Tamara Jokić gošća tribine “Valjevski gimnazijalci”

U četvrtak 11. marta, u 19 časova, gošća 17. po redu online tribine “Valjevski gimnazijalci”, koja se održava u sklopu obeležavanja jubileja 150 godina Valjevske gimnazije, biće mlada i talentovana muzička umetnica Tamara Jokić.

Razgovor sa ovom valjevskom gimnazijalkom, koja je studije pevanja usavršila na čuvenom “Berkliju” i koja je nedavno potpisala ekskluzivni ugovor sa muzičkom kućom Sony, možete ispratiti putem Zoom platforme: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/FMfcgxwLsmmzRGGXfBtsGBzXkQwgwFdJ?projector=1 i preko YouTube “strima”: https://youtu.be/CD1PNjktJ80. Razgovor sa Tamarom Jokić vodi Ivan Pantić.

Tamara je rođena 1990. godine u Valjevu, gde je kroz muzičku školu, Valjevsku gimnaziju i male lokalne festivale negovala svoje pevanje u raznim oblicima. Prvi javni nastup imala je sa 6 godina, a sa 14 godina je prvi put počela da peva fado muziku, što ju je približilo Iberijskom poluostrvu kao geografskom podneblju i Portugalu kao jednoj svojevrsnoj kulturi.

Diplomirala je portugalski i španski  jezik na Filološkom fakultetu u Beogradu, a nakon završenih master studija upisuje studije pevanja na čuvenom “Berkliju” i dobija stipendiju za četvorogodišnji studijski program na ovom prestižnom muzičkom koledžu u Bostonu, koji spada u jednu od najprestižnijih muzičkih visokoobrazovnh institucija na svetu.

Svojim projektom “Svet u Sobi”, Tamara je tokom 2017. godine serijom koncerata mediteranske i balkanske muzike predstavila ove geografske i umetničke prostore u Beogradu, rodnom Valjevu i Bostonu. Svoju internacionalnu karijeru nastavila je 2018. i 2019. godine imajući koncerte u Madridu, Mariboru, Ljubljani, Njujorku… U martu 2020. godina nastupala je u jednoj od najprestižnijih dvorana na svetu, u Karnegi Holu u Njujorku. U oktobru 2020. potpisala je ugovor sa muzičkom kućom Sony Music Entertainment Portugal, za koji će i izdati svoj prvi album 2021. Strastveno posvećena mediteranskoj kulturi, muzici i jezicima, imala je priliku da radi i nastupa sa mnogim muzičarima i producentima svetske klase, poput Havijera Limona, Marize, Amire Medunjanin i drugih.

Tamara Jokić

Ova mlada Valjevka raskošnog glasa bavi se i muzičkim istraživanjem raznih geografskih prostora od Španije i Portugala, severa Afrike, Balkana i Bliskog istoka, ona dolazi do svog izraza koji podrazumeva muzičko nasleđe svih ovih kultura. U melodije i u tekstove ovih kompozicija, utkane su priče više generacija najrazličitijih naroda, a koje Tamara predstavlja na njihovim autohtonim jezicima kao što su španski, portugalski, srpski, hebrejski, ladino –  jezik sefardskih Jevreja. Pored vokalnog izvođenja piše i svoju muziku koja je obojena balkanskim i mediteranskim sentimentom.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.