Prvo Tešnjarsko veče uz koncert Željka Samardžića, izložbe kostima i fotografije, književni agape…

Sinoć je zvanično počeo 35. tradicionalni valjevski letnji festival “Tešnjarske večeri”, koji će trajati do srede, 10. avgusta. I ove godine, kao i mnogih prethodnih, građani Valjeva održavaće tradiciju dobrih i gostoljubivih domaćina.

Tesnjarske-veceri-Valjevo-Podizanje-zastave

Tačno u 20:30 časova podignuta je festivalska zastava na Trgu Živojina Mišića, kojom je označen zvanični početak gradske tradicionalne manifestacije. Čast da festivalsku zastavu podigne pripala je mladom i uspešnom valjevskom sportisti Bogdanu Angelovskom (2006), biciklisti Sputnjika, koji beleži brojne uspehe u ovom sportu i čime je zaslužno poneo titulu najuspešnijeg mladog sportiste grada Valjeva.

Tesnjarske-veceri-Valjevo-Podizanje-zastave-1

U centralnim gradskim ulicama, na trgovima Živojina Mišića i Desanke Maksimović, kejom Kolubare, Knez Miloševom ulicom, tešnjarskom čaršijom, na platou Centra za kulturu i šire, celo veče vladala je ona poznata festivalska atmosfera koja zaokupi Valjevo za “Tešnjarske večeri”. “Pik” je bio u 21 čas, kada se većina posetilaca okupila oko koncertne bine ispred Centra za kulturu, na kojoj je nastupio Željko Samardžić. Mnogobrojna publika, koja se kao reka prostirala ka mostu pevala je u glas poznate Samardžiećeve hitove.

U okviru programa prve večeri “Tešnjarskih večeri” u Narodnom muzeju otvorena je izložba “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, u okviru koje su predstavljeni kostimi, rekviziti i delovi scenografija iz istoimene domaće RTS-ove serije. Tokom trajanja gradske manifestacije ulaz u redovnu postavku Narodnog muzeja u Valjevu biće besplatan za posetioce.

Na platou ispred valjevskog Muzeja publika je imala priliku da vidi izložbu finalista Konkursa za najlepšu turističku fotografiju u organizaciji Turističke organizacije Valjevo, Kluba Ars Nova i Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja. Izložba pod nazivom “Zeleni zavičaj” okupila je 10 valjevskih ljubitelja fotografije, prirode i svog zavičaja, a među izlagačima koji su kroz svoje objektive prikazale lepote valjevskog kraja i pobednici foto konkursa za najlepšu turističku fotografiju: Vesna Šikić (1. mesto za fotografiju sela Leskovice), Sreten Pantelić (2. mesto za fotografiju sela Mijači) i Milan Markovića (3. mesto za fotografiju sela Košlje).

U organizaciji valjevske Matične biblioteke, u Muzeju zavičajnih pisaca, otvorena je izložba sportske fotografije “Više od igre”, autora Sretena Pantelića, nakon čega je u Bibliotekinom “Dvorištu” upriličeno veče poetike Slavena Radovanovića u okviru programa “Zavičajni književni agape” .

Na letnjoj sceni Doma vojske odigrana je pozorišna predstava za decu “U svetu bajki”.

Već sutra nas na letnjoj pozornici očekuje koncert naše divne Valjevke Tamare Jokić, kao i interaktivne radionice zanata u Tešnjaru, gde će biti i predstavnici Turističke organizacije Trebinja, Grada Trebinja i Hercegovačke kuće.

Pored toga, očekuje nas predstava za decu “Bajka Suncu” na sceni Doma vojske, zatim promocija monografije o stvaralaštvu slikara Dragoslava Živkovića u Modernoj galeriji, kao i izložba fotografija “Moja foto tajna” u Galeriji u Tešnjaru.

Na nama je da uživamo u programu, koji je zaista raznovrstan i za svakoga ima ponešto zanimljivo i interesantno. Naravno, kao grad treba da opravdamo tiltulu dobrog domaćina, da goste ugostimo kako dolikuje, jer “grad liči na ljude koji žive u njemu, kakvi su ljudi – takav je i grad”.

N.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply