Đurina pozorišna čarolija “Đurologija” oduševila Valjevce

Autorska hit predstava u formi stendup šoua “Đurologija”, poznatog glumca i komičara Branka Đurića, svojevrsna je anti-stres terapija i Đurina pozorišna čarolija, posle koje ne skidate osmeh sa lica te večeri, zaspite nasmejani i budite se narednog jutra sa smeškom. Đura vas na šmekerski način, prilagođenim anegdotama i pričama iz svog života, harizmatičnim bosanskim šarmom i akcentom, tokom predstave toliko inficira “LOL” virusom, da se punih sat i po vremena kao ludi smejete od uha do uha iz sve snage.

“Đurologija” u Centru za kulturu Valjevo

Sa svojom predstavom, Đura kao “stendaplija” (kako sebe “po bosanski” naziva na početku šoa) već 5 godina unazad zasmejava i razveseljava stanovnike celog regiona, čak i šire, “od Australije do Amerike, gde god ima naših ljudi”, kako sam kaže. Njegovo umeće i talenat za humor i imitaciju prerasli su u istinsku umetnost. Taj dar maestralno je objedinio u ovoj predstavi, koju je do sada je videlo 300.000 ljudi. Oni koji su je gledali sigurno su osetili da je bilo improvizacije na sceni, zbog interakcije sa publikom, ali… Đura nas je “prevario”, čime je još jednom pokazao da je vrstan glumac.

“Ja sam tu da zadovoljim publiku, a nadam se da jesam. Sve je istina o čemu pričam u predstavi, a što se tiče improvizacija, tu ću vas verovatno razočarati, jer nije bilo nimalo improvizacije. Nijedna reč, čak ni ono pominjanje “membrane” nije improvizovano u predstavi, sve je tekst od početka do kraja”, kaže Đura, na šta mu sa osmehom odgovaram da me nije razočarao, čak naprotiv!

Priča da se svuda u svetu, gde god ima naših ljudi, oseća kao kod kuće. Tako i u Valjevu, ali da nažalost nikada nema vremena da se u gradu na Kolubarin duže zadrži. “Đurologija” u Valjevu bila je 446. izdanje ove predstave i to je Đuriću bio drugi nastup do sada u našem gradu. Dočekala ga je i nasmejanih lica ispratila puna sala Centra za kulturu. Najviše je, kaže, ovu predstavu igrao u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu, Splitu, Sarajevu, Ljubljani, kao i većim svetskim gradovima. Tu posebno ističe da je sa “Đurologijom” imao 3 puta turneju po Americi i 2 puta po Australiji.

Branko Đurić Đura prilikom intervjua za Valjevska posla / Foto: Veseljko Belućević

Kažem mu da predstavi poseban šarm daju imitacije poznatih glumaca i pevača (od BateŽ  Rada Šerbedžije, preko Đorđa Balaševića, Čole, Lea Martina, Toma Džonsa, Masima Savića, do Brege i pevača “Bijelog dugmeta” Tife i Bebeka), koje vešto i “spontano” inkorporira u svoju životnu priču ispričanu u “Đurologiji”. Pitam ga da li se oni ljute zbog toga, smeta li im kako ih on oponaša u predstavi.

“Ne znam, nisam razgovarao sa njima o tome. Ako ne mogu da shvate i podnesu dobronamernu šalu na njihov račun, to je njihov problem i nek se ljute. Mada ne verujem, sve su to normalni ljudi”, odgovara Branko Đurić Đura.

Upitah ga za kraj šta bi bila tema da u ovom trenutku postoje “Đurine kućne čarolije”.

“Đurine kućne čarolije su uvek imale neku apstraktnu temu, koja se nije vezivala ni za šta. Nisam nikada svoj humor bazirao na nekom trenutku, pogotovu ne na politici i na trenutnom političkom stanju. Trudim se da napravim nešto svevremensko sa svojim humorom. Siguran sam da bi u “Đurinim kućnim čarolijama” opet bile neke kokoške, švedski sto, neki fen i neke gluposti”, kaže nam Đurić.

“Đurologija” u Centru za kulturu Valjevo / Foto: Veseljko Belušević

U ovom trenutku, tamo neki stanovnici Pančeva spremaju se večeras za pozorište, ne sluteći koliko će ih Đura zaraziti svojom “Đurologijom”. Večeras i sutra neće skidati osmeh sa lica. Boleće ih i vilica i stomak. Ima da promuknu od grohota. Zavidim im zbog toga, iako znam o čemu se u predstavi radi i kako se završava 🙂

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.