Filmsko veče u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Valjevu u utorak, 26. novembra, od 18 sati, priređuju filmsko veče u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda. Reč je o celuloidnim zapisima koji su osvojili Austrijsku filmsku nagradu za najbolji kratki film u prethodne dve godine. Od 2012. godine valjevska Tehnička škola, različitim kulturno – edukativnim programima neguje saradnju sa Austrijskom filmskom akademijom i Ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove.

U utorak, 26. novembra, od 18 sati, prvi na repertoaru je 23-trominutni film IZVINITE, TRAŽIM SOBU ZA PING-PONG I SVOJU DEVOJKU, inače ovogodišnji dobitnik Austrijske filmske nagrade za najbolji kratki film i osvajač nagrade festivala Diagonale za najbolji kratki film 2018. godine, rađen u režiji i prema scenariju Bernharda Wengera.  Priča prati švedski par koji je došao u spa banju u austrijske Alpe na odmor. Nakon svađe, Aronova devojka odlazi, ali tražeći je, Aron uranja u bizarni svet alpskog velnes hotela, sve dok se ne upitamo da li on traži svoju devojku ili sebe.

Potom sledi 25-minutno filmsko ostvarenje ražisera i scenariste Alekseya Lapina, pod nazivom 100 ЕVRA, koje je bilo deo zvanične selekcije brojnih festivala, a na PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival prošle godine osvaja nagradu za najbolji studentski film.  Radnja se dešava u Beču tokom božićnih praznika 2017. godine i prati dva rumunska polubrata pre odlaska treba da se nađu sa poznanicima da bi neke dugove platili, a neke naplatili…

POBEDA MILOSRĐA, režisera i scenariste Alberta Meisla traje 26 minuta i biće prikazan treći po redu tokom Filmske večeri u Tehničkoj. Reč je o neobičnoj  priči o muzikologu koji živi u garsonjeri pretrpanoj tanjirima, knjigama i nagomilanom starudijom. Njegova devojka Kati upada u stan dok je Šabo odsutan, da bi bacila staru odeću. Međutim, tu je i redak, originalni scenski kostim austrijskog bit benda. Da bi ga vratio, Šabo planira da provali u magacin humanitarne organizacije. U filmu Pobeda milosrđa igraju: Erwin Riedenschneider, Rafael Haider, Nora Czamler…

Poslednje na repertoaru je petominutno ostvarenje FRAGMENTED za koji je režiju, animaciju i realizaciju priredila Anne Zwiener, a muziku i dizajn zvuka Benjamin Good.

Nakon nesreće na motociklu, stvarnost protagonistkinje se razbija na komade. Uspomene i stvarna iskustva zamagljuju se sa nestvarnim halucinacijama povezanim sa hospitalizacijom i lečenjem.

Filmsko veče u Tehničkoj školi u Valjevu biće završeno projektovanjem muzičkog spota FRIZZLE FRIZZ. Valja napomenuti da je na Festivalu Vienna Shorts 2018. godine Nacionalna muzička nagrada za najbolji spot uručena sastavu KIDS N CATS za istoimenu pesmu Frizzle Frizz, za koju je spot režirao Patryk Senwicki.  Pesma govori o insektu po imenu Fric koji okupira telo pevačice i njenu okolinu. Žiri navedenog Festivala spot je opisao kao „uznemirujući i provokativan“ pri tome hvaleći kombinovanje različitih tehnika, kao i „poigravanje sa očekivanjima na više nivoa“.

Facebook komentari

About SNEŽANA JAKOVLJEVIĆ KRUNIĆ

Prve uplive u novinarstvo načinila još u školskim sekcijama. Bila član Književne omladine Valjeva, zatim redakcije Omladinskog programa Radio Valjeva, pa Dnevne redakcije, gde radi do privatizacije JIP-a. Za valjevski Napred pisala rubriku "Oni dolaze" o mladim talentima. Bila dopisnik italijanskog časopisa Kolumbo, izdanja za Srbiju. Godinama rado sarađivala pri ostvarivanju Tešnjarskog glasonoše beležeći kulturno - socijalna zbivanja jednog od najlepših letnjih festivala, kao i "Valjevskog Jazz Festivala". Vodila novinarsku radionicu u Centru za kulturu. Smatra da je u nekim sredinama iluzorno razmišljati o karijeri, ali da na bilo kom mestu treba biti društveno odgovoran. Obzirom da je po struci ekonomista za poslove robnog prometa lako uočava kvalitet i voli da promoviše trajne vrednosti, te zbog toga 2017. godine prihvata da piše za Valjevska posla. Supruga sjajnog lika, blagoslovena sa dvoje divne dece.