Država će proceniti DA LI TREBA RADITI NEDELJOM

Da li će manje srećni ljudi u Srbiji i dalje nedelju provoditi sa porodicom ili na poslu, odlučiće država – nakon analize prakse u Evropi i mišljenja pre svega poslodavaca u Srbiji. Zabrinutiji za tužbe poslodavaca nego za radnike?

Valjevo

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je “sagledavanje svih aspekata eventualne odluke o zabrani rada nedeljom” trgovinskih objekata u Srbiji, saopštio je danas njegov kabinet.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će “u obzir uzeti i različite alternativne modele” (ma šta to bilo).

Mada su sindikati dosad u više navrata zahtevali ukidanje raširene prakse rada nedeljom, pre svega je se time izrabljuju radnici, pogotovo u maloprodaji u trgovinskim preduzećima (produženo radno vreme tokom sedmice, loše obračunavanje i neisplaćivanje preokovremenog rada…), a takav zahtev je uputila i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, Ministarstvo je izgleda zabrinutije kako bi stvar mogla da prođe pred Ustavnim sudom.

“Eventualna odluka o zabrani rada nedeljom mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred Ustavnim sudom”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena, kako je istaknuto, “preko kolena”.

“Eventualna zabrana rada trgovinskih objekata nedeljom ne sme biti politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini”, istaklo je Ministarstvo.

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je u novembru prošle godine inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno, poput apoteka i benzinskih stanica. Tu inicijativu su podržali sindikati.

Rad trgovina nedeljom zabranjen je u više zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska, a nedavno je tu zabranu uvela i Crna Gora.

Hrvatska je dva puta pokušala da zakonom zabrani rad nedjeljom, uz podršku uticajne Katoličke crkve, ali je njihov Ustavni sud oba puta poništavao takve zabrane zbog narušavanja slobode preduzetništva. Poslednji put 2009. godine.

Sličnu akciju “obaranja” su pokrenuli u septembru prošle godine i poslodavci u Crnoj Gori, gde je zabrana rada nedeljom uvedena u julu 2019. godine.

Ukoliko baš ne žele da prava radnika (prevashodno žena kojih najviše ima kao zaposelnih u prodavnicama) i dobrobit porodičnog života, što su ideje na kojima se zahteva neradna nedelja, brane pred ustavnim sudom, srpsko Ministarstvo bi trebalo da posluša savet inicijatora takve borbe u Hrvatskoj, fra Bože Vuleta, potpredsednika Franjevačkog instituta za kulturu mira – ne praviti (namerno) zakon tako da padne na Ustavnom sudu.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.