Dodela školskog pribora deci romske nacionalnosti

Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma koji je na snazi dugi niz godina uspešno se sprovodi u Gradskoj upravi. U okviru Programa implementacije dekade Roma u Valjevu , u Maloj sali Skupštine grada podeljen je školski pribor za decu romske nacionalnosti.

Valjevo

Predsednik Programa implementacije dekade Roma u Valjevu Radoica Rstić izjavio je da je obrazovanje dece iz romske nacionalne manjine jako važno, njihovo sticanje diploma i zanimanja i da na taj način dolaze do lakšeg zapošljavanja.

„ Grad Valjevo svake godine izdvaja 3 miliona i 250 hiljada dinara za obrazovanje Roma, od čega je 2 miliona i 200 hiljada za stipendiranje učenika osnovnih i srednjih škola kao i studenata, 490 hiljada dinara za finansiranje užine za sve predškolce koji potiču iz socijalno ugroženih porodica romske nacionalnosti, 150 hiljada dinara izdvajamo za njihove kulturno-zabavne aktivnosti u toku godine ,100 hiljada dinara za novogodišnje paketiće i 200 hiljada za nabavku školskog pribora. Što se tiče školskog pribora, mi smo ove godine od planiranih 200 hiljada potrošili 80 hiljada, pa će ostatak novca biti pridodat budžetu za novogodišnje paketiće. U saradnji sa pedagoškim asistentima koji daju podršku deci u školama došli smo do podataka da je potrebno 148 kompleta školskog pribora u ukupno šest škola, dva izdvojena odeljenja i predškolskoj ustanovi „Milica Nožica“,“ rekao je Rstić.

Predsednik Programa Rstić podsetio je đake da je konkurs za stipendiranje objavljen i da traje do 26. oktobra. Pravo na stipendiju imaju svi učenici romske nacionalnosti koji upišu srednju školu bez dodatnih uslova, kao i svaki student. Svaki učenik koji je završio sedmi razred sa prosekom preko 3,50 dobija stipendiju u iznosu od 3 000 dinara, svaki učenik koji upiše srednju školu dobija stipendiju od 3 500 dinara a svaki student koji upiše fakultet dobija stipendiju u iznosu od 6 000 dinara. Svaka stipendija je na mesečnom nivou u trajanju od 10 meseci. Grad Valjevo je u toku prošle godine stipendirao 56 učenika.

Valjevo

Pedagoški asistent Danijela Janković predstavnik OŠ „Nada Purić“ izjavila je da je donacija školskog pribora jako važna za školovanje  dece i realizaciju svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti romske populacije iz socijalno ugroženih porodica.

Dejan Marinković, koordinator na Programu implementacije Roma izjavio je da je suština Dekade Roma pomoć romskoj zajednici da se podigne sa margina uz podršku Evropske unije. U okviru Dekade Roma doneta je nova strategija za unapređenje položaja Roma i Romkinja u Republici Srbiji.

„Na gradu Valjevu i na našoj Komisiji je da strategiju koju je donela Vlada Srbije spustimo na lokalni nivo, uradimo lokalne akcione planove za 4 oblasti delovanja, zdravstvo, obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje. Očekuje se da se do 2025. godine naprave još veći iskoraci, da više pripadnici romske nacionalnosti ne budu korisnici socijalne pomoći već da budu poreski obveznici, da imaju svoja radna mesta i da kroz svoj rad doprinose koristi države“, rekao je Marinković.

U okviru aktivnosti Programa implementacije dekade Roma u Valjevu , učenici romske nacionalnosti i ove godine dobijaju besplatne udžbenike.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.