Dobro upakovano poslovanje kompanije Bosis iz Valjeva

Od početka ove godine kompanija Bosis iz Valjeva u žiži je javnosti zbog nagrada koje osvaja, posebno zbog nedavno uručene Nagrade za filantropiju “Virtus”, koju već 12 godina uzastopno uručuje Trag fondacija kompanijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su u prethodnoj godini na dugoročan i najefikasniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa. Ovoj značajnoj nagradi prethodile su, ne manje važna Nagrada Grada Valjeva za dostignuća u 2018. u oblasti privrede, kao i zahvalnice za srdačnu pomoć i podršku humanitarnih akcija Udruženja “Čep za hendikep” i projekta Udruženja “NURDOR”. Takođe, krajem marta meseca Kluba volontera Bosisa priredio je ekološku akciju “Ozeleni Valjevo – Ulepšaj život”, tokom koje je 37 članova zasadilo ukupno 37 stabala u Parku Vide Jocić na Jadru i u dvorištu OŠ “Desanka Maksimović” u Novom Naselju, kao simbol 37 godina postojanja Bosisa.

Bosis

Nagradu “Virtus” svečano je u Beogradu uručio Nj.E. ambasador SAD u Srbiji Kyle Scott

Navedene nagrade i pomoć humanitarnim udruženjima odličan su početak poslovne godine, u kojoj predstoji ostvarivanje još vrednih projekata iviše su nego dobar povod za razgovor sa menadžerkom ljudskih resursa i održivosti u kompaniji Bosis Marijom Pantelić.

Najnovija vest, stigla pred sam kraj marta, je da regionalni lider u proizvodnji štampane i kaširane kartonske ambalaže i blister kartona kompanija Bosis iz Valjeva, prošla finale i izabrana za učešće u programu “Zajedno za održivi biznis”, koji realizuju Ujedinjene nacije za razvoj u Srbiji.

“Izabrano je ukupno sedam kompanija iz Srbije i Bosis je jedna od njih. Mi ćemo se baviti ciljevima održivog razvoja i povezivanju istih sa našim poslovanjem i pokušavati da razvijemo modele koji će doprineti održivosti. U prvoj fazi akcenat programa akcija biće na zaštiti životne sredine, tako da se nadam da će podržati neke od akcija koje smo interno već hteli mi sami da organizujemo. Prvo počinju radionice koje su planirane za 4. i 5. april. Pošto smo potpisnik UN Global Compact-a, sporazuma Ujedinjenih nacija o milenijumskim ciljevima već imamo svih 17 ciljeva integrisanih u našu strategiju odgovornosti, tako da za svaki cilj već imamo akcioni plan koji je dugoročan i neke od akcija koje sprovodimo su segment toga. Nadam se, obzirom da ćemo u okviru ovog programa imati 30 sati konsultantske pomoći, da će to otići na daleko viši nivo”, navodi Marija Pantelić, HR menadžer kompanije Bosis.

Bosis

Marijom Pantelić, HR menađer kompanije Bosis sa “Virtus” nagradom

To samo potvrđuje činjenicu da je za obavljanje posla prvi uslov pravilno definisanje prioriteta. Osnovni utisak je da se u kompaniji Bosis pridržavaju pomenutog načela, jer zahvaljujući decenijskim uspešnim poslovnim rezultatima, u mogućnosti su da pomažu raznovrsne humanitarne akcije, programe iz domena obrazovanja i kulture, zatim očuvanja tradicije, kao i prirodnog okruženja, uz podršku razvoja lokalne sredine.

“Filantropija jeste vid dobročinstva, ali ta davanja koja su sada popularna da se nešto daje radi reklamiranja, nisu filantropija. I ono što uvek pokušavam da naglasim je taj deo da dok se dođe do momenta kada ste u mogućnosti da dajete, dug je put. U smislu, mi smo sada u prilici i u kompaniji Bosis smo srećni da možemo da dajemo i pomažemo, da druge ljude učinimo srećnima. I uvek potenciramo na tome. Međutim, da bi se došlo do davanja, moraju da se prođu prethodni koraci, da se bude odgovoran pri izmirenju obaveza prema dobavljačima, kao i plaćanju poreza, da se brine o svojim zaposlenima i da se proširi krug brige i na njihove porodice. Tek onda može da se pređe na deo koji se tiče i drugih davanja, zaštite životne sredine i pomoći lokalnoj zajednici. Svega ovoga i svih ovih nagrada ne bi bilo da nije radnika zaposlenih u Bosisu, jer od njih sve to polazi. Oni odlučuju u odabiru aktivnosti koje ćemo da podržavamo u okviru same strategije davanja. Kažem “strategija” jer nema davanja. Daćemo sad nešto nekome jer je nečiji. Kod nas toga nema. U Bosisu imamo striktno definisana pravila šta se daje, koliko se daje i na koji način, i ta pravila proistekla su iz samih vrednosti firme, iz organizacione kulture. Tako da se često dešava da filantropima nazivaju i firme koje drže zaposlene na minimalcu, a onda daju lokalnoj zajednici. E, baš to nije filantropija”, naglašava Marija Pantelić.

