Do čistijeg vazduha uz odgovornu privredu

Poslednjih meseci, sve češće smo svedoci pojave gustih oblaka smoga, naročito kada temperatura padne, a nivo vlažnosti vazduha se poveća. U tim trenucima, pažnja svih usmerena je u najvećoj meri na one koji se smatraju odgovornim za zagađenje vazduha, međutim – svako od nas nosi deo odgovornosti kada je reč o zaštiti životne sredine, a ne samo država ili lokalna samouprava.

Valjevo

Foto: Dragan Krunić

Rešavanjem pitanja individualnih kotlarnica i vozila sa euro 3 motorima, koji predstavljaju neke od najvećih zagađivača, do čistijeg vazduha možemo doći i uz odgovornu privredu. Jedan od primera dobre prakse iz privrede koji doprinose očuvanju životne sredine već 14 godina posluje u našoj zemlji.

Od samog otvaranja prve valjevske fabrike 2006. godine, Gorenje pokazuje kako jedna fabrika može da proizvodi širok spektar različitih uređaja, a da ne zagađuje ni vazduh ni okolinu. „Kako bismo sprečili negativan uticaj na životnu sredinu, koristimo najsavremenije filtere, koje menjamo dva puta godišnje. Redovno merimo emisiju štetnih gasova, čime se iz godine u godinu potvrđuje da prekoračenja propisanih granica nema ni u zimskom, ni u letnjem periodu“, navodi Aleksandra Kandić, vođa odseka Kontrola kvaliteta u ovoj valjevskoj fabrici.

U fabrici koja se bavi proizvodnjom velikih kućnih uređaja, nisu samo filteri za praškaste materije otpad. Valjevsko Gorenje generiše značajnu količinu čvrstog otpada, ali se taj otpad selektuje odmah u proizvodnim pogonima, koji zbrinjavaju firme akreditovane za rad sa svim kategorijama otpada.

Selekcija čvrstog otpada u pogonima fabrike

Gorenje takođe namerava da podstakne sve proizvođače da brinu o svojim proizvodima odgovorno – i onda kada ti proizvodi postanu otpad. Iniciranjem i sufinansiranjem projekta “Ka boljem upravljanju elektronskim i električnim otpadom” i plaćanjem eko taksi u vrednosti od oko 3 miliona evra na godišnjem nivou, Gorenje nastoji da pomaže državi u borbi za unapređenje kvaliteta životne sredine. „Zdrava životna okolina je tema od najvećeg značaja u Srbiji i zbog toga je na nama, kao ekološki odgovornim kompanijama, da doprinesemo ne samo poštovanju zakona i propisa, već i da odemo korak dalje u očuvanju životne okoline i zdravlja naših sugrađana“, zaključuje Aleksandra Kandić.


Valjevo ima rešenje za aerozagađenje

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.