Depresija je ozbiljno stanje koje treba razlikovati od tuge

Depresija je ozbiljno stanje koje treba razlikovati od tuge. To je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice od javnog značaja. Ključna razlika između depresije i tuge je u intenzitetu i trajanju, takođe depresija utiče na kognitivno i emocionalno tumačenje i doživljavanje.

gotografija-1

Uzroci depresije su veoma složeni i može ih imati više. Neki od uzroka su: genetski faktori, način odrastanja, odnosi sa roditeljima, stresne situacije, osobine ličnosti… Takođe značajni faktori za razvoj depresije su i rani gubitak majke, kao i gubitak samopoštovanja. Ako se tokom ranog detinjstva ne ostvari podržavanje od strane roditelja, osoba će imati loše mišljenje o sebi, neće moći na pravi način da prihvati neuspeh i svoje slabosti i stalno će težiti ka savršenstvu, koje neće moći da postigne.

To nije obično stanje tuge, to je kompleksno psihičko stanje, koje može trajati godinama, ili se javljati po nekoliko meseci u toku godine. Tipični simptomi depresije su depresivno stanje, gubitak interesovanja i zadovoljstva, smanjenje energije, povećana zamorljivost, smanjena aktivnost. Ostali, pridruženi simptomi su i letargija, poremećeno spavanje, nedostatak koncentracije, razdražljivost, osećanje krivice i bezvrednosti, strah od smrti, razne fobije, opsesivno ponašanje, osećaj zabrinutosti, suicidne misli, gubitak apetita i težine, socijalno povlačenje, pesimizam, ravnodušnost, anksioznost…

fotografija-2

Mišljenje depresivnih osoba karakteriše samoomalovažavanje, osećaj krivice, nemoći, nesposobnosti, moralnog propadanja i manjak samopouzdanja. Takve osobe često imaju blokadu mišljenja, nemaju nikakvo samopouzdanje, dosta su povučeni u sebe i imaju veoma malo ili uopšte nemaju prijatelje. Često takve osobe imaju problem u komunikaciji i teško im je da iskažu kako se zaista osećaju i da nekome ispričaju o tome šta ih muči. Nekada takve osobe ni ne prepoznamo, naravno vidi se da su takve osobe uglavnom tihe, povučene i da jednostavno ni sa kim ne pričaju, a kada i započnu razgovor čuje se pesimizam i ne toliko lepo mišljenje o životu. Takve osobe vode veliku unutrašnju borbu sa samim sobom za koju većina ne zna.

fotografija-3

Prvenstveno treba shvatiti da postoji problem, a zatim ga treba prihvatiti. Sasvim je normalno da neko ima depresiju i to nije sramota i nije nešto što ne može da se reši. Možemo da učinimo mnogo toga za sebe, samim tim što već shvatimo da postoji problem i što prihvatimo da ga imamo. Problem ne treba da odbacimo i zanemarimo, ne treba odustati od sebe, posebno ne ako smo svesni koliko je to loše po naše zdravlje. Kada shvatimo svoj problem, treba da se obratimo nekome, treba nekome da ispričamo svoja osećanja i misli. Svaka emocija, osećaj je sasvim normalan, ali treba raditi na tome da se ne misli pesimistično. Misli koje su u našim glavama treba shvatiti i zapitati se zbog čega tako mislimo, koji je uzrok svega toga?

fotografija-4
Prvenstveno treba sami sebi da postavimo pitanja i da se zapitamo zbog čega smo mi uopšte depresivni i koji je uzrok svega toga? A kada to uradimo, treba polako da pokušamo to da rešimo, uz pomoć i podršku najbližih osoba i stručnu pomoć psihologa. I naravno, biće potrebno dosta vremena da se to reši, ali ukoliko smo odlučni možemo to postići, ništa ne može da se dogodi preko noći, mi moramo da se potrudimo i od nas zavisi kakav će nam biti život. Isključivo i samo mi smo odgovorni za sebe, svoje zdravlje i budućnost, i ukoliko se mi ne izborimo sa sobom i ne borimo za sebe, niko nam ne može pomoći. Ukoliko ne promenimo način razmišljanja i gledanja na svet, nikada ga nećemo zaista razumeti i nećemo moći da uživamo u njemu. Postoje različite psihološke ustanove kojima se može obratiti i uvek se može naći pomoć, ali ključni smo mi za svaki napredak i boljitak.

 

Nevena Maksimović 3-2

 Medicinska škola

„Dr Miša Pantić“ Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.