Tek primera radi, u 2016. godini Bosis beleži rast od 49,55%, dok u 2017. godini raste 15,10%, a narednoj 2018. godini ukupan rast povećan je za 16,30% u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U ovom trenutku imaju 139 radnika i to predstavlja 18% više zaposlenih nego 2017. godine, kada je broj zaposlenih bio 118. U navedenom periodu uloženo je više od 144 miliona dinara radi nabavke nove opreme. Najnovija mašina, instalirana tokom marta u proizvodnim pogonima je razvijačica Kodak, koja omogućava veću stabilnost i efikasnost u izradi ploča, kao i pozitivniji uticaj i veću zaštitu životne sredine. Očigledno, uspesi primarnog poslovanja omogućili su da kompanija Bosis izdvoji finansijska sredstva u svrhu pomoći različitih programa, o čemu su raspoloživi podaci i na “Ecovadis” platformi koju su osnovale svetski poznate firme, radi zaštite sopstvenog poslovanja i lakšeg odabira saradnika. Takođe, data platforma na svetskom nivou sagledava poslovanje svih firmi, a na osnovu svojih rezultata Bosis se našao u 3% kompanija na svetskom nivou u svim kategorijama i time zaslužio status “Zlatni dobavljač”, zbog čega su primer dobre prakse za ostale kompanije.

Jedna od Bosisovih hala

Navedeni podaci su izuzetno precizni i moraju obuhvatiti sve poslovne i filantropske poteze jedne firme. Bosis je uspešno ispunio i najstrože kriterijume “SMETA” provere poslovanja i društvene odgovornosti i time postao član Sedex baze odgovornih dobavljača. Iz date baze, velike korporacije angažuju poslovne saradnike. Obzirom da je kompanija Bosis iz Valjeva član ove dve baze dobavljača, koje su uslov za poslovanje sa korporacijama svetskog ranga, ima obavezu da precizno prikazuje svoje poslovne rezultate i o svim preduzetim akcijama izveštava etično i transparentno.

U predhodnoj godini ukupnom sumom od 10 hiljada evra kompanija Bosis pomogla je vredne lokalne programe i ustanove, počev od valjevske Bolnice do podrške projektima obrazovanja, očuvanja tradicije i kulture u lokalnoj zajednici. Zatim, Bosis je jedina domaća firma koja je, povodom prošle godine ustanovljenog “Nacionalnog dana davanja” izdvojila značajnu sumu za pomoć Istraživačkoj stanici Petnica. Dobitnike “Virtus” nagrada izabrao je nezavisni žiri, u čijem su sastavu istaknuti pojedinci i stručnjaci iz državne uprave, privrede, obrazovanja i medija, organizacije Trag fondacija, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kyle Scott svečano je uručio “Virtus” nagradu, koju je u ime kompanije Bosis primila Marija Pantelić.

Takođe, povodom obeležavanja 20. marta Dana Grada, kompanija Bosis je nagrađena za ostvarenja u domenu privrede. Tom prilikom, osnivač i vlasnik komoanije Boban Pantelić odrekao se novčanog dela Nagrade Grada Valjeva, u iznosu od 50.ooo dinara, u korist Udruženja “Rodi se na lepom mestu”, istovremeno donirajući dodatnih 50.000 dinara za pomoć pomenutom humanitarnom Udruženju. To je samo jedan u niz srdačnog pružanja donacija od strane porodičnog preduzeća Bosis iz Valjeva, koje je tokom prethodne dve godine, pomoglo brojne projekte različitih udruženja i pojedinaca, izdvojivši u tu svrhu preko 2,6 miliona dinara.

