Dečji Jazz – Valjevo je svet!

Uvertira u 35. Valjevski Jazz Festival je Dečji Jazz Fest, a najvažnije da su neki novi klinci i klinceze imali šansu na nastupaju, i to su uradili perfektno. Sunce je sijalo nad Valjevom, dok su učenici muzičkih i škole za strane jezike Kontext, paradirali kroz grad. Dečje pesme i svirka Bow Lence Brass Band-a, u stilu džezera iz Nju Orleansa, izmamili su osmehe sugrađana. Neki su širom otvarali prozore, snimali, ali se veći broj starijih priključio. Prava Jazz žurka održana je na Velikoj sceni Centra za kulturu uz fantastičan kvartet Nemanje Nikolića i fenomenalno izvođenje muzike iz Diznijevih crtaća.

Foto: Dragan Krunić

Naš mladi Valjevac Ivan Teofilović, profesor, saksofonista i klarinetista, sjajno je animirao učesnike karnevala, kao i slučajne prolaznike, koji su radosno uhvatili ritam “Kad sveci marširaju” i u dahu stigli od Muzičke škole do Centra za kulturu.

“Malo sam pristrasan da bih sad komentarisao, ali srce mi je puno. Valjevo je danas bilo svet! Za čovečiji razvoj i uspostavljanje vrednosnog sistema, važno je da deca imaju dodir sa umetnošću. Mislim da je ovo pravi način da im sve to učinimo dostupnim, da ih uključimo u programe. Jeste da treba puno energije, moramo animirati sugrađane, ja sam pozvao valjevske muzičare da nam se priključe. Mislim da je upravo Valjevski Jazz Fest savršena prilika da nešto uradimo po tom pitanju, obzirom da imamo tradiciju od 35 godina. Svi zajedno treba da cenimo tu ostavštinu jer bez tradicije, nema pogleda u budućnost. Jako sam ponosan jer moj grad ima takvu manifestaciju, kao što je 35. Valjevski Jazz Festival, kojom mogu da se hvalim”, kaže Ivan Teofilović, koji Jazz Fest prati od srednjoškolskih dana.

Zbog Ivana Simeunovića, takođe našeg mladog uspešnog Valjevca, brojni osnovci su zavoleli violinu. Uživali su u muzici Diznijevih crtanih filmova, u izvođenju kvarteta Nemanje Nikolića i božanstvenom zvuku Ivanove violine. Obzirom da predaje kamernu muziku u školi “Josif Marinković” u Beogradu naglašava da mora postojati velika ljubav, ali i pravi uzor, da bi pojedinac pronašao pravi put sopstvenih afiniteta. Potreban je i ogroman trud, ali je važno da mladi muzičari imaju i mnogo nastupa, naglašava Simeunović, koji je često i u ulozi vokalnog soliste.

“Valjevski Jazz Festival je divan, osećam da je deo mene. Posebna mi je čast kada sviram za mlađu publiku jer možemo da im darujemo deo popularne kulture, kao što je muzika iz Diznijevih filmova. Ovde se to desilo u kombinaciji sa horom i decom iz Valjeva. Nemanja Nikolić kvartet ovaj program izvodi četiri godine, a nas dvojica kao duet nastupamo već deceniju. Smatram da ovoj deci mogu da pomognem da, pre svega izaberu kvalitet jer Valjevci su veoma talentovani ljudi, priznati i cenjeni, i verujem da dajemo dobar primer”, kaže Ivan Simeunović i dodaje da rado pruža svoju podršku i neizmerno hvali organizaciju čitavog 35. Valjevskog Jazz Festa, jer su takvi programi pravi primeri za mladu publiku.

Foto: Dragan Krunić

Foto: Dragan Krunić

Inače, sa kvartetom Nemanje Nikolića, Simeunović često nastupa širom Srbije. Već su zakazani koncerti u Beogradu, Paraćinu i Smederevu. Početkom septembra slede novi planovi, jer vlada veliko interesovanje za Diznijev program koji su izveli na ovogodišnjem valjevskom “Dečjem Jazz Festu”. Kvalitetan muzički repertoar za decu i mlade “Nemanja Nikolić kvartet” baziran je na pažljivoj selekciji aktuelnosti.

“Pošto jako plivamo između stilova i žanrova, pratimo i aktuelnosti iz bioskopa, vezano za filmove o Bondu, Ratove zvezda, dotaknemo se grupe Queen i “Who Wants To Live Forever”. Nemanja i ja uradili smo i Igru prestola. Dosta toga smo snimili, sada treba da završimo još dva spota. Ulažemo mnogo truda, ali kada želiš da radiš, vrata se sama otvaraju”, pojašnjava Ivan Simenunović.

Foto: Dragan Krunić

Dečji Jazz karneval na suncem obasjanim ulicama Valjeva, pokazuje da svi, i stari i mladi, prepoznaju prave vrednosti, jer su skupa uživali paradirajući uz tonove mejnstirm džeza i Bow Lence Brass Band-a, kao i u kompleksim aranžmanima Diznijevih crtanih filmova u izvođenju “Kvarteta Nemanje Nikolića”.

Foto: Dragan Krunić

Tek da napomenemo, večeras najbržih 85-toro mogu pogledati filmove Miles Ahead (od 19h), i “Django melodies”  (od 21h)u Bioskopu 85.

Potom, par dana pauze kao priprema za VALJEVSKU ODVALU u četvrtak, 16. maja od 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo. Ulaz slobodan!

Snežana Jakovljević Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.