“Euro Lithium obmanjuje javnost! Hitno da objavi ažuriranu procenu mineralnih resursa!”

Narodni pokret “Marš s Kolubare” uputio je demanti na saopštenja za javnost kompanije Euro Lithium Balkan koja vrši geološka istraživanja litijuma i bora u valjevskom kraju u dolini reke Kolubare. U demantiju, koji je potpisao advokat Sreten Đorđvić, punomoćnik porodica ujedinjenih u pokret “Marš s Kolubare”, ističe se da kanadska kompanija Euro Lithium obmanjuje javnost, čime “dovodi u opasnost život i zdravlje meštana koji žive na ugroženom području”. Narodni pokret poziva kompaniju Euro Lithium Balkan da hitno objavi dokument: Projekat Valjevo – Ažurirana procena mineralnih resursa – Revizija 2, iz novembra 2020. kako bi se javnost, kako se ističe, neposredno upoznala sa planovima o izgradnji rudnika i analizom isplativosti kopanja rude bora i litijuma kod Valjeva. Ukoliko Euro Lithium Balkan taj dokument ne objavi do ponedeljka, objaviće ga “Marš s Kolubare”, poručeno je u informaciji za javnost ovog Narodnog pokreta.

Mars-s-Kolubare-2-2

Saopštenje Narodnog pokreta “Marš s Kolubare” prenosimo u celosti:

“Kanadska kompanija Euro Lithium obmanjuje javnost izjavom da je voda  koja godinama ističe iz  bušotina broj 4 i 22  i voda u bunarima Cvetka Jovanovića i Dragana Kojića, koji se nalaze u blizini ovih bušotina, ispravna za piće. Euro Lithium takvim  postupanjem dovodi u opasnost zivot i zdravlje meštana koji žive na ugroženom području na kome kompanija vrči geološka istraživanja. Ovo potvrđuje najgore sumnje Narodnog pokreta “Marš s Kolubare” da je kompaniji Euro Lithium interes profita iznad interesa života i zdravlja Cvetka Jovanovića i Dragana Tadića.
Sa druge strane, kompanija Euro Lithium troši  desetine hiljada dolara na analize izdašnosti ležišta bora i litijuma i  isplativosti njihove eksploatacije. Ove studije drži u najstrožoj tajnosti od građana, istovremeno ih obmanjujući da nema nameru da gradi rudnik, već da se bavi pitanjima održivog razvoja našeg kraja.
Pokret Marš s Kolubare obaveštava javnost da Euro Lithium razvija program ekploatacije bora i litijuma u dolini Kolubare i to izgradnjom površinskog i podzemnog rudnika ogromnih razmera. Pokret “Marš s Kolubare” poziva kompaniju Euro Lithium Balkan doo. Valjevo da hitno objavi dokument: Projekat Valjevo – Ažurirana procena mineralnih resursa – Revizija 2, iz novembra 2020. kako bi se javnost neposredno upoznala sa planovima o izgradnji rudnika i analizom isplativosti kopanja rude bora i litijuma kod Valjeva. Mi taj dokument imamo i ako ga kompanija Euro Lithium Balkan ne objavi do ponedeljka, mi ćemo ga izneti u javnost.
Narodni Pokret “Marš s Kolubare” nastavlja borbu protiv planova kompanije Euro Lithium Balkan, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata”.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.