Drugo veče Tešnjarskih večeri – Od starih spskih zanata do portugalskog fada

Da je gradska manifestacija ,,Tešnjarske večeri“ pružila posetiocima raznovrstan program, svedoči veče za nama. Na desnoj strani Kolubare, u Tešnjaru, mogli ste da učite da pletete ili pravite mozaike, dok vas je sa druge strane reke, na Letnjoj pozornici čekao  umetnički i  muzički spektakl naše sugrađanke Tamare Jokić, vredan svetske pažnje.

Tesnjarske-veceri

Od petka je u Tešnjaru postavljen kutak gde se održavaju interaktivne radionice starih zanata, tako da će svako zainteresovan moći da se upozna sa starim rukotvorinama, ali i da nauče osnove zanata. Predstavnica Nacionalne asocijacije starih i umetničkih zanata “Naše ruke” Marija Zdravković, koja zajedno sa svojim kolegama već par godina dolazi u Valjevo, otkrila nam je koji su to zanati koje će nam predstaviti ove godine.

Tesnjarske-veceri-Zanati-12

“Ove godine predstavljamo vam vez, mozaik, zemljanu arhitekturu i kovača. Sutra će nam se pridruziti drugarica koja će pokazivati kaligrafiju. U Valjevu uvek ima zainteresovanih za stare zanate. Obično se podsete starih vremena, bakinih i dekinih priča koje dele sa nama. To i jeste naša poenta, da evociramo uspomene našeg naroda i da možda pokrenemo novu nit. Pokreće nas ljubav prema tradiciji i istoriji, i kada vidim povratnu informaciju na licima, gde se svi spojimo u jedno i setimo da ipak imamo jako bogatu tradiciju koja nije zaboravljena”, kazala je Marija Zdravković.

Kao centralni događaj druge večeri letnjeg valjevskog festivala, na Letnjoj pozornici na keju Kolubare, koncert je pred svojim sugrađanima imala Tamara Jokić, koja je svojim Valjevcima pružila neverovatan doživljaj i jedinstvenu mogućnost da čuju uživo izvođenje njenog novog albuma u izdanju portugalskog Sony Music Entertainment-a. Tamara nam je otkrila da uvek ima posebnu tremu kad nastupa u svom rodnom gradu.

“Najviše sam uzbuđna kada ovde izvodim muziku, naročito na ovoj sceni na Kolubari, gde sam pevala i kao mala i gde sam odrasla, i to mi je mnogo lepa povezanost. Većeras ćemo predstavljati novi album sa kojim sam imala niz koncerata po Evropi i Americi”, rekla je Tamara Jokić.

Tamara-Jokic-Tesnjarske-veceri-Valjevo-4

Kao prva umetnica iz Srbije koja je izdala album za portugalski Sony Music, Tamara nam je otkrila i da joj je ugovor doneo mnogo toga, kao što su evropski kontakti, mnogo koncerata po svetu, saradnju sa vrhunskim producentima koji su nagrađivani prestižnim Grammy nagradama. Naglasila je da joj je mnogo drago da sve to može da poveže u jednu celinu i da donese ovde u Valjevo, kao i da predstavi  svojoj publici koja je za nju porodica.

U galeriji u staroj gradskoj čaršiji predstavljena je prva izložba Predraga Raševića Vrapca pod nazivom “Moja foto tajna”, koju je otvroio Dušan Arsenić.

U Modernoj galeriji upriličena je projekcija filma i promocija monografije Dragoslava Živkovića.

Akademija za ekonomsko osnaživanje žena i Akademija strukovnih studija organizovali su tribinu na temu “Ekonomija i ekologija (ECO2)” na kojij su se osvrnuli na goruće ekološke probleme, kao sto je globalno zagrevanje. Tribina se održala u ulici Vuka Karadžića.

Tesnjarske-veceri-Ekologija-i-ekonomija

U holu Centra za kulturu otvorena je izložba radova učesnika i prijatelja likovne kolonije pod nazivom “Eho rubovi” u organizaciji valjevskog multimedijalnog umetnika DejanaBogojevića.

U restoranu “Fungi” održano je predavanje NEBESКI ANTROPONIMI, profesora Dragana Nedeljkovića, dok je na sceni Doma vojske održana predstava za najmlađe posetioce “Bajka o Suncu”.

Tesnjarske-veceri-Bajka-o-suncu

Večeras nas očekuje bogat program koji počinje fudbalskim turnirom za mlađe kategorije na stadionu “Krušik”, dok na keju Kolubare od jutarnjih sati lovačko udruženje sprema lovački kotlić.

Na Platou Centra za kulturu biće održan 3. valjevski rally memorijal “Miodrag File Stojanac”, a na Gradskom trgu biće organizovan Royal Vet happening.

U porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice glumac Petar Božović izvešće monodramu pod nazivom “Tako je govorio Nikolaj”, dok će za naši najmlađi moći da uživaju u predstavi “Čistologija” na letnjoj sceni Doma vojske.. Takođe, u Tešnjaru biće odigrana inkluzivna predstava pod nazivom “DEDA I REPA BEZ REPA ILI PREDSTAVA SA UPUTSTVOM ZA UPOTREBU”. U “Dvorištu” Matične biblioteke održaće se promocija knjige autora Ace Vidića “Jahao sam prema drvoredima”. Centralni događaj za večeras je koncert Riblje Čorbe, koji počinje u 21 sat na platou isred Centra za kulturu.

N.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply