Energetska sanacija i subvencije za 20.000 domaćinstava

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević izjavio je danas da je energetska efikasnost stub energetske bezbednosti Srbije i da će projekti subvencionisanja zamene stolarije i postavljanja solarnih panela doprineti smanjenju potrošnje energije.

Zoran-Lakicevic

Lakićević je u izjavi za TV Tanjug ukazao na to da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU kroz dotrajalu stolariju i neizolovane kuće, zbog čega je država odlučila da građanima pruži finansijsku pomoć kako bi umanjili nepotrebne troškove.

On je rekao da je Ministarstvo prošle godine raspisalo javni poziv u kome je više od 5.000 domaćinstava dobilo subvencije u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, izolacije, kotlova i peći.

Vrednost prošlogodišnjeg programa iznosi približno 10 miliona evra i do sada su završeni radovi u više od 2.800 domaćinstava. Pre dve nedelje potpisali smo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom i izdvojili 40 miliona evra u prvom ovogodišnjem pozivu za mere energetske efikasnosti, naveo je državni sekretar.

Očekujemo da ćemo tim sredstvima sprovesti energetsku sanaciju u više od 20.000 domaćinstava. Pojednostavili smo procedure i uskoro očekujemo da će lokalne samouprave objaviti poziv za izvođače radova, objasnio je Lakićević.

Nakon toga, kako je dodao, biće objavljen i javni poziv za građane koji će se prijavljivati u svojim opštinama, a prednost na rang listama imaće građani koji imaju lošiju stolariju i oni će biti prioritet.

Lakićević je rekao da je država ove godine obezbedila dovoljno sredstava kao i da se uštedama smanjuje potrošnja energije, što je jednako proizvodnji električne energije u jednoj termoelektrani.

Država je ove godine obezbedila 250 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti. Svetska banka je prva međunarodna finansijska institucija koja je prepoznala kvalitet našeg programa i odobrila 50 miliona dolara koje ćemo iskoristiti za novi javni poziv u avgustu i sprovesti mere energetske sanacije u 80.000 domaćinstava, najavio je državni sekretar.

Ako nastavimo da pružamo finansijsku pomoć građanima za unapređenje energetske efikasnosti uštedećemo energiju jednaku proizvodnji električke energije u B bloku TE Nikola Tesla, istakao je on i napomenuo da su koristi od energetske efikasnosti višestruke.

Građani će najpre osetiti smanjenje računa, umanjiće se emisije štetnih gasova u atmosferu, ali je veoma važno što će građani osetiti komfor nakon zamene stolarije, objasnio je Lakićević.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.