Bogoljub Pantelič, vlasnik i direktor kompanije Bosis

Na pitanje o motivima za pomoć koju kompanija Bosis daje, i to ne samo novčano, kroz transfer znanja i u robi, već i volonterski, Marija Pantelić jednostavno uz osmeh kaže da je to, na neki način, porodična odlika.

“Kod nas je to uobičajeno. Moj tata i dan danas uvek negde nekome pomaže. Kada su bile poplave i ja sam volontirala i donosila pomoć. To nam je kao porodična tradicija. I u preduzeću je tako počelo dok smo bili mala firma. Tipa, treba da se očisti sneg, onda izađe nas nekoliko… Ali, ljudi su ubrzo videli da je tu uvek pozitivna atmosfera, zabava, pa se pridruže. Kad završimo, sednemo, počastimo se, pa i to zbližava ljude. Sećam se kada sam bila mala, a firma imala dvadesetak radnika, da smo često pomagali jedni drugima, pa bismo svi zajedno za vikend otišli u selo kod jednog zaposlenog i pomagali u skupljanju šljiva. Druženje posle toga bilo je sjajno. Odrasli su upućeni na međusobnu saradnju, deca zaposlenih u Bosisu su zajedno odrastala. Kasnije se pokazalo da se sve to odražava na bolju poslovnu komunikciju u firmi. Za sve nas uobičajeno je da se dogovorimo i održimo razne akcije. Tako je, pre dve godine u Bosisu nastao Klub volontera. Stalno nešto radimo, ali nedavno smo održali i veliku akciju “Ozeleni Valjevo – Ulepšaj život” tokom koje je posađeno 37 stabala kao simbol 37 godina od osnivanja Bosisa. Pridružili su nam se i članovi Udruženja učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Kolubarskog okruga Valjevo, Saveta za mlade, učenici osnovnih škola “Desanka Maksimović” i “Milovan Glišić”, JKP “Vidrak” i Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo. Članovi našeg Kluba volontera doveli su i svoju decu, tako da naš najmlađi volonter ima četiri godine”, ističe Marija Pantelić.

Neprimetno, uz rad i druženje, ovakve ekološke akcije podižu svest o važnosti zaštite životne sredine i značaju ozelenjavanja površina, samim tim i povećanju  kvaliteta života svih sugrađana. Radi toga održali su i akciju čišćenja od smeća i rastinja korita reke Krivošije, čiji je vodotok u neposrednoj blizini poslovnih objekata. Uredili su rastinje duž puta u čemu su rado pomogli i stanovnici Popučaka, jer Klub volontera Bosisa sve akcije sporvodi u dogovoru sa žiteljima i saradnji sa lokalnom zajednicom.

To su samo pojedine, obimnije akcije koje komoanija Bosis ostvaruje u najbližem okruženju. Prvenstveno brine o bezbednosti na radu svojih zaposlenih, priređujući i redovne sistematske preglede, uz stalne edukativne programe iz oblasti preventive zdravlja. Takođe, zavisno od potrebe, pruža i konkretnu pomoć. Pre par meseci novčan je pomognuto lečenje jednog njihivog radnika, nakon čega su se, ličnim donacijama, pridružili brojni članovi kolektiva. Svi zaposleni imaju jednaka prava, te su pitanja o rodnoj ravnopravnosti u ovom preduzeću potpuno suvišna. Jedino, uslovno rečeno, izdvajanje je prilikom nagrađivanja vrednih radnika, uz poštovanje i darivanje zaposlenih i povodom jubilarnih nagrada za deset, dvadest i trideset godina radnog staža u firmi.

U kompaniji neguju porodične vrednosti, te u okviru programa “Family friendly” zaposlenima daruju “Bosis radosnicu” u iznosu od 10.000 dinara povodom rođenja ili usvajanja deteta. Takođe, punu pažnju pružaju mališanima svojih radnika, okupljenih u klub “Bosisići”. Za njih priređuju raznovrsne aktivnosti i obrazovno-zabavne programe, kao što su poseta firmi, zatim grupni odlasci na bioskopske projekcije i predstave za decu, sportske igre, članstvo u Dečjoj biblioteci, praznično darivanje.

“Bosisići” u Biblioteci

Međutim, u svakom proizvodnom preduzeću neizbežne su i greške. Na sreću, u kompaniji Bosis takvi događaji su retki jer, zbog savremenog proizvodnog procesa, za svega deset minuta mogao bi biti oštećen materijal vredan više miliona. No, i u takvim slučajevima, nema kaznene politike, već savetodavni razgovori i, prema potrebi, dodatno obučavanje zaposlenih.

