Desetine odstreljenih lisica u džakovima bačeno na par kilometara od centra grada

Na području valjevskog naselja Brđani, na mestu koje je samo par kilometara udaljeno od centra grada, meštani tog dela Valjeva pronašli su dvadesetak odstreljenih i bačenih lisica, koje su bile spakovane u džakovima. Slučaj su najpre prijavili odborniku Nebojši Tadiću, a potom Komunalnoj miliciji.

Džakovi puni lisica rasuti po padini iznad puta Valjevo – Loznica, nekoliko stotina metara iznad Kazneno-popravnog zavoda

Meštani Brđana godinama borbu vode sa divljim deponijama, ali nesnosni smrad koje se proteklih dana širio obližnjom šumom i dopirao do njihovih kuća, ukazivao je da ovoga puta nije reč o uobičajenom otpadu. Ni slutili nisu da će pronaći džakove u kojima su spakovane lisice koje su u fazi raspadanja.

“Ovo traje godinama i do sada je bilo bačenog smeća, džakova, kreveta, ali sada imamo i divlje životinje. Na 100 metara odavde ima dvadeset kuća i svaka ta kuća ima bunar i svaka koristi taj bunar. Naravno da postoji opasnost od raznoraznih bolesti”, zabrinuto priča Marijan Vujić, meštanin MZ Brđani.

Vujić kaže da više ne broji koliko se puta do sada obraćao za pomoć nadležnim gradskim službama, ali da ga niko nije čuo. Ovoga puta obratio se odborniku u Skupštini grada i lovcu Nebojši Tadiću.

“Odstreljene lisice se skupljaju kod stručne službe u Lovačkom domu i odatle se otpremaju u kafileriju. Otkud sada lisice ovde ja to ne znam, ali možemo da istražimo. Imamo i jedan trag koji će pretpostavljam policajci iskoristiti”, istakao je odbornik Tadić.

Na lice mesta pozvana je i Komunalna milicija. Obavešten je načelnik Kolubarskog okruga i lovna inspekcija.

Na našu konstataciju da je poslednjih godina na ovim terenima bilo pojava besnila baš kod lisica i pitanje kada će i ko skloniti ove džakove da bi se sprečilo moguće širenje zaraze, Mileta Bugarin iz Komunalne molicije kaže: “Nažalost neće niko, Nebojša i mi zajedno. Nema službe koja ovo sklanja. Jedino mi, ili da ovo ostavimo ovako”.

Pitamo ga ko bi po zakonu to trebalo da uradi?

“Nadležna preduzeća, da li “Vidrak” ili neko drugi…  ali, od te priče nema ništa”, odgovara Mileta Bugarin.

Bez dalje priče i komentara.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.