Edukativna tribina „Nauči da zagrliš, a ne da udariš“

Edukativna tribina „Nauči da zagrliš, a ne da udariš – runda 2“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i nosioca projekta Centra za žrtve nasilja „Dar“, održana je danas u Centru za kulturu Valjevo.

Tribina-1-1024x768-1

Ovo je jedna u nizu edukacija više od stotinu mladih, po strategiji Istanbulske konvencije, koja je potpisana 2017. godine.

“Zašto smo odabrali da mlade edukujemo baš kroz Istanbulsku konvenciju, zato što se prošle godine ovaj projekat pokazao kao jako produktivan, a mi ga radimo kroz tri etape. Prvi je video slajd, koji pokazuje najgore moguće stvari koje se dešavaju u porodičnom i vršnjačkom nasilju, potom imamo edukaciono predavanje, a posle toga gledaju film po njihovoj želji, a imaju na raspolaganju dva filma na tu temu. Mi ih zapravo edukujemo šta je sve nasilje, šta sve spada u nasilje, kako mogu da ga prepoznaju, kako mogu da reaguju i kome treba da se obrate.

Tribina-2-979x1024-1

Marija Milanović, predsednik Centra za žrtve nasilja “Dar”

Poenta ove edukacione tribine je da svi izađu sa porukom i da ne ostanemo sa tim da ne znamo šta je nasilje i da ga ne prijavimo, već da budemo odgovorni u društvu. Jako je važno među omladinom i decom buditi svest o tome. Zato i služi ova edukacija, da mi mlade ljude na vreme pospešimo šta je sve nasilje, kako ga prepoznati i obavezno ga prijaviti”, poručila je Marija Milanović, predsednik Centra za žrtve nasilja “Dar”.

Kancelarija Centra za žrtve nasilja otvorena je krajem februara ove godine u Valjevu i broji već 15 korisnika, što po rečima predsednice Centra za žrtve nasilja “Dar” nije malo, s obzirom na to da je kancelarija skoro otvorena i da je još uvek kod žena prisutan strah i nesigurnost.

Korisnicima Centra za žrtve nasilja u Valjevu su na raspolaganju pravna i psihološka zaštita, a veliki napor ulažu i u rehabilitaciju korisnika i njihovo uključivanje u društvo nakon rehabilitacije. Aktivnosti centra se ostvaruju kroz pružanje psihološke pomoći žrtvama nasilja, pružanje besplatne pravne pomoći, organizovanje pomoći trudnicama u vidu osnaživanja i saveta, SOS telefon, organizovanje tribina i seminara sa temom prevencije nasilja, edukacija dece u pogledu internet nasilja, organizovanje radionica za rehabilitaciju i edukaciju žrtava nasilja, unapređivanje i postepeno vraćanje u normalne društvene tokove nakon rehabilitacije i organizovanje humanitarnih akcija za socijalno ugrožene i žrtve porodičnog nasilja.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.