Narod kaže da se dobro dobrim vraća, tako da Bosis redovno priređuje “Dan otvorenih vrata” za potencijalne radnike, ali i studente, koje na taj način upoznaju sa specifičnostima određenih profesija. Delotvornost ovakve akcije nedavno je potvrđena kada su zaposlili devojku koja je završila Višu grafičku školu u Beogradu, a pre nekoliko godina joj je poseta kompaniji pomogla da izabere buduće zanimanje. Iskustvo i znanje poseduju neizmernu vrednost, a visokoobrazovani kadar rado pomaže učenicima i studentima pri savlađivanju redovnog nastavnog gradiva. Takođe, uspostavljena je tesna saradnja sa obrazovnim ustanovama, tako da menadžeri kompanije Bosis često održavaju predavanja i pružaju podršku studentima (Poslovnog fakulteta Singidunum u Valjevu, VIPOS-a , beogradskog FON-a, Tehničkih fakulteta u Novom Sadu i u Čačku) pri izradi radova i pripremama za takmičenja.

Zabavni i sportski programi

Koliko je važno kvalitetno pakovanje, najpre prepoznaju renomirane firme koje ništa ne prepuštaju slučaju i obavljaju detaljne analize pre plasmana proizvoda, a njihov pouzdan izbor je kompanija Bosis iz Valjeva, koja se već decenijama uporno stara da raznovrsna paleta proizvoda brojnih proizvođača bude zaista “Dobro upakovana”. U kompaniji Bosis primenjuju najsavremeniju opremu i mašine svetski priznatih proizvođača kao što su KBA, BOBST i Jagenberg. U procesu štame koriste najsavremeniji sistem Lichtech. Reč je o uređaju kod kojeg je kontola putem kamere za svaki tabak u procesu štampe, odakle u memoriju mašine šalje povratne informacije o eventualnim ispravkama, te zahvaljujući modernom proizvodnom procesu, štampa obezbeđuje najviše standarde kvaliteta. S toga je slogan “Dobro upakovano” više nego opravdan, a kvalitet prepoznaju domaći i svetski giganti, poput brendova: Coca Cola, Bosch, Health Care Europe, Geox, Nivea, Nestle, Mann Hummel, Henkel, Atlantic grupa,  Cedevita, Štark, Grand, Bambi, Aleva, Pionir, Neoplanta, Polimark, Nektar, Carnex, Knjaz Miloš, Clover, Fun & Fit, Rubin, A.L. filter i mnogi drugi.

Prepoznatljiv slogan “Dobro upakovano” kompanije Bosis iz Valjeva istovremeno uvećava vrednost konstantnog društveno odgovornog ponašanja i dragocenih akcija od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu, kao i zadivljujućih poslovnih rezultata ovenčanih i prethodno osvojenim nagradama.S amo neko od njih su Plaketa Privredne komore Srbije kompaniji Bosis za dvadeset godina uspešnog rada i postignute rezultate u razvoju i unapredjenju privrede (2002), Srebrno priznanje Regionalne privredne komore u izboru za najbolje srednje preduzeće (2008), zatim Priznanje kapetan Miša Anastasijević za najmenadžment (2009), nagrada Regionalne privredne komore za unapređenje kvaliteta i zaštitu životne sredine (2011), potom godišnja jubilarna Nagrada Privredne komore Srbije za 30 godina uspešnog rada i postignute rezultate u razvoju i unapređenju privrede i Nagrada Regionalne privredne komore za najbolje poslovne i preduzetničke rezultate u oblasti društveno odgovornog poslovanja (2012). Takođe,  vlasnik i direktor Bosisa Bogoljub Pantelić bio je finalsta izbora za nagradu Preduzetnik godine u organizaciji Ernst & Young Srbija 2017. godine. Iste godine nagrađen je i Nagradom Privredne komore Srbije u kategoriji pojedinaca  koji su se svojim radom istakli u privređivanju.

Kompanija Bosis Valjevo

Istovremeno, zadivljujući je niz zahvalnica obrazovnih i ustanova kulture, kao i humanitarnih udruženja koja svedoče o predanom zalaganju, konkretnim akcijama i srdačnom pružanju podrške koje kompanija Bosis već godinama ulaže u lokalnu zajednicu, darujući nove životne dragocenosti svim stanovnicima grada i valjevskog kraja.

 

 

Snežana Jakovljević Krunić
Foto: arhiva kompanije Bosis

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.