Filmsko veče u Tehničkoj školi

U Tehničkoj školi u Valjevu u utorak, 26. novembra, od 18 sati, priređuju filmsko veče u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom iz Beograda. Reč je o celuloidnim zapisima koji su osvojili Austrijsku filmsku nagradu za najbolji kratki film u prethodne dve godine. Od 2012. godine valjevska Tehnička škola, različitim kulturno – edukativnim programima neguje saradnju sa Austrijskom filmskom akademijom i Ministarstvom za Evropu, integracije i spoljne poslove.

U utorak, 26. novembra, od 18 sati, prvi na repertoaru je 23-trominutni film IZVINITE, TRAŽIM SOBU ZA PING-PONG I SVOJU DEVOJKU, inače ovogodišnji dobitnik Austrijske filmske nagrade za najbolji kratki film i osvajač nagrade festivala Diagonale za najbolji kratki film 2018. godine, rađen u režiji i prema scenariju Bernharda Wengera.  Priča prati švedski par koji je došao u spa banju u austrijske Alpe na odmor. Nakon svađe, Aronova devojka odlazi, ali tražeći je, Aron uranja u bizarni svet alpskog velnes hotela, sve dok se ne upitamo da li on traži svoju devojku ili sebe.

Potom sledi 25-minutno filmsko ostvarenje ražisera i scenariste Alekseya Lapina, pod nazivom 100 ЕVRA, koje je bilo deo zvanične selekcije brojnih festivala, a na PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival prošle godine osvaja nagradu za najbolji studentski film.  Radnja se dešava u Beču tokom božićnih praznika 2017. godine i prati dva rumunska polubrata pre odlaska treba da se nađu sa poznanicima da bi neke dugove platili, a neke naplatili…

POBEDA MILOSRĐA, režisera i scenariste Alberta Meisla traje 26 minuta i biće prikazan treći po redu tokom Filmske večeri u Tehničkoj. Reč je o neobičnoj  priči o muzikologu koji živi u garsonjeri pretrpanoj tanjirima, knjigama i nagomilanom starudijom. Njegova devojka Kati upada u stan dok je Šabo odsutan, da bi bacila staru odeću. Međutim, tu je i redak, originalni scenski kostim austrijskog bit benda. Da bi ga vratio, Šabo planira da provali u magacin humanitarne organizacije. U filmu Pobeda milosrđa igraju: Erwin Riedenschneider, Rafael Haider, Nora Czamler…

Poslednje na repertoaru je petominutno ostvarenje FRAGMENTED za koji je režiju, animaciju i realizaciju priredila Anne Zwiener, a muziku i dizajn zvuka Benjamin Good.

Nakon nesreće na motociklu, stvarnost protagonistkinje se razbija na komade. Uspomene i stvarna iskustva zamagljuju se sa nestvarnim halucinacijama povezanim sa hospitalizacijom i lečenjem.

Filmsko veče u Tehničkoj školi u Valjevu biće završeno projektovanjem muzičkog spota FRIZZLE FRIZZ. Valja napomenuti da je na Festivalu Vienna Shorts 2018. godine Nacionalna muzička nagrada za najbolji spot uručena sastavu KIDS N CATS za istoimenu pesmu Frizzle Frizz, za koju je spot režirao Patryk Senwicki.  Pesma govori o insektu po imenu Fric koji okupira telo pevačice i njenu okolinu. Žiri navedenog Festivala spot je opisao kao „uznemirujući i provokativan“ pri tome hvaleći kombinovanje različitih tehnika, kao i „poigravanje sa očekivanjima na više nivoa“.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.