Valjevska bolnica svečano i radno obeležila Dan sestrinstva i slavu Sveti Vasilije Ostroški

Datum rođenja Florens Najntingejl 12. maj, obeležava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara. Od 2012. godine kada je osvećen hram Svetih lekara i čudotvoraca Kozme i Damjana u krugu valjevske bolnice, od tada se Sveti Vasilije Ostroški obeležava kao zaštitnik i slava sestrinstva Opšte bolnice Valjevo. U svečanoj i radnoj atmosferi najbrojniji medicinski kadar obeležava svoj dan. Ovogodišnji domaćin Slave i Dana sestrinstva bila je služba Ginekologije i akušerstva, a sledeće godine će biti sestrinstvo Pneumoftiziološke službe.

U uvodnim rečima prilikom pozdravnog govora Vladan Ilić, pomoćnik direktora za sestrinstvo, pomenuo je da se ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležava pod sloganom “Zdravlje za sve”. Vladan Ilić čestitao je praznik svima sa željom za dalje profesionalne uspehe, stalno usavršavanje, ali i postizanje zasluženog statusa i u struci i u društvu, a da se pri tome nikada ne sme zaboraviti da je sve to podređeno samo jednom cilju – zdravlju i blagostanju ljudi.

“Sestrinstvo predstavlja važan segment u sistemu zdravstvene zaštite pri čemu je široka oblast sestrinskog angažovanja: od prvog plača novorođenčeta do poslednjeg trenutka obolelog, uz stalnu brigu za zdravlje tela i duše, što zahteva najbolje u nama, ljubav prema ljudima i punu posvećenost. Uloga medicinske sestre jeste jedinstvena. Ako se kaže da je postavljanje ispravne dijagnoze od presudne važnosti za uspostavljanje kontakta sa pacijentom i dobijanje kvalitetne anamneze, onda se može isto tako reći da bez kvalitetne sestre koja je ravnopravni član tima, nema kvalitetne brige o pacijentu, zaštite i unapređenja njegovog zdravlja”, rekao je Vladan Ilić, pomoćnik direktora za sestrinstvo OB Valjevo, koji je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost generacijama sestara koje su tokom svog radnog veka svojim znanjem, požrtvovanošću i ljudskim odnosom prema pacijentima i njihovim najbližima doprinele unapređenju zdravlja.

On je takođe poslao jasnu poruku da sve ono što ne može društvo da uradi, moramo sami da uradimo pre svega se međusobno poštujući i pridržavajući profesionalne etike koja dosta obavezuje, jer svi ljudi koji dolaze u bolnicu, očekuju malo pomoći pre svega.

Povodom proslave Međunarodnog dana sestara, Udruženje medicinskih sestara-tehničara i babica Srbije nagradilo je medicinske sestre Miru Radojević i Ljiljanu Nastić, za doprinos struci u neprekidnom radu uz bolesnike na poslovima zdravstvene nege. Njih dve su, kako se istaklo, izuzetno posvećene svom poslu, između ostalog su komunikativne, profesionalne, ostvaruju empatski odnos prema bolesniku i članovima porodice. Izuzetno se angažuju u timskom radu. Osim za njih lično, to su  ujedno i priznanja čitavom sestrinstvu OB Valjevo.

Stalno usavršavanje medicinskog kadra i usvajanje novih metoda u kliničkom radu jedan je od prioriteta koji podržava direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić.

“U Opštoj bolnici Valjevo zaposleno je 747 medicinskih sestara i tehničara. Uzimajući u obzir da je ukupan broj zaposlenih uključujući i medicinsko i nemedicinsko osoblje oko 1.300, jasno je koliki je značaj sestrinstva u našoj bolnici u lečenju, nezi i pomoći bolesnicima. Moram reći da je to izuzetno težak, odgovoran posao koji se inače obavlja timski i neophodno je imati i strpljenje i volju, a takođe i veliko srce, kako bi se i za najteže bolesnike našla i lepa reč i učinilo i ono što se može, a često i preko toga, a sve u cilju ozdravljenja ili poboljšanja zdravstvenog stanja pacijenata”, rekao je direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić.

Ginekološko akušerska služba ima šest odseka, a glavna sestra ove službe Vanja Bakarević bila je ovogodišnji domaćin ovog svečanog dana.

“U Ginekološko-akušerskoj službi ima 55 sestara koje su raspoređene na šest odseka i posao naših sestara je vrlo raznovrstan. On se ogleda u radu na vantelesnoj oplodnji, u konzervativnoj terapiji, u preoperativnom i postoperativnom lečenju pacijenata, u aktivnom učešću u procesu porođaja, kao i negovanju porodilja i trudnica i beba. U službi ima veliki broj edukovanih sestra, viših, visoko strukovnih, a imamo sestara koje su i trenutno na doškolovavanju. To nam samo govori koliko postoji jedan elan, želja i volja da se unapredi sestrinska profesija i nadogradi sestrinsko znanje”, rekla je glavna sestra službe Ginekologije Vanja Bakarević, dodajući da su sve sestre u službi u svakom trenutku obučene da bez obzira na kom odseku u službi rade mogu da zadovolje potrebe posla na drugom odseku.

Načelnik službe ginekologije dr Nenad Dimitrijević svoijm zalaganjem unapredio je rad odeljenja gde se rađaju bebe pokrenuvši kampanju “Rodi se na lepom mestu”, koja je okupila širu društvenu zajednicu. On je takođe uvek uz svoje sestre i danas je upravo on predstavio odeljenje domaćina.

“Mi ne samo da radimo jedan dobar posao, mi se svi trudimo da budemo jedna velika porodica u kojoj svi imaju osećanja jedni za druge. Naša služba je više puta nagrađivana u državnim okvirima i kao takva je dobijala dva puta nagradu kao najbolja služba ginekologije stare Jugoslavije. Nadam se da ćemo i mi koji danas vodimo ovu službu i radimo u njoj imati priliku da o nama neke buduće generacije pričaju o nama kao o službi koja je ostala na tako visokom stepenu profesionalnog rada”, rekao je dr Nenad Dimitrijević, načelnik ginekološko-akušerske službe, koji je ovom prilikom pročitao čestitku koju je sestrinstvo dobilo od servisa za higijenu kao e sastavnog dela tima na svakom odeljenju i na istom zadatku.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, mlade, buduće koleginice učenice Medicinske škole i studenati odseka Sestrinstvo Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija pripremile su zanimljiv kolaž program.

Anđeoski glasovi dece crkvenog hora “Hadži Ruvim”, kojima diriguje Vanja Urošević, ulepšali su svečanost ovogodišnjeg obeležavanja Dana sestrinstva i slave Sv. Vasilije Ostroški.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.