Festival duvan čvaraka uz Dženana Lončarevića, Fejt i Branka

Festival duvan čvaraka, ove godine 12. put će se održati u Valjevu, u nedelju, 8. oktobra. Početak manifestacije je u 11 časova na keju reke Kolubare, najavili su na današnjoj konfrenciji za novinare članovi Organizacionog odbora manifestacije. Za najbolje duvan čvarke će se takmičiti 60 proizvođača, od čega će 35 učestvovati u revijalnom delu, a 25 u takmičarskom delu. Pored takmičenja u pravljenju duvan čvaraka, posetioce očekuje i bogata ponuda raznih proizvoda, jer je za sada prijavljeno 100 učesnika na prodajnoj izložbi.

Valjevo

Goste će od 14 časova zabavljati Dženan Lončarević, a pre njega će nastupiti Branko i Fejt Ristić, romsko-engleski muzički bračni par, koji ima zapažene nastupe širom Evrope. Valjevsko kulturno-umetnička društva će nastupati tokom dana, a posetioce očekuje i revijalni rvački meč između valjevskih rvača i gostiju iz slovačkog grada Prievidze.

Andra Savčić, predsednik Organizacionog odbora Festivala duvan čvaraka je rekao da se očekuje velika posećenost, oko 50.000 gostiju ne samo iz Valjeva, već iz čitave Srbije i inostranstva.

„Ove godine su obezbeđene i veće nagrade za najbolje proizvođače čvaraka i one iznose 35.000 dinara za prvo mesto, 25.000 za drugo mesto i 15.000 za treće mesto. Grad Valjevo je izdvojio 1,2 miliona za ovu manifetsaciju, ali s obzirom na to da se ona već pozicionirala u Srbiji kao jedan od značajanijih i posećenijih festivala, očekujemo iduće godine da bude izdvojeno više novca“, konstatovao je Andra Savčić.

Slavan Batoćanin, idejni tvorac Festivala i kralj duvan čvaraka kaže da će kvalitet ovogodišnjih duvan čvaraka biti značajno bolji, jer su se pozivu da učestvuju na Festivalu, odazvali vrhunski mesari.

„Ove godine je manje ljudi u revijalnom delu programa, ali vrhunski mesari garantuju odličan kvalitet čvaraka“, zaključio je Batoćanin.

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva kaže da vlada veliko interesovanje za prodajnu izložbu i da je cena zakupa povoljna i iznosi 500 dinara po izlagaču, dok će takmičari platiti po 1000 dinara za zakup mesta u revijalnom delu i 2000 dinara za takmičarsko mesto u pravljenju čvaraka.

Proglašenje pobednika je u 16.30 časova. Zbog bezbednosti posetlaca, pre svega dece, za saobraćaj će od 11 do 17 časova biti zatvorena Ulica Vuka Karadžića, od Pošte do mosta preko reke Kolubare.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.