“Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom korona virusa u Valjevu”

Eparhija valjevska saopštila je danas da je kod Njegovog Preosveštenstva Episkopa valjevskog Gospodina Milutina potvrđeno prisustvo virusa korona, kao i kod još dvojice sveštenoslužitelja ovdašnje Eparhije. Episkop Milutin i dvojica klirika trenutno se nalaze u KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu. Kako se u saopštenju navodi, vladika Milutin zadobio je korona virus tako što je “kao vredni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola veka služi Bogu i rodu”, kao i da su tvrdnje o povezanosti pojave korona virusa u gradu Valjevu sa samim Episkopom neistinite i zlonamerne. U ovoj informaciji za medije i javnost kaže se da će Eparhija biti primorana da protiv svih klevetnika podnese odgovorajuće krivične prijave ukoliko se medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva nastavi.

“Eparhija valjevska sa žaljenjem konstatuje da su se pojavile neistinite i zlonamerne tvrdnje o uzroku pojave virusa korona u gradu Valjevu, koje na najsramniji način povezuju i samog Episkopa sa tom činjenicom. Naime, najpre je sa samog vrha gradske vlasti u Valjevu poslata netačna informacija o tome da je jedan od uzroka pojave virusa korona u Valjevu “skorašnja poseta jednog sveštenika iz Italije Eparhiji valjevskoj”. Ovu neistinitu vest odmah su mnogi, brže-bolje, bez provere raširili po celom medijskom prostoru Srbije. Kako to obično biva, svaka lažna vest dobija svoje metastaze, tako da smo mogli čuti mnogo toga – od toga da je “početkom marta došla nekolicina sveštenika iz Italije”, do toga da je čitava jedna “delegacija iz Italije posetila Eparhiju valjevsku”. Povodom ovih beskrupuloznih neistina, Eparhija valjevska iznosi sledeće činjenice:

  1. Nikakva delegacija, nikakvi sveštenici, nijedan vernik ili bilo koja osoba iz Italije ili bilo kog drugog kriznog područja na svetu nije u poslednje vreme bila u poseti Eparhiji valjevskoj.
  2. Episkop Milutin, kao i svi sveštenici Eparhije valjevske, u poslednjih nekoliko meseci nisu putovali ni u jedno krizno područje na svetu koje je zaraženo koronavirusom.
  3. Sve aktivnosti koje je, kao Arhipastir svoje eparhije, episkop Milutin vršio, služeći i vršeći kanonske posete u Eparhiji, vezane su isključivo za period pre bilo kakvih mera koje je donela Vlada Srbije, a odnose se na ograničeno kretanje, odnosno u isto vreme kada su na primer, gradski oci bili veoma aktivni u predizbornoj kampanji, pre pojave bilo kakvih simptoma bolesti.
  4. Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primer svim sveštenicima i vernicima.
  5. Episkop Milutin je prvi u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spreči širenje zaraze.

Iz svega rečenog jasne su dve nepobitne činjenice: prva da Eparhija valjevska i episkop Milutin nemaju nikakve veze sa pojavom virusa korona u gradu Valjevu, a druga da je Eparhija valjevska blagovremeno i odgovorno preduzela sve potrebne mere za sprečavanje širenja virusa. Uostalom, naš Preosvećeni episkop Milutin sa dvojicom svojih klirika, spada među prva obolela lica, za što ne snosi nikakvu ličnu odgovornost, kako ga pojedini mediji zlonamerno klevetaju, nego je, naprotiv, ugrožen zbog neodgovornosti nekih drugih ljudi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Na kraju se kaže da ukoliko se medijska hajka protiv Eparhije valjevske i njenog eparhijskog arhijereja i sveštenstva nastavi, da će Eparhija biti primorana da protiv svih klevetnika podnese odgovorajuće krivične prijave.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.