Najnovije vesti

Deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog stigao u Valjevo – Sad ovaj svetitelj trajno bdi nad nama

Sa blagoslovom Episkopa valjevskog g. Milutina, u Valjevo je stigao delić moštiju Svetog Nektarija Eginskog Čudotvorca, koji će biti izložen tokom Svete arhijerejske liturgije u Hramu Vaskrsenja Hristovog i nošen u slavskoj litiji gradskim ulicama na dan slave Grada Valjeva, u ponedeljak, 28. maja. Nakon slavske povorke, kao deo programa slave Duhovskog ponedeljka – Drugih Trojica, deo moštiju Svetog Nektarija biće donet u njegovu crkvu, gde će trajno ostati. 

Crkva Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu (foto: www.valjevskaposla.info)

Deo moštiju biće donet u 8 časova u Hrama vaskrsenja Gospodnjeg, gde će biti izložen da ih narod celiva i da im se pokloni. Zatim sledi Sveta arhijerejska liturgija koju će služiti episkop valjevski g. Milutin i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom. Po završetku arhijerejske liturgije, negde oko 10 časova, krenuće tradicionalna gradska litija do hrama Pokrova presvete Bogorodice, zajedno sa delom moštiju Svetog Nektarija Eginskog i ikonom ovog sveca, koju je naš episkom Milutin dobio na Egini od starca Nektarija Vitalisa. Posle slavske povorke, uslediće svečani prenos moštiju ovog svetitelja iz Hrama Vaskrsenja u Hram Svetog Nektarija gde ostaju zanavek.

Ikona Svetog Nektarija Eginskog u crkvi ovog sveca u Valjevu (foto: www.valjevskaposla.info)

“Ovo je velika radost ne samo za nas Valjevce, nego i za srpski rod, što smo takvog svetitelja, takvog ugodnika Božjeg i deo njegovih moštiju dobili na dar sa Egine, da bude ovde trajno sa nama. Sveti Nektarije je veliki pomoćnik svima onima koji mu čistim srce pristupaju i veliki ugodnik Božiji. Obraćajući se Svetom Nektariju mi ištemo i molimo njegovo zastupništvo pred prestolom Božijim da nas on zastupa i da umoli Gospoda za naše zdravlje i probleme. Sveti Nektarije Eginski mnogima je pomogao u isceljenju od kancera i duševnih bolesti”, kaže Sveštenoslužitelj Hrama Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu jerej Igor Ilić.

Jerej Igor Ilić, sveštenoslužitelj Hrama Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu (foto: www.valjevskaposla.info)

On kaže da u Hram Svetog Nektarija Eginskog inače dolaze ljudi sa svih strana kako bi prisustvovali molitvenim sabranjima, posebno jeleosvećenjima koja se obavljaju svakog 1. i 15. u mesecu u 18 časova. Takođe, akatist se čita svakog četvrtka Svetom Nektariju u 18 časova i pomazuje se ulje sa Egine. Jerej Igor Ilić napominje da su brojni primeri isceljenja koja su se dešavala u valjevskom hramu posvećenom Svetom Nektariju Eginskom i pre nego što su njegove mošti donete.

Crkva Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu (foto: www.valjevskaposla.info)

“Žena je bila da se pomoli za bolesnu majku koja je u bolnici. Pomolila se, otišla i, posle sat-dva, ponovo se vratila u Hram Svetog Nektarija. Očitana je molitva oko 11 sati i uputila se u bolnicu da obiđe svoju majku. Sutradan je ta žena došla plačući i blagodareći Gospodu i Svetom Nektariju na uslišenim molitvama i ispričala nam da joj je po odlasku u bolnicu doktor saopštio da je njena majka bila umrla, ali da se posle reanimacije vratila među žive. On joj je rekao i da njenoj majci nije bilo pomoći i da ne zna kako je ona preživela. Na ćerkino pitanje kada se to desilo, doktor je rekao da su je reanimirali oko 11 časova. To je bilo tačno vreme u kojem smo za njenu majku čitali molitvu Svetom Nektariju u njegovom Hramu”, navodi jedan od brojnih primera čuda isceljenja jerej Igor Ilić.

Jerej Igor Ilić pred oltarom Crkve Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu (fotot: www.valjevskaposla.info)

Priseća se slučaja u kojem se brat molio za svoju sestru da se isceli od kancera.

“Taj čovek je došao 22. novembra, na praznik kada se slavi iscelitelj i čudotvorac Sveti Nektarije. Bilo je dosta naroda u crkvi, a on je iznova ponavljao “Sveti Nektarije pomozi mojoj sestri, Sveti Nektarije pomozi mojoj sestri”. Nakon toga, došao je u Hram da posvedoči da su njegove molitve uslišena, da njegova sestra na kontroli više nije imala nijednu kancerogenu ćeliju. Zamolio sam ga da to zapiše, jer mi sve te zapise o isceljenjima čuvamo u arhivi, treba ih sabrati, da se ne zaborave”, priča jerej Igor Ilić.

Ulazak u Crkvu Svetog Nektarija Eginskog u Valjevu u kojoj će trajno ostati deo moštiju ovog sveca (foto: www.valjevskaposla.info)

I u svetu, ne samo kod nas, mnogo je obolelih od raka. Mnogi odlaze u Eginu da se mole Svetom Nektariju. Oni koji ne mogu da odu put Egine, imaju ovo valjevsko duhovno i molitveno “ostrvo”, međ` Gracom i Kolubarom. Sada, kada deo moštiju Svetog Nektarija Eginskovog bude u trajno sa nama, ovaj čudotvorac i iscelitelj će da bdi nad Valjevom i Valjevcima.

 

M.P.M.

 

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.