dečaka. Skoro polovina njih izjasnila se da su prvo seksualno iskustvo imali sa 15 godina.

Valjevo

Što se tiče gojaznosti, najviše prekomerno uhranjenih je među dečacima sedmog razreda oko 26 odsto, dok je gojaznih u petom razredu 19 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se čak 38,4 odsto učenika izjasnilo da ne voli školu, a pozitivnije mišljenje o školi imaju generalno devojčice, kao i učenici petog razreda.

Direktorka Instituta Batut Verica Jovanović istakla je da su ovakva istraživanja važna za planiranje preventivnih aktivnosti. Državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović naglasio je da Ministarstvo zdravlja akcenat stavlja na prevenciju, i da je potrebno decu učiti zdravim stilovima života.

Institut Batut istraživanje je sproveo u saradnji sa Ministrastvom zdravlja i Ministarsttvom prosvete. Kooordinator Jedinice za prevenciju nasilja Ministarstva prosvete BIljana Lajović naglasila je da je prioritet ministarstva zaštita dece od nasilja, da su procedure važne, ali da se deca moraju učiti i zdravim stilovima života.

“Ministarstvo prosvete je usvojilo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja gde se insistira na odgovornosti. Sistem pokazuje odgovornost, ali moramo da jačamo i kapacitete porodice”, naglasila je ona.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije zu Srbiju Žofija Pustai rekla je da je lakše raditi na prevenciji, nego na posledicama, te da istraživanja tome i služe kako bi se definisale preventivne aktivnosti.

Ona je prenela pozitivna iskustva zemalja u kojima se istraživanje godinama radi, te je tako Nemačka čim je primetila da raste upotreba gaziranih pića sa alkoholom kod učenika, uvela poseban porez i za zabranila prodaju mladima. Takve mere, kako je rekla, u poslednjih deset godina dale su pozitivne rezultate.

 

Izvor: Modo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.