Dokumentarni film “Govori da bih te video” otvorio Valjevske filmske susrete

Sedmo online izdanje festivala VALJEVSKI FILMSKI SUSRETI počelo je juče projekcijom dokumentarnog filma “Govori da bih te video” u režji Marije Stojnić, koji je premijerno prikazan na festivalu IDFA, pobedik je festivala BELDOCS i koji je imao projekciju u muzeju MoMA. Slogan Festivala je “PROREZ” i trajaće do 13. decembra, a filmovi će biti dostupni na platformi Cinesseum. Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe, sa ciljem da Festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

Izvor: Valjevski filmski susreti / Dizajnerka Anka Arsenić

Glavni program čine dve selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma i revijalni program igranog i dokumentarnog filma. Selekcija takmičarskog programa biće dostupna na platformi Cinesseum tokom celog trajanja Festivala za neograničen broj gledalaca, dok je program dugometražnog filma koncipiran tako da svaki od filmova u programu ima jednu, po satnici Festivala tačno zakazanu projekciju, kojoj će moći da pristupi najviše 100 gledalaca.

U programu Valjevskih filmskih susreta biće prikazan igrani film “Otac” Srdana Golubovića, dobitnik dve nagrade na Berlinskom filmskom festivalu, nagrade “Zlatna vrata” na Pula film festivalu, odličja za najbolji međunarodni narativni film na 21. Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju, prve nagrade na 13. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), nagrade “Zlatna Antigona” filmskog festivala u Monpeljeu, dobitnik EFA nominacije za najbolju glavnu mušku ulogu. U okviru revijalnog programa biće prikazano ostvarenje Mladena Đorđevića “Sumrak u bečkom haustoru”, koje je na FEST-u dobilo nagradu za najbolji srpski film i nagradu publiku, zatim “Kada sam kod kuće” Ivane Todorović, dobitnik Best Woman Film i Bronzane nagrada na Independent Shorts Awards u Los Anđelesu, kao i film “A sad se spušta veče” Maje Novaković, koji je osvojio preko 40 nagrada.

Nagrada Leman / Foto: Bojana Đurić

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 13 ostvarenja mladih autora iz Srbije i regiona: “Matura” Gvozdena Ilića, “Šerbet” Nikole Stojanovića, “Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, “Za Vasotu” Petra Pešuta, “Čekanje” Emilije Gašić, “Sazdaću te od prašine” Sare Radulović, “Novi televizor” Nine Ognjanović, “Selica” Milutina Miloševića, “Kolači od višnje” Mateje Rokavec, “Nagrada”Lidije Mojsovske, “Peti sprat levo” Renate Lučić, “Pomoz Bog” Zvonimira Grujića i “OK” Nikola Gačpara.

Festival će dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman dodeljuje žiri u sastavu rediteljka Marija Stojnić i reditelji Vladimir Petrović i Tomislav Đurinec, dok će nagradu Mladi autor koja se ove godine dodeljuje najboljem scenaristi dodeliti filmski umetnici Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

Mladen Teofilović, prošlogodišnji dobitnik nagrade Leman i Dragana Jakovljević, direktorka Festivala Valjevski filmski susreti / Foto Bojana Đurić

U okviru pratećeg programa, prvi put organizuju se dve PROREZ tribine, Aktivizam i film: Filmovi koji su pokretali ljude i Mladi umetnici u borbi za novi prostor: Muzički spotovi.

Tribine će biti dostupne za praćenje na Facebooku, kao i žurka zatvaranja, Kasna čajanka koja će biti prilika da publika putem društvene mreže sa učesnicima i timom proslavi zatvaranje 7. Valjevskih filmskih susreta. Tribinama, kao i “Čajanci” gledaoci će moći da se priključe svakog trenutka i da postavljaju pitanja čime postaju aktivni učesnici.

Program Festivala / Izvor: Valjevski filmski susreti

Kompletan program je besplatan, potrebno je kreirati nalog na platformi Cinessem i na vreme zauzeti mesto, a za sve informacije pratite nas na Facebook i Instagram stranici festivala.

Kada epidemiološke mere donete u cilju sprečavanja širenja korona virusa budu povučene i Bioskop 85 bude ponovo otvoren, deo programa će biti prikazan valjevskoj publici u bioskopskoj sali.

Valjevske filmske susrete organizuje VAKUM u saradnji sa platformom Cinesseum, a Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Valjevo